Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване
Това трябва да ни плаши "епизод 2"
h2motor:
Къде се е вдигнала с 50%, най много се харчи в пластмасовите бутилки, беше 2.60 - 2.70, сега 3 лв. Въобще не се е вдигнала като другите храни, но те ще паднат, няма да е вечно суша. Тези в Европа правят сметка как да вземат от Украйна пари, не как да и дават и ще го направят..Така че без пари няма да могат да се занимават с глупости. Сега искат да спрат на Европа напълно газта, те ще я спрат ама на тях какво ще им спрат само гледай както имат да дават едни стотици милиарди на европейски банки.
juliang:
--- Цитат на: h2motor в Август 08, 2024, 08:17:41 am ---Къде се е вдигнала с 50%, най много се харчи в пластмасовите бутилки, беше 2.60 - 2.70, сега 3 лв.
--- Край на цитат ---
Казах ти - за бира с мен недей да спориш. Около времената на Ковид дивотията 2 литра бира можеше да се купи за 1.99. Сега под 3 лева трудно се намира. Това са точно 50%.
--- Цитат на: h2motor в Август 08, 2024, 08:17:41 am ---... Тези в Европа правят сметка как да вземат от Украйна пари, не как да и дават и ще го направят...
--- Край на цитат ---
Ще го направят като изгонят орките и Украйна почне да си възстановява икономиката.
--- Цитат на: h2motor в Август 08, 2024, 08:17:41 am ---... Така че без пари няма да могат да се занимават с глупости.
--- Край на цитат ---
Точно това е целта на санкциите срещу Московия.
--- Цитат на: h2motor в Август 08, 2024, 08:17:41 am ---... Сега искат да спрат на Европа напълно газта, те ще я спрат ама на тях какво ще им спрат само гледай както имат да дават едни стотици милиарди на европейски банки.
--- Край на цитат ---
Ако го искаха - можеха да затворят кранчето на тяхна територия още преди 2 години. Дори можеха да инсценират попадение на руска ракета в някое съоръжение по газопровода и да кажат "Ние нямаме нищо общо, ватенките го направиха".
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Август 07, 2024, 03:53:39 pm ---Затова и огромна част от военната индустрия в САЩ е частна. Така имаш поне някаква конкуренция, за разлика от държавната индустрия в някои други държави.
--- Край на цитат ---
juliang, малко ми ставате смешен ;D като причвате такова "познание", най-малко на човек като мен който е приживял почти четвърт век, или почти 80% от осъзнатия си живот, в САЩ, още повече понеже съм работил в доста големи технологични компании и съм запознат с мнооооого неща.
Много добре съм запознат с "конкурентните" дейности на компаниите които са изпълнители на контракти в военните сили на САЩ. Големите компании обират каймака на средствате и правят основно "технологичен" управление/маниджмънт като дават инжинерното изпълнение на под компании и така системата е сложена на няколко нива. До такава степен има разслояване че се оказва, че голяма част от компонените за военната индустрия идват от Китайски/Азиатски под изпълнители ;D Въпроса е в това че тези под изпълители, които технически вършат цялата работа получават реално 5% от сумата а останалите 95% отиват за администрация която може да е само в САЩ. За таква неефективност говоря, и затова сложих въпросната графика понеже тя показва точно тази зависимост, но явно вие изобщо тези неща не ги виждате и разбирате.
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Август 08, 2024, 12:14:25 pm ---juliang, малко ми ставате смешен ;D като причвате такова "познание", най-малко на човек като мен който е приживял почти четвърт век, или почти 80% от осъзнатия си живот, в САЩ, още повече понеже съм работил в доста големи технологични компании и съм запознат с мнооооого неща.
Много добре съм запознат с "конкурентните" дейности на компаниите които са изпълнители на контракти в военните сили на САЩ. Големите компании обират каймака на средствате и правят основно "технологичен" управление/маниджмънт като дават инжинерното изпълнение на под компании и така системата е сложена на няколко нива. До такава степен има разслояване че се оказва, че голяма част от компонените за военната индустрия идват от Китайски/Азиатски под изпълнители ;D Въпроса е в това че тези под изпълители, които технически вършат цялата работа получават реално 5% от сумата а останалите 95% отиват за администрация която може да е само в САЩ. За таква неефективност говоря, и затова сложих въпросната графика понеже тя показва точно тази зависимост, но явно вие изобщо тези неща не ги виждате и разбирате.
--- Край на цитат ---
И кое от казаното от мен е смешно? Смяташ че ако компанията е държавна, цената ще е по-ниска или частите няма да идват пак от Азия ли? Не, просто неефективността ще е в пъти по-голяма, а цената няма да подлежи на никакъв контрол. Примери от цял свят колкото искаш.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Август 08, 2024, 12:27:16 pm ---Смяташ че ако компанията е държавна, цената ще е по-ниска или частите няма да идват пак от Азия ли?
--- Край на цитат ---
Ето точно тук ви е неразбирането. Мислите си че когато някой не вижда това което вие виждате, значи защитава коренно противна теза, в този случай "държавната" администрация. Това показва точно неразбиране на гледната точка.
Казвал съм го поне вече 20-тина пъти във форума че държавната администрация е най-неефективна като система, при равни други условия, но това не означава, че това което е в САЩ, като военно-бизнес-държавна конгломерация е ефективно. По принцип, кокото по-голяма е една администрация толкова е по-неефективна НЕЗАВИСИМО дали е частна или държавна, разберете това. Точно затова ставате смешен, както за съжаление и други колеги във форума (защитаващи другата страна). Всяка система си има своята неефективност, и това е което ви посочвам е неефективността в САЩ (а тя отива мнооооооого по-дълбоко и на много равнища в икономиката). Това не означава че другите системи са най-ефективните, не но ефективността най-накрая идва от начина по-който се използват ресурсите, а в САЩ, те се използват мнооого разхитително, поне в последните 60-70 години. Мисля че не можете да отречете ефективността на производството в Китай, въпреки, че политическата система се управлява от една (сериозно голяма) група партиици и въпреки това явно системата е несравнимо по-ефективна от тази на САЩ.
Елементарен въпрос, мислите ли че една система е по-богата когато използва 25% от ресурсите си за здравеопазване или когато използва 1% (вичко останало е едно и също)? Тоест да кажа по-простичко когато има огромен брой болни хора за които грижите са 25% от икономическия продукт или когато има много малък процент болни ( поне за които трябва да има грижи/лекарства/апарати и тъй нататък) и се използват само 1% от нациналните ресурси за тяхната грижа. Това според мен това (надявам се) лесно може да се прецени. Сега си помислете че вместо здравеопазване заменяме отрасъла с управленския, ето за това става въпрос.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия