Автор Тема: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor  (Прочетена 1660 пъти)

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 045
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
   David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
  Тези дни се свързах с David Cowlishaw, който изобретява в областта на свободната енергия и безреакционните инерциални задвижвания. Той е пуснал на свободен достъп до всички на поне две негови изобретения. Едното е в областта на термодинамиката, а другото е чисто механично.
   1. Термодинамичен двигател - използва пропан за извличане на енергия от околното пространство (въздуха). В резултат въздухът се охлажда, а получената енергия се превръща в механична работа. Това е нещо подобно на термопомпите, само че върши механична работа.
   Устройството е следното: Имаме затворен цилиндър с бутало. Има и един топлообменник, който е пълен с течен пропан под налягане около 12 атмосфери. Двете тръби от топлообменника са закачени към цилиндъра посредством два клапана. Единият клапан (към студената част) действа автоматично еднопосочно като пропуска преохладен течен пропан към топлообменника. Това става, когато обемът в цилиндъра с буталото е минимален и буталото удари по течния пропан вътре в цилиндъра. В следващия момент, след като буталото изтласка всичката течност извън цилиндъра, този клапан ("студения") се затваря и тогава за момент се отваря другия клапан ("топлия") от към топлата страна на топлообменника. За това кратко време в цилиндъра с буталото влиза съвсем малко количество течен пропан. "Топлият" клапан се затваря и сега тези 12 атмосфери течен пропан започват да вършат работа, обемът се разширява и буталото се избутва като пропанът се изпарява и се превръща в газ и се охлажда. Засиленото бутало продължава да разширява и охлажда газа дори и когато налягането в цилиндъра падне под атмосферното. Тогава се получава кондензиране на газа до течна форма и вакуумът става по-дълбок, което води до още по-голямо охлаждане на течността. Следва ход на буталото за свиване на обема в цилиндъра. В цилиндъра има вакуум и течен преохладен пропан, а на гърба на буталото действа атмосферното налягане като така получаваме още полезна мощност. В крайната точка буталото свива обема в цилиндъра докрай като изтласква преохладения течен пропан през "студения" клапан към топлообменника. Следва затваряне на "студения" клапан и цикълът се повтаря. ... В топлообменника е ясно какво става - студената течност се загрява от околното пространство. Може да се загрява не само от въздуха, но и от вода както е при термопомпите. Такъв двигател би работил и при доста ниски температури. Може да се използва и друг някакъв фреон.    .....  Значи това е затворена система, която изсмуква топлина от околното пространство и я превръща в механична работа. Глобално затопляне няма, следва глобално изстудяване. Прилагам файл с моя рисунка за онагледяване.
П. П. Ето негови сайтове и електронна поща:
David E. Cowlishaw
gitaway@monitorcoop.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001651110627
https://www.facebook.com/davide.cowlishaw


Неактивен LeoBruh

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 11
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #1 -: Април 10, 2023, 12:52:41 am »
Здравейте, благодаря ви за споделянето на тази интересна информация относно изобретенията на David Cowlishaw. Бих искал да попитам, имате ли информация относно ефективността на този термодинамичен двигател, базиран на пропан? Каква част от енергията, извлечена от околното пространство, се превръща в механична работа?

От описанието, което сте споделили, се разбира, че този термодинамичен двигател е затворена система. Има ли предложения за реални приложения на този двигател в бъдещи технологии или индустриални проекти?

Бихте ли могли да споделите повече информация относно второто му изобретение - безреакционното инерциално задвижване? Как функционира то и каква е неговата потенциална приложимост в бъдещи технологии?

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 289
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #2 -: Април 10, 2023, 01:01:35 am »
Димов..."затворена система, която изсмуква топлина от околното пространство " - някак ми е непонятно?
Хем затворена, хем от...околното пространство?
Поясни?

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 282
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #3 -: Април 10, 2023, 08:40:26 am »
В момента в който буталото тръгне да се връща и "преохладения бутан" почне да се свива, той ще почне да се загрява. Нищо няма да се получи.
Със същия успех можеш да очкаваш в една затворена бутилка пълна с пропан той спонтанно да променя фазовото си състояние циклично. Не става. Процеса не е "ON-OFF", винаги има и газова и течна фаза, които са в моментно равновесие и дори и най-малката промяна на околните условия води до промяна на баланса и намиране на нова равновесна точка. И всичко това се извършва плавно.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 045
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #4 -: Април 10, 2023, 03:26:57 pm »
   LeoBruh, предполагам цялата топлинна енергия, която се изсмуква от околното пространство ще се превърне в механична работа. Тази машина много прилича на климатик или термопомпа. Примерно в топлообменника влиза въздух с температура 20 градуса по Целзий, а излиза при нула градуса. Значи въздухът е загубил кинетична енергия на частиците си, която енергия е бутала буталото на двигателя.  .....  Приложенията са много, по подобна технология през 1929 г. са карали автомобил с вода, за което свидетелства роднина на David E. Cowlishaw , който разказва как от ауспуха на автомобила е излизала студена мъгла, а клапаните са замръзвали при голямо натоварване на двигателя. В цилиндъра с буталото е имало смес от въздух и вода. При нагнетяване на въздуха, той е нагрявал водата до висока температура и налягане, а при разширяване на обема в цилиндъра, водата се е изпарявала и така обемът ѝ е нараствал значително. В крайния ход на буталото в цилиндъра има лек вакуум и водни пари и конденз (мъгла). Следва избутване на мъглата навън и всмукване на нова порция въздух и вода за нагнетяване. Ето цитат от David E. Cowlishaw
"Той модифицира дизелов двигател с висока компресия, както следва: Той накара горивните инжектори да пръскат вода вместо дизелово гориво и промени времето, така че да впръсква тази вода, докато пространството на буталото се компресира, охлаждайки нагрятия въздух под налягане (намалявайки енергията, необходима за компресирането) и прехвърлянето на тази топлинна енергия към водата. Край на цитата.
  Що се отнася до инерциалните задвижвания, ще го коментирам по-подробно друг път, а сега вижте тази информация като за начало. http://archive.go-here.nl/open.org/davidc/GITheory.htm?fbclid=IwAR36zb-izv0CgNs0OYo2gMk8kVYYGTUce6HXtrF1T_qFGTktUp3Fthg1Hoc
   Аtos, ясно е за какво говоря. Затворена система е за пропана, тази машина не консумира никакво гориво. Пропанът просто се върти в кръг между цилиндъра и топлообменника. Иначе от термодинамична гледна точка е ясно, че системата не е затворена понеже имаме топлообменник, чрез който в системата постъпва топлинна енергия. Но от системата и излиза енергия под формата на механична работа.
   juliang, в цилиндъра влиза порция течен пропан при 12 атм. Какво ще стане? Ами ще започне да бута буталото и да се изпарява като така останалото количество течен пропан ще се охлажда. Но изпареният пропан като се удря в буталото също губи енергия и се охлажда. Това се онагледява с пинг-понг топче и хилка. Ако хилката е неподвижна, с каквато скорост я удари топчето, с такава скорост и ще рекушира. Но ако хилката се отдалечава и топчето я догонва и удря, то ще загуби кинетичната си енергия много и почти ще спре, което е равносилно на много ниска енергия и конденз до течно състояние. И сега имаме много слепени "пинг-понг" топчета, които хилката избутва навън към топлообменника, но колкото и да ги бута, едва ли ще ги нагрее до първоначалното състояние. Още повече буталото е извършило механична работа докато е охлаждало частиците на пропана и енергията вече е напуснала "затворената система". А сега в цилиндъра е почти вакуум, всичко е студено и докато се сети да се стопли, вече е навън от цилиндъра в топлообменника.

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 282
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #5 -: Април 10, 2023, 03:34:25 pm »
   juliang, в цилиндъра влиза порция течен пропан при 12 атм. Какво ще стане? Ами ще започне да бута буталото и да се изпарява като така останалото количество течен пропан ще се охлажда.
И в момента в който почне да се охлажда ще спре да се изпарява. Даже бих казал че ще почне да замръзва - пропана има това досадно свойство. И ще спре да бута буталото.
И втория въпрос - как ще върнеш вече използвания пропан (течен, газообразен - все тая) обратно в съда под налягане от 12 бара, от който е дошъл? Щот той вече ще е с налягане равно или по-ниско от атмосферното...

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 045
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #6 -: Април 10, 2023, 03:59:47 pm »
   Много точно, твърде бързо ще се охлади и ще спре да се изпарява, но през това време буталото вече ще е свършило механична работа. И така имаме вакуум и капки пропан, буталото се засилва от атмосферното налягане, което му действа откъм гърба. И чак в крайната фаза течността се пресира до налягане над 12 атм. за да напусне цилиндъра. Но това става при ход на буталото от порядъка на милиметър, а цилиндърът е да речем 9 см. Значи ние вършим работа при 12 атм. умножено по 1 мм. ориентировъчно. С други думи, губим малко, а печелим повече за сметка на охлаждането на околното пространство. Това е нещо като термопомпа - и там влагаме енергия, но печелим поне три пъти повече.

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 282
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #7 -: Април 10, 2023, 08:18:02 pm »
Тоест ще се охлажда достатъчно бавно, за да закара буталото до най-далечната точка, но ще се сгрява и сгъстява само 1 мм? Иска ти се...
И нали се сещаш, че при обратния ход вече газообразния пропан ще се свива, и оттам и ще се нагрява...

Ок... обясни ми с какво това се различава от обикновения климатик? И за чий в климатика слагат компресори - толкоз ли са прости, че не минат без него?

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 045
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #8 -: Април 11, 2023, 04:17:55 pm »
   Направих една диаграма за онагледяване на процесите в ендотермичната машина. Прилагам файл.
   При стъпка 2 имаме изпарение на пропана и обемът в цилиндъра с буталото се разширява. Така графиката на налягането Р като функция на обема V стига до "зелената" точка при налягане в цилиндъра равно на атмосферното. При стъпка 3 буталото продължава да разширява обема на цилиндъра, но пропанът заема все по-малък обем и клони към Vx, защото се втечнява. В резултат, при стъпка 2 имаме положителна работа dA>0, а при стъпка 3 губим работа, т. е. dA<0 (оцветена в червено). Виждаме, че положителната работа е по-голяма от отрицателната. Освен това, при стъпка 4 атмосферното налягане откъм гърба на буталото извършва положителна работа, която даже е по-голяма от отрицателната, оцветена в червено. ... Дори и да има известно количество невтечнен газ, то графиката няма да може да се върне в "зелената точка" от обем V до обем V1. А пък от V1 до Vx графиката най-много да стигне до 1 атмосфера. С други думи, няма как графиката да е една и съща и при разширение, и при свиване на обема в цилиндъра - при свиване винаги ще е по-ниско и точно затова имаме приход на енергия в повече. Зелената графика от V към Vx показва ориентировъчно какво става вътре в цилиндъра при свиване на обема. А иначе за началото, когато в цилиндъра влиза порция течност и за края, когато течността излиза от цилиндъра, е ясно, че имаме равенство на положителна и отрицателна работа и затова тях не ги разглеждам въобще.
   В заключение, заградената площ между черната и зелената графика ще ни даде полезната работа, която тази ендотермична машина извършва за сметка на охлаждането на околната среда.

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 282
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #9 -: Април 11, 2023, 06:38:36 pm »
Остава въпроса как ще сгъстиш пропана до 12 бара, за да затвориш цикъла...

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 045
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #10 -: Април 11, 2023, 07:15:10 pm »
   Той двигателят си има маховик. Просто течността се удря от буталото и се изтласква навън. Похабената за това енергия се получава обратно, когато 12 атм. влизат в цилиндъра за следващия цикъл. Самият двигател на вода от 1929 г. е имал характерен шум на тракане, именно защото буталото се е удряло и в течност за да изкара "мъглата" навън.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 045
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #11 -: Април 13, 2023, 06:50:46 pm »
   Вече е ясно как работи ендотермичната машина, но нека да запиша и основното термодинамично уравнение. Ето тук има повече информация за него - https://mazeto.net/index.php/topic,10013.msg86122.html#msg86122
             dQ = dEp + dEk + dA ,   където
 dQ - вкараната в затворената система топлина
dEp - нарастването на потенциалната енергия
dEk - нарастването на кинетичната енергия
dA - извършената от системата работа срещу външните сили

   Нека да разгледаме нашата машина след като в цилиндъра с буталото е постъпило известно количество течен пропан. Тогава започва протичане на адиабатен процес, т. е. процес без топлообмен с околната среда. Просто за краткото време на движение на буталото няма никакво време за топлообмен. Значи имаме dQ = 0. Сега да видим какво става с потенциалната енергия Ep на пропана. По принцип потенциалната енергия най-много се променя при фазов преход (почти скокообразно), за разлика от малката ѝ промяна, когато няма фазов преход. Това е така, защото Ер силно зависи от силите на привличане и разстоянието между частиците. Ако течността не променя силно обема си, то и Ер няма да се променя много. В газовата фаза Ер почти не се променя понеже частиците почти не си взаимодействат и се доближаваме до идеален газ. До тук това са общи положения, да видим сега конкретно.
   Имаме адиабатен процес и основното уравнение е
                                    0 = dEp + dEk + dA
   Имаме изпаряване на течност (фазов преход) и dEp>0.
   Имаме понижаване на температурата, т. е. dEk<0.
   Имаме извършване на полезна работа dA>0.
   Имаме втори фазов преход от газ в течност и dEр<0.
   Тук интересното е, че колкото потенциалната енергия Ep нараства при изпаряването, почти толкова и намаля при кондензирането. При кондензирането намаля малко в повече понеже температурата на течността е по-ниска в сравнение с началото на процеса. При по-ниската температура частиците са по-близо една до друга и потенциалната им енергия Ep е по-ниска. Така че, като съберем измененията на потенциалната енергия при двата фазови прехода, ще получим малко отрицателно число, близко до нула. С известно приближение можем да кажем, че общо за стъпка 2 и 3 имаме dEp=0. Това е все едно сме се изкачили на едно стъпало по-горе и после сме се върнали обратно и имаме същата потенциална енергия като в началото. И така уравнението се опрости още:
                0 = 0 + dEk + dA     или    dA = -dEk
   Вижда се, че имаме положителна работа понеже dEk<0 (температурата спада).
   От сайта по-горе съм показал, че
                     Ек(1мол) = 4.п.Т ,   където п = 3.14
   И така като премерим температурата T на двата края на топлообменника, ще можем да намерим двете състояния Ек на кинетичната енергия в началото и края на процеса. Разликата от двете ще ни даде dEk, което число ще ни покаже колко работа е извършил един мол за един цикъл.
« Последна редакция: Април 13, 2023, 07:11:02 pm от Иван Димов »

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 291
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #12 -: Април 13, 2023, 07:37:11 pm »
Иван Димов и ти като kd_dinev приемаш нещо... В случая че постъпва течен пропан. От къде идва този течен пропан и кой го е втечнил. Колко енергия и време е отишло за този процес на втечняване.
И другото: изпарението на пропана не става мигновено. Процеса е същият като при изпарението на водата - бавен и с влагането на много енергия. Това че не се променя температурата през целото време не означава че процеса е мигновен (при константно налягане естествено). Което ми напомня че с повишаване на налягането температурата на изпарение ще се вдигне, а не да се намали както ти казваш.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 045
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: David E. Cowlishaw – free energy and inertial reactionless drive inventor
« Отговор #13 -: Април 13, 2023, 08:20:00 pm »
   Bat_Vanko, нещо не мога да ти схвана хаотичната мисъл. Той пропанът си е течен в топлообменника. Няма значение кой го е втечнил и как. Количеството течен пропан в топлообменника не се променя. След момента, когато в топлообменника влезе студената отработена порция, следва излизане от него на поредната порция за следващия цикъл. И за това ние не хабим никаква енергия. Колкото енергия даваме за да изкараме вече течната фаза от цилиндъра, точно толкова енергия получава буталото, когато в цилиндъра влиза следващата порция. ... При стъпка 2 имаме спад на налягането от 12 атм до 1атм. и при стъпка 3 налягането спада от 1 атм. до някакъв вакуум. Те тези две стъпки можем да ги обединим в една - това е ход на буталото за разширяване на обема в цилиндъра. При това разширение пада и налягането и температурата, какво неясно има? Работата се извършва именно, защото температурата спада. Един вид кинетичната енергия (температура) на частиците в цилиндъра намаля за да се увеличи кинетичната енергия на нашия автомобил примерно. ... При изпарението "студът" остава в неизпарилата се течност, а изпарените частици първоначално са "топли" и блъскайки буталото се охлаждат по най-класически начин. И се охлаждат до степен на кондензиране при ниско налягане. Това е голям студ. ... Вземи една спринцовка с бутало и вкарай малко течен пропан да видим колко бърз е процеса на разширение на буталото. Нали сме нация-техническа уж?