Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Водородна клетка, има ли все още ентусиасти ?
Радико:
Да правили са го много хора от този форум някой са още тук някой вече не пишат тук. От все още пишещите мисля, че Кузмов има най голям опит по въороса.
Ако използваш браунгаза за катализатор на горенето на горивото ще има ефект. Като процент икономия да ще има някакъв като по голям ще е ефекта при дизелови двигатели. За бензиновите ефекта е по слаб и в ценово изражение по ефективно е да минеш на пропанбутан или на метан. От колкото да слагаш браунгаз.
EDM electronics:
Добива на водород е скъпа работа. Дори с АЕЦ се явява неефективно и замърсяващо.
Засега има само една изгодна и зелена концепция и тя е:
Изграждане на заграждения - шлюзове в ПЛИТКИ морета, в които има ежедневни приливи и отливи /големи/ има две такива в Русия. Забентва се със стена средата на водоема, в прилив и отлив водата се прекарва през шлюзове, които въртят турбини, като ВЕЦ. С енергията се произвежда водород. Напълно еко, като махнем химията за електролита.
valex:
Проблема на водорода не е добиването (може и със слънце даже), а складирането му.
Поради малкия размер на Н2 'изтича' през решетката на металите.
EDM electronics:
Работил съм с водород - топил съм кварц.
Имаше навремето един завод ЕВЗ Ленин за производство на ел. крушки, луминисцентни и живачни лампи. Там се работи с водород - горелки. В завода има големи цистерни за водород. Не знам как са направени, но газ не е изтичал, иначе да се беше взривил.
VITAN:
За изтичането, при дебела метална тръба няма как, но молекулите на водорода наистина се забиват в кристалната решетка и след време метала става чуплив...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия