Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Нови възможности за работата на MEG
epwpixieq-1:
--- Цитат на: miromad в Април 17, 2025, 01:03:51 am ---Натъкнах се на едно интересно видео относно комутацията на магнитите потоци. Цялото видео обяснява по какъв начин може да комутираме потоците, но интересното е уреда, който е показан на 5:06 минута - https://youtu.be/SdbjNuh8Tfw?t=306
Там е показан комутатор на магнитни потоци, маховик, мотовилка и батерия.
--- Край на цитат ---
Този тип комутиране работи много добре. Пробвах няколко експеримента с него преди 10-тина години и човек доста може да осъзнае като си поиграе с подобна установка. Според мен това е вид постоянно-магнитен "лостов механизъм" който се управлява от постоянно токов импулс. Не съм правил замервания и да съм търсил начин да извличам каквато и да е енергия от такава система, просто ми беше интересен ефекта и отделих време за да се запозная с него. Интересно се получава когато придърпваните ламинати са захванати към пружини и когато едната релаксира (от напрегнатост) другата се напряга, при обръщане на (концентрацията) на полето.
Относно намотката която посочвате не съм виждал преди такъв тип "заививане" (за да стане като 8-мица или топологична фигура тип "мобиус" ) на стандартна намотка, и съм напълно съгласен с Bat_Vanko че ни е трудно да обхванем многото фактори които влияят в пдобна система.
Лично моя гледна точка обаче е че каквото и да се прави, трябва се се обмисли да бъде на ротационен принцип и винаги да има (даже и малка) затоврена магнитна верига. Питър Линдеман има интересно видео, в такова направление, отностно Боб Тил и неговия оптимизран магнитен двигател от който могат да се вземат интересни идеи : https://www.youtube.com/watch?v=OOShHnZi-6Y&list=PLYKZJNzmVZaAigDZ6794ZsKA1oaC34T3W
miromad:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 17, 2025, 08:57:09 pm ---Така че ако не ти представлява голяма трудност - пробвай
--- Край на цитат ---
Ще го пробвам юли или август, като си дойда в отпуск в България, защото инструментариума ми е там :)
Дори и нищо да не излезе от цялото това начинание, все пак ще се занимавам с нещо :D
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 17, 2025, 11:25:56 pm ---Относно намотката която посочвате не съм виждал преди такъв тип "заививане" (за да стане като 8-мица или топологична фигура тип "мобиус" ) на стандартна намотка, и съм напълно съгласен с Bat_Vanko че ни е трудно да обхванем многото фактори които влияят в пдобна система.
--- Край на цитат ---
Точно този тип намотка ми направи голямо впечатление преди доста време, когато гледах клипа и може би си струва да се копае в това направление.
Но ме озадачава факта, че този тип намотка, използван по такъв начин, го виждам само и единствено в това видео. Търсил съм и на английски, и на немски, и на руски също, но освен това видео, друго не мога да намеря. Странно :o
Радико:
И аз като Бат Ванко.
Това като любопитна играчка ще работи но не и при влагане на по малко механична енергия от получената електрическа. Може би да се подобрят малко нещата ако се усложни кинематиката така, че винаги първо да залепва отдалечената плоча а после да се отдалечава другата вече залепена. Но и тогава ми се струва, че няма да се получи ефекта. Все пак може и да си струва да се проверят нещата по внимателно. Тук има някой възможности за промяна при които е трудно така с гледане да се проиграят чисто мисловно.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия