Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Тема въпрос към epwpixieq-1 и останалите знаещи и можещи учени

(1/5) > >>

alvion:
Имам задочен открит въпрос към epwpixieq-1 Много Напреднал Сериозен Експериментатор, в качеството му и на учен, а и към останалите умни и знаещи хора:

Ще подхвана отдалеко:

Става Въпрос за Електромобил, по конкретно за консумацията на ел.мощност от постояннотоков сериино навит електромотор.

Идеята Теория и Въпрос е следното:

Ако за стандартен електромобил имаме 12 броя акумулатори по 12 волта всеки общо 144 волта. От стари публикации забелязваме, че това са огромен брой батерии и тегло около 300кг. ако са оловни и 70-80кг за литиеви защото оловото тежи. Искам да питам ако намерим засега нека приемем че съществува начин да се повиши КПД на електромотора с 10 пъти. Първата част е ли възможно вместо 10 примерно акумулоаторни батерии MONBAT190Ah да се ползва Една при запазване на пробега и характеристиките на Електромобила като печелим при премахването на 9 останали батерии от тегло освобождаваме натоварването и второ от обем място за багаж в багажника. За сведение ще припомня че един лек Автомобил "Жигули" като на Админа е предвиден да превозва максимум до 300кг. багаж.

 Остава Втората част на въпроса където е Енигма (загадка) как можем рационално да подходим и да намалим консумацията на ел.Дв. при запазване на същата мощност и въртящ момент развивани на Вала.Му.
Имам подсказка че ако разгледам описанието на действието на един постояннотоков тягов електромотор със серийно свързване на намотките на статора и котвата(ротора). Може да се извлече идеята която е да се анализира еквивалентната заместваща схема. Нека Имаме източник 144Волта 200Ампера ток (12бр.МОНБАТ190А тягови акумулатори свързани последователно(series)) и имаме електродвигател 23.3кВт K9"144V 40Nm 5700об./мин. IP21 220мм диаметър тегло 45кг. на завода Kostov https://kostov-motors.com/ev-motors/mtr-00332/ 1300.00 USD без ДДС. При натоварване 200A напрежението на батерията пропада и става 139V - 5 волта заради спада в кабелите и контролера.

Технически х-ки:


Стандарната схема за електромобил самоделка смяна на ДВГ с Ел.Мотор К9. За да се получи ел.двигателя има 40 нютон метра въртящ момент от 0 оборота до 5700 об/мин с редуктор 1/10 увеличаваме въртящия момент 10 пъти за сметка на оборотите на колелата на автомобила който се въртя с 570об/мин вече и задвижват конвертирания автомобил Енергията която се черпи 144 волта 200Ампера до двигателя достига 139 волта 200А и тук няма никакъв келепир Взел Кольо-Дал Кольо.

Добре ама искам малко по-иначе де не са го правили още това или се знае но не се казвало досега, като в Темата на kddinev.

При постоянно предаване на енергия от източника от втори род (акумулатори) към консуматора ел.Дв. няма как да се изкара дори имаме -5 волта загуби в проводниците и контролера с който ще се управлява мотора вместо педал на газта за ДВГ.

Дотук искам да питам как да се направи 10 кратна икономия или ако мотора хаби 10% от това което му подаваме по горе и второ може ли да се намали броя на клетките ако накараме мотора да хаби 10 пъти по малко за да работи по същия начин. НЕ мога да си формулирам мисълта е как да се увеличи 10 пъти на един порядък КПД на електромотора К9 има ли практически начин защото теоретично по голямата час от напрежението 144V на акумулаторната батерия отива да се бори с котвеното обратно напрежение ако разгледаме статорната намотка като R1 а роторната намотка като R2 имаме 144=I*R1+I*R2-Eкотва или тока I=200A а Екотва е обратното напрежение което се генерира при въртенето на котвата в статора. Ако вземем съпротивлението на намотките при постоянен ток R1 и R2 са пренебрежимо малки стойности дори вързани последователно (сериино) може да препишем със скоби заместващото уравнение 139V=200*(R1+R2)-Eкотва, като U=139V (144-5), а I=200A остава да сметнем че Екотва е от порядъка на 130 волта при 5600об/мин номинални обороти на К9 ел.мотора. ИЗведох си главния виновник ако премахна Екотва засега по неясен за вас начин ще се получи че само с една 12 волта аку. м батерия 190А ще мога да пусна на клемите на мотора 200А ток които реално ще ми създава същото магнитно поле и сила 40Нм, която ми е необходима на вала.

Разбира се това е само още една (от хилядите безкрайно) теория, а до практика и опит няма как да стигна без вашето експертно мнение и помощ така че ако има някой по-знаещ да подкрепя..

alvion:

И за "баланс" BMW през 1972 за летните олимпийските игри тогава в Мюнхен, Германия заменя своя ДВГ 84hp 1.6L и създава - Конверсия: Електромобил на база BMW1602, който да предвожда кросмаратонците и ЕКО (да не ги задимява с изгорелите газове от ауспуха си).
https://en.wikipedia.org/wiki/BMW_1602_Elektro-Antrieb

BMW 1602 Elektro-Antrieb

Коментар : An Electric car in 1972. Damn.
https://www.bmw2002.co.uk/history-of-the-02/the-electric-02/
по-подробни технически характеристики има в посочените линкове (препратки) от където може да се види че до сега няма сериозни технологични и качествени изменения в концепцията за конверсия на Автомобил с ДВГ в електромобил чрез подмяна на ДВГ с Тягов Сериен Ел.Дв. от Електрокар и добавяне на Кош с Батерията (акумулатори мин 5 до 12 броя) и контролер който изземва фукнцията на педала на газта при ДВГ в автомобила.

alvion:

За съжаление нямам Advanced DC FB1-4001A 9 Inch Motor и не мога да измеря неговите намотки. За да имам практически реални данни за теоретични математически сметки. И не мога да съм Екзактен а "говоря" пиша ви само на Ангро, но това вече отдавна никой не го интересува или впечатлява. И дори сбърках формулата и няма кой да ми каже Е-Екотва=I*(R1+R2) това;

juliang:
Ако караш автомобила по равно с 10 км/ч може и да стане. Ама трябва гумите да са напомпани на 5-6 бара за да нямаш съпротивление и от тяхната деформация.
Въпроса е на ватове. За да се движи една кола с нормална скоросст от 90 км/ч по равен път й трябват около 300 вата. Толкова енергия трябва за да разбутва въздуха около нея.
Ти каквито искаш мотори слагай, въпроса е да има откъде да извадиш тия 300 вата за всеки изминат км.
Да, консумацията може да се намали както казах с по-напомпани гуми (което намалява комфорта), със заиграване с коефициента на челно съпротивление (което намалява обема, визията и безопасността на колата). Ако направиш една триколка с велосипедни гуми на които стои едно яйце в което трябва да се возиш сам и легнал - може би ще слезеш под 100 вата. Но това ще е изклчително непрактично.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: alvion в Март 06, 2023, 02:55:21 pm ---...
Искам да питам ако намерим засега нека приемем че съществува начин да се повиши КПД на електромотора с 10 пъти. Първата част е ли възможно вместо 10 примерно акумулоаторни батерии MONBAT190Ah да се ползва Една
...

--- Край на цитат ---
Така да направим вашия въпрос малко по кратък.

juliang ви отговори относно необходимостта на автомобила да има определена мощност за да се движи през въздуха.

Относно, дали може да се минимизира разхода на консумираната енергия (10х), никой не може да каже със сигурност дали може или не може. Това което може да се каже обаче е че със широко разпространените двигателни системи това най-вероятно не е възможно.

Лично за мен, поне от това което съм видял, единствената елекрозадвижвана моторна система която е възможно да даде такава огромна икономия на ресурси е тази на Боб Тил. Мотора на  Тил обаче няма нищо общо със съвременните мотори. Ето ви документално филмче което дава добра престава за (не толкова) "нов" вид моторни системи (базирани на пулсови токове) като в него се разглежда (като един от случайте) мотора на Тил принципа на който има доста ефективни пространствени магнитни опримизации: https://www.youtube.com/watch?v=OSJF3GlYGVc

Ясно е че така показания мотор има совите проблеми (основно това че е базиран на бутална  система), но тук е важен принципа, а той е че имаме частично затворен магнитен кръг още от самото начало на електрическия имулс и същвеременно след преминаването на работния цикъл ( през определената намотка ) се улавя Back EMF. Според мен това е съвсем реална електро-моторна система, която подобрена, като от типа на Zero-BackEMF-Motor (показана накрая), а са възможни и други геометрични конфигурации, може да даде оптимизация от рода на тази каквато вие си представяте.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия