Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Тема въпрос към epwpixieq-1 и останалите знаещи и можещи учени

<< < (2/5) > >>

juliang:
Пикси, при условие че трябва да оставиш 300 вата под формата на въздушни вихри зад колата, няма как да вложиш по-малко от 300 вата на колелата. Освен ако не почнем пак да обсъждаме някакви устройства с КПД над единица.

И още нещо - ако мотора е 30 киловата на изхода на вала, а консумира 50 киловата от батериите... тия 20 киловата къде отиват? Както не можем да получим 20 киловата отникъде, така не можем и да ги изгубим безследно. А само да напомня какво означава да изхвърляш 20 киловата енергия:

alvion:
Как ефективно да използване енергията, която получаваме от батерията е въпроса ми, не че не можем да я прахосаме, както и досега по начина известен и показан от Главния Инквизитор.

juliang:
Ел. двигателя е сравнително ефективно преобразуващо устройство:


Колкото и да се пънеш, в идеални условия можеш да изстискаш оставащите от 86% до 100%, но реално няма как да го постигнеш. Мотора винаги ще грее мъничко.

П.С. В тубата има няколко клипчета, където се занимават с ефективността на моторите на Тесла. Там вече въпроса не е в конструкцията на самия двигател, а във формата на "синусоидата", с която се захранва този двигател. Тя вече не е точно синусоида, а се формира динамично въз основа на натоварването на двигателя във всяка милисекунда, т.е. във всяко положение на ротора спрямо статора. Там вече се опира да електроника и сензори за обратна връзка, а не в желязо.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Март 07, 2023, 08:42:37 am ---Пикси, при условие че трябва да оставиш 300 вата под формата на въздушни вихри зад колата, няма как да вложиш по-малко от 300 вата на колелата.

--- Край на цитат ---
juliang никъде не съм споменал че може да се избегнат законите на флуидната динамика (вихрите, както вие ги наричате), явно нещо не четете правилно, понеже в началото на коментар си изказах потдръжка за това ви жидане

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Март 07, 2023, 12:37:20 am ---juliang ви отговори относно необходимостта на автомобила да има определена мощност за да се движи през въздуха.

--- Край на цитат ---
В крайна сметка имаме тяло което се движи във флуид ( въздух ) посредствум сцепление със земята. Съвсем естествено е, при определена геометрична структура, да има определена консумация на енергия за предвижване. Сега, както сме коментиранли в дурги теми, структурата може и да се измени и да се минимизира съпротивлението, но в крайна сметка винаги ще има нужда от определено количество енергия за да се потдържа това движение. Това е физически факт който определено няма смисъл да се оспорва или дискутира.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Март 07, 2023, 12:37:20 am ---Освен ако не почнем пак да обсъждаме някакви устройства с КПД над единица.

--- Край на цитат ---
Никъде не съм споменавал КПД над единица понеже това е отново величина която е в някаква степен относителна. Давам основен нагледно физически експеримент https://www.youtube.com/shorts/Nj9g7YKVTy8 . Това че 99.5% от хората за запознати с първия начин на изтичане на водата и го възприемат за най-бързия, означава ли че 2-рия и особенно 3-тия имат КПД над ? Разбира се че не. Разликата е в динамичното съпротивление ( импеданса ) при процеса, и това точно сме го дискутирали тук: https://mazeto.net/index.php/topic,11251.msg113765.html#msg113765

Давам този пример понеже, всички електро-двигателни системи, поне с които аз съм запознат, работят на принципа на система двигател-генератор. Тоест едновременно когато работят като двигател същевременно работят и като генератор. Видеото което посочих, и което вие явно не сте погледнали, във последната си част, показва друг тип на електро-двигателна система, базирана на импуслен мотор с точно определена роторна структура, която има възможност, на база на своята електро-схема, да акумулриа обратно енергията, която е била изразходвана за създаване на магнитното поле, когато то вече не е нужно и трябва да колапсира. Сега енегията която се проявява като топлина в ел.веригата явно няма как да се съхрани, но енергията на колапсиращото магнитно поле, теоретично равна на енергията която е била необходима за създаване на същото това поле (поне теоретично), може да се върне обратно и използва отново.

@alvion
Ето ви още коментари които могат да ви дадат някаква представа за по друг мислене откокото стандартно заученото/насаденто: https://mazeto.net/index.php/topic,9506.msg128608.html#msg128608

juliang:
Донякъде ще се съглася с това което казваш, но производителя декларира КПД на ел. мотора над 80%, в някои мотори - над 90%. Каквото и да правиш, максимума който може да се изстиска е някакви 5%, което не е ясно на каква цена ще се достигне.
Тесла имаха тоя проблем, оитвайки се да вдигант КПД-то с намаляване на въздушното разстояние между ротора и статора. Оказа се че когато стигнат до десети от милиметъра, двигателя наистина си качва КПД-то с няколко процента, но просто не става за приложение в автомобил, където има сериозни вибрации при преминаване на неравности... ротора банално задира в статора. Също така има проблеми с тази хлабина и при различните температури в които се използва автомобила вследствие на различните материали и съответно различното им температурно разширение.

Да се мисли за десетократно увеличение на енергията отдадена от мотора при запазване на консумацията му е абсолютно ненаучно. А ако алвион-а е искал да каже че иска да намали загубите 10 пъти... това ще е изключително трудно технологично, и в края на краищата ще доведе до 5-7% икономия... дали си струва?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия