Начало > Новини от света на технологиите

Space / Космос

<< < (29/50) > >>

h2motor:
В САЩ ли е произведен, там се произвеждат лаптопи само за военните с хардуерни защити доколкото съм чел. Иначе е хубава машина, той е върховия модел на Дел за 13 година мисля. Това нещо е здраво много, но съвременните върхови модели са значително по бързи и мощни но това е по добро защото много ги ремонтират нещо новите още в гаранция.

h2motor:
В България се правеха абсолютно върхово качество лагери, тези старите четкови електромотори ако не бяха с такива лагери нямаше да работят дълго безпроблемно и сега попадам на клипове от страни в които страно как са попаднали електроднигатели от стари български електрокари, намират електромоторите на вторични и са си изхвърлени работещи. Един в САЩ си направил едно сузуки сюифт съм гледал клип и електромотора познай откъде го взе и къде е произведен и работещ изхвърлен, от боклука там и работещ и той му се диви. Сега правят ли ?

juliang:

--- Цитат на: h2motor в Август 03, 2024, 07:45:15 pm ---В България се правеха абсолютно върхово качество лагери...

--- Край на цитат ---
И като трябваше да сменя на Рено-то лагера на главината се оказва че в България не се проивеждат голяма част от двойно конусните лагери. Не се произвеждат и почти никакви аксиални лагери. Това преди 20+ години, не сега... сега се произвеждат пак тук, в същите заводи, ма под марката на SKF.
И качеството беше... да го кажем "средна ръка". Но само ако улучиш читава партида, щото не всички бяха еднакви.
И за да спрем възхваляването на българската соц. промишленост, май за втори път ще постна няколко снимки:

Ако на някой не е ясно - това са "паралели" на шлосерско менгеме, които би трябвало да осигурят гладко плъзгане при възможно минимален луфт между неподвижната и подвижната челюст. Мисля че няма смисъл да обяснявам колко е осигурено и едното и другото - картинката говори сама.
Може би с това сме пробили на пазара на инструменти в Германия, Япония или САЩ? :)  Или с тези инструменти ще произведем нещо, дето да се продаде на Запада?
Или... аууу... еретична мисла... нима е имало едно качество за износ, и друго, абсолютно безобразно за вътрешния пазар? Където най-голяма ценност беше соц. труженика? :)

h2motor:
juliang, кой ти каза че менгеме трябва да осигури гладко придвижване, няма такова нещо, трябва да стегне здраво и се правят поначало такива менгемета за груба работа защото в тях се стягат някакви неща по които се нанасят удари с чук и...Менгемето на една фреза е съвсем друго нещо, но то има коренно различно предназначение. Не е вярно че лагерите бяха с различно качество, в Сливен се произвеждаха динама за автомобили с български лагери. Единственно българско динамо съм отварял с пробег 500 хиляди километра и лагерите не са мръднали или изсъхнали, а съм отварял всякакви други и японски и немски и френски. Паралелите на българските стругове Ц8 ,....Ц 11 да не би да не бяха гладки.
Какво като са ги купили SKF, там би трябвало да се правят лагерите на половината Свят защото това качество е непостижимо за други компани, в него има много сериозен научен труд, технологията е друга..беше. Например електродвигателите на Тесла яко си разбиват лагерите, понеже са натоварени доста в един мощен електродвигател, ако бяха български щяха да издържат. Светът се е лишил от един качествен продукт само защото на него щеше да пише - произведено в България. Гарантирано.

juliang:

--- Цитат на: h2motor в Август 03, 2024, 11:35:34 pm ---juliang, кой ти каза че менгеме трябва да осигури гладко придвижване, няма такова нещо, трябва да стегне здраво и се правят поначало такива менгемета за груба работа защото в тях се стягат някакви неща по които се нанасят удари с чук и...

--- Край на цитат ---
... и когато тия бразди и коловози се износят само след 1 месец, двете челюсти ще почнат да ходят една спрямо друга във всички посоки и ще ми стегнеш дедовия. За това че в тях остават всякакви стружки и боклуци и спомагат за още по-бързото износване на повърхностите дума няма да отварям.
Ето ти още 1-2 сними за да добиеш представа за възможностите на технологията, използвана при производството на тоя шедьовър и за квалификацията на персонала, който го произвежда:
Неправилна температура на разтопения метал води до образуване на шупли и каверни в детайла. Тая е външна, ма дали има такава и вътре - никой не знае, както и дали няма да се счупи на две това менгеме като го удариш с чука:

Дори не могат да сглобят двете части на формата в която се лее - има разминаване от няколко милиметра, което после некадърно са се опитали да загладят с шмиргела:

Кажи честно - когато отидеш да си купуваш инструменти били си взел такъв в подобно състояние? Това би ли го изложил на панаира ако си производител?

--- Цитат на: h2motor в Август 03, 2024, 11:35:34 pm ---Например електродвигателите на Тесла яко си разбиват лагерите, понеже са натоварени доста в един мощен електродвигател, ако бяха български щяха да издържат.

--- Край на цитат ---
Всичко е въпрос на изчисления и тестове. Когато един лагер се разбива, просто в следващаат ревизия на изделието се слага по-голям лагер, който издържа на по-големи натоварвания. Или минаваш от лагер със сферични съчмички към такъв с цилиндрични или конични ролки. Не можеш да очакваш още първите бройки слизащи от поточната линия да нямат никакви недостатъци и грешки в проектирането.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия