Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване

Кои са траките и къде живеят понастоящем

<< < (15/20) > >>

plcsoft:

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 01, 2022, 02:40:29 pm ---Шотландия,

--- Край на цитат ---

Не позна! ;D
Те, още са под, робство!

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 01, 2022, 02:40:29 pm ---Ами аз си стоя в България, не съм на запад. Ти като си за запада - ходи там или пък щом много харесваш Турция, там ходи, никой не те спира. Защо стоиш в скапаната България? На мен най-много ми харесва България, като имаш предвид, че годишно поне 7-8 пъти излизам извън страната, основно да чеша пъпа.  :)

--- Край на цитат ---

Стар съм вече, чоджум! За такива, дивотии!
Трябваше още когато бях по-млад, да направя тази стъпка, но тогава си бях добре, тука! Пък И сега, не се оплаквам! ;)
Освен това родителите ми не искаха да се местят, когато трябваше!!! Та за това още ви живея, мизерията! Но мече ми е през оная работа! ;D
.....и малко Патриот си падам!!! Та такива ти ми работи.........
Света съм го видял вече, каквото ме е интересувало, предпочитам да ходя на почивки сред природата , не да си чеша червата...... ;D

EDM electronics:
Не, не....не са имигрантите генератора на бурното развитие на Турция по времето на Ердоган. Аз Ердоган го харесвам, това е мъж с топки. Той направи много за Турция, но как?

Знаете ли какъв е външнотърговския баланс на Турция със света? - ОТРИЦАТЕЛЕН!
Това ще рече, че ако примерно получаваш доход в семейството от 1 000 лв, а харчиш по 1 500 лв., тия 500 лв. в повече трябва да идват отнякъде. Вариантите са два: 1. или теглиш заеми /които искат връщане/, 2. или обедняваш за сметка на натрупаните активи - примерно спестявания, и хайде 3. и двете заедно.

Печата си пари Ердоган, тегли заеми най-вече за внос на суровини и разви много икономиката, спор няма. Но иде видьов ден за тия временни благинки и попадаш в закона на икономиката - инфлацията. Справянето с нея ни е много добре известно с шоковата терапия на мизерия, затягането на колана и т.н.

САЩ се намират в същото положение, като Турция но с една огромна разлика!
Те печатат парите, а техния масраф ще го платят тия, дето трупат долари в активи и затова там няма такава галопираща инфлация. Ердоган може да печата само собствена валута, а САЩ печатат международната валута.  :D

Примерно външнотърговския баланс на САЩ и ЕС е в много милиарди в + за ЕС. Т.е. за ЕС САЩ се явяват един много хубав пазар.

Примерно колкото и странно да ви звучи, макар и нашите търговци с бухчите да са всеки ден в Одрин и да пазарят, то външнотърговския ни баланс с Турция е положителен и за България тя се явява източник на доходи.

svetlio760:
Само да напомня, че лирата главоломно пада от ено известно време и Едроган упорито е тръгнал да слиза тука надолу на дъното при нас... И още нещо. В Турция, кюрд да си. И арменец... Водеше се ена война ако нямате нищо против... Предполагам, че Едроган в момента е подвил опашка заради Байдън. Преди това беше националист с националиста Тръмп, та бъдещето беше негово. Имаше едни идеи дето се размотаваха из турския парламент... едни такива пловдивски... Ма това е друга тема. Байдън се оказа по- добрия вариант за България. За наш късмет се зачесаха с Русия през Украйна и Беларус...
 Та на темата:
 Аз все още твърдя, че Истамбул от началото на робството се управлява от българи мюсюлмани. Султана ако не цял, то поне полу българин, администрацията в Истамбул българска защото оригиналните турци са хем тъпи, хем мързеливи, турският фолклор няма нищо общо с шаманските припявания, за това, пък, има много общо с българските хорА, формата на черепите е българска, както на целия балкански полуостров, езиците е невъзможно да бъдат анализирани, защото не се знае кое е влязло от нас в тях и кое обратно... единствените, които трябва да убеждавам в нещо явно са генетиците. И отново да повторя: Ако по времето на Ататюрк бяхме под турско робство, сега Турция щеше да е България.

plcsoft:

--- Цитат на: Радико в Януари 01, 2022, 04:56:34 pm ---plcsoft
Не мислех да се намесвам обаче ти от време на време много забиваш у лево дълбоко през просото.
Та за малко ще се върна на въпросният ти братовчед и другите като него дето вместо да им избодат очите им изписаха веждите.
Я ми кажи защо тези хора "доста са" имаха такъв успех в Турция който както ти сам каза нямаха шанс да имат в България. Твоя бративчед как успя да се пребори за това място от 84 милиона население на Турция нямаше ли други кандидати за това място???
И това е за много други места много нългарски турци станаха инжинери менифжъри какви ли не как се пребориха с конкуренцията??? Нали всеки нормален турчин също ламти за такова лично развитие?? Как стана така??
Ако искаш жокер ще ти го дам, стига да не ме изпреварят Витан или ЕДМ.
И викаш да стоим и да си теглим теглото ако сме патриоти. Те турците  в Турция така ли правят??? Я застани около началото на Байрама на магистралата за Турция и брой колите с немски номера  за час два!!!

--- Край на цитат ---

Не съобразяваш едно нещо!
Голяма част от турците, който заминаха през 30години  до 90 години на миналият век, отидоха в една Турция която се преструктурираше и се развиваше, те използваха максимално тази икономическа преориентация и последвалият икономически бум, също. И тогава Турция наистина имаше нужда от образовани хора защото те първа се полагаха основите на модерната икономика. Само за 100 години от 1912г до 2012г, тоест за 1 век, Турция от 6 милиона души надхвърли 80 милиона. А сега вече с 5 те милиона сирийци който прие е над 85 милиона. Това е прираст  от над 13 пъти за един век!!!
Знаеш ли каква икономическа мощ е това? Сега само трябва да си осигурят материалната база като заводи, суровини , университети, военно-промишлените комплекси и т. н.
За това американците се мъчат да им правят спънки!
Докато за същият този период България от 2 милиона стигна до 9 милиона през 1989г и сега е около 6 милиона. Това е прираст от 4.5 на 3 пъти. Мисля че, можеш сам да усетиш разликата!  Запитай се защо???
И в момента онези който заминаха преди 1980 година там са добре, повечето! Защото имат по-два три имота, от който вземат наеми, излизат млади на пенсия, и др. благинки! Да не навлизам в подробности!
Докато тука ти сам виждаш какво става! Казано с две думи - няма хора! А като няма достатъчно хора който да движат икономиката и да крепят държавата, тогава какво правим!
Дето казваше един гръцки министър - България е Херкулес, без мускули!? И е прав, човека!
Става това което се вижда! Състаряваща и боледуваща нация, умираща държава!?
Греша ли!?

Радико:
Ами определено грешиш, защото изрече истината без да осъзнаеш какво казваш.
Аз говорех конкретно за последната вълна към която се числи и братовчед ти и върху която и двамата имаме наблюдения и можеме да я коментираме. Всичко друго е по спомени от слушатели слушали живи очевидци.
В момента в България има сериозна преселническа вълна КЪМ България от Украинци.това е от десетина години вече.
Обаче при украинците не се получава това което се е получило при българските турци. Украинците не успяват да се наместят на местата на българите както българските турци на местата на местното население. И ти сам итговори защо. Заради качеството на образованието което имаме по точно което имахме по въпросното време.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия