Автор Тема: Това трябва да ни плаши "епизод 2"  (Прочетена 423438 пъти)

Неактивен Ksurnev

  • Експериментатор
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 491
  • Пол: Мъж
  • Ужасно саркастичен
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1740 -: Септември 13, 2023, 09:14:36 am »
Ъхъъ...

Неактивен juliang

  • Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 6 603
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1741 -: Септември 13, 2023, 01:59:12 pm »
И като стана дума за долари (увеличете си картинката с Ctrl и + за да прочетете текста):



Начи ако хляба утре стане не 2 лева, а левче, и същевременно заплатата ти стане от 1000 лева на 500 - това ще те направи по-богат? :)
Или да го кажа още по-буквално - ако утре БНБ определи курс на лева вместо 50 цента 1 долар, а ти имаш само левове - ще забогатееш?

Неактивен VITAN

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 4 787
  • Невежеството ражда химери...
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1742 -: Септември 13, 2023, 02:14:40 pm »
Начи ако хляба утре стане не 2 лева, а левче, и същевременно заплатата ти стане от 1000 лева на 500 - това ще те направи по-богат?
Забележи, от правоверен източник:



Ако си умен, само сравнението с т.н. "сталинские дома" и "хрушчовки"
(Хрушчов се връща пак към зависимостта от долара)
би ти стигнало, но при бъгната връзка с кораба майка...
Иначе бързият watch-dog ще kill-не процеса.

За десерт: Феномен Сталинской экономики

https://dzen.ru/a/Y5zbxC-Oii6k5Y4M

Неактивен Михаил Кузмов

  • Специалист
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 2 363
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1743 -: Септември 16, 2023, 03:21:39 pm »

Неактивен VITAN

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 4 787
  • Невежеството ражда химери...
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1744 -: Септември 16, 2023, 03:34:45 pm »
Какво може да ни светне в главите?
На когото може - му светва и не яде принципно консерванти.

За другите: Песня про зайцев...
( А нам все равно! А нам все равно! Пусть боимся мы волка и сову. Дело есть у нас в самый жуткий час, Мы волшебную, косим трын-траву! )

Цитат: "Единственият изход, според мнозина учени, е тоталната кремация на мъртвите. Съответните закони най-вероятно ще се появят през следващата година."

Според евреите по Стария Завет, съответно и според християните, кремацията е "втора смърт". За езичниците разбира се, кремацията е ОК.

Неактивен juliang

  • Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 6 603
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1745 -: Септември 16, 2023, 08:12:08 pm »
...Какво може да ни светне в главите?
Освен това, че написаното е абсолютно безумно от медицинска гледна точка, нищо друго не ми светва....
Наистина... вече разбирам защо "ало" измамите са толкова доходоносни в БГ...

Неактивен Михаил Кузмов

  • Специалист
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 2 363
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1746 -: Септември 17, 2023, 10:21:11 am »
Според сайта "Бургас новините" учените умуват! А ние си хапвахме! Да не би, някой да пропуска това? Очевидно няма да има нужда от мавзолей! Идва ми на ум китайската теракотена армия. 😂

Неактивен VITAN

  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 4 787
  • Невежеството ражда химери...
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1747 -: Октомври 03, 2023, 11:50:09 am »
Не е по правилата (може да се трие), но една енергийна грамотност няма да ви навреди. Цитат:

...ПП съсипват поетапно всички сектори на държавната икономика, сега издърпаха и щепсела на мариците, а оттам и на цялата енергетика, защото в този сектор има добре изчислени баланси. С ПВУ-то се слага край на българските мини и тецове, сектор, който произвежда над 40% от електроенергията в България. ПВУ е план за финансиране на проекти, които да решават последствията от ковида. Остава загадка, защо беше нужно да се въвеждат вътре решения, задължаващи държавата ни да ликвидира въглищната енергетика?! Защото едни хитреци и схемаджии обезпечават грабителската си практика, като я легитимират през европейско одобрение и така я оправдават. Схемаджиите намериха верния нюанс, зелената протекция, така че под тази опаковка да разгърнат свои бизнес схеми или да се закачат с комисиони към чужди, по-силни от тях бизнес субекти.

Помните ли като ликвидираха част от ядрената ни енергетика, когато затворихме 3 и 4 блок. За да може да настаним чужди компании, и да им отворим изкуствено създаден пазар! Е, не се научихме! Случайно ли е, че точно бившият изпълнителен директор на „Контур Глобал“ Красимир Ненов зае поста зам.-министър на енергетиката в това правителство?! Кажете ми, случайно ли е?! 702 млн. евро от ПВУ отиват при фирми, които са дъщерни на КонтурГлобал, американската централа „Марица Изток 3“. Напомням, че свързващото звено във всички тези фирми Васил Щонов беше човекът, който Кирил Петков постави в Надзорния съвет на ББР още по време на първото му служебно пишман министерстване. Топла връзка, а?! До този момент централата КонтурГлобал има договор с НЕК за продажба на електроенергия и така си осигурява гарантирана печалба. Договорът на централата обаче изтича през 2024 г., след броени месеци. Имаше идея да продадат на НЕК цялото дружество, което да ползваме като студен резерв. Но явно вече има нова сделка, наречена трансформация на енергийната мощност от въглища във ВЕИ с помощта на европейски средства. Ако се чудите защо така внезапно, ами сега отпускат парите! Тя, цялата централа не струва толкова – 700 млн. евро. Затваряме Маришкия басейн, за да отворим ВЕИ –паркове. Просто има такава опция сега и толкова!

Няма значение, че десетки хиляди остават на улицата, че Стара Загора ще се превърне в лунен пейзаж, както много подобни градове, загубили индустриите си. Не ни пука, че производството на електроенергия ще се свие 4 пъти. Че има и съпътстващи бизнеси, които също се изхранват от работата на мините и централата. Ако посмятаме, около 150 хиляди души в региона са свързани с дейността на дружествата в Маришкия басейн, техният доход зависи от мариците. От гледна точка на икономиката мините и дружествата в БЕХ са част от националната сигурност на държавата. Но алчните политически функционери не мислят за това. Те мислят само за изяждането! Какво още да налапат! Това са пирати, които минават за малко, ограбват и подпалват потъващия вражески кораб. Дойдоха с идеята да се борят с корупцията, а показват най-отвратителната възможна свързаност на властта с корпорациите. Тези „политици“ пораждат истинска остра ПОГНУСА с корупция, която дори не желае да се прикрива. Тя е на показ, на почит, легендирана като харвардска икономическа умност.

Стига сте правили народа на глупав! Не сте вие най-умните! Вие сте просто възможно НАЙ-НАГЛИТЕ.

Енергията се превръща в активна икономика. Това са единствените централи в Европа, които произвеждат електроенергия буквално от пръст. Защото лигнитните въглища, които са в Маришкия басейн, се намират в почвата. Появи се и една идея, да се изгражда магистрално електропреносно трасе от Александруполис до Маришкия басейн, защото в района на Александруполис се изгражда частна газова централа. Отделно от това ЕСО вече са информирали БЕХ, че можем да внасяме електроенергия от Турция и няма нужда да строи каквито и да са нови БАЗОВИ мощности. Щото ВЕИ не са базови мощности. Усещате ли какво се случва?! Както и с газа, ще се изпотрепат съседите ни – Гърция и Турция, да се надпреварват кой да усвои безразсъдно освобождаващия се пазар на България. Няма да уточнявам коя съседка ще ни усвои изцяло. Ние се сдаваме доброволно! Една психически болна хунта разсипва държавата. И няма кой отвътре да я спре. ГЕРБ могат, но изчакват. Не съм сигурна обаче, че може да е възможно по-нататък изобщо някакво възстановяване. Потъването е на дъното.

Изобщо, както с меморандума, свързан с „Джемкорп“, всякакви хрумвания за лични печалби от предложения на предприемачи са добре дошли в СХЕМАДЖИЙСКИТЕ АЛЧНИ ДУШИ на индивидите, които в момента управляват България. Кой откъдето ги хване им пуска идея за извличане на пари и те със замах започват да действат, дори ако трябва на мига да съборят държавата.

Унищожиха газовия сектор, сега унищожават енергийния! Причини и аргументи винаги ще се намерят. Кои от кои по-харвардски.

Истината е една: НЕГРАМОТНИ АЛЧНИ АФЕРИСТИ УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА, БРОКЕРИ НА КОРПОРАТИВНИ ИНТЕРЕСИ! Страшно е държавата да попадне в ръцете на хора, които я управляват като вражеска фирма, която следва да измамят, опоскат, ликвидират! Закриваме собствените енергийни източници в ситуация на война в района на Черно море!

Няма по-некадърно правителство! Закриваме собствените енергийни източници, докато ПОДМЕНЯМЕ вида на горивото в единствената ядрена мощност, която се източва през обръчи от частни фирми. „Булгаргаз“ е разбит, НЕК е съсипана, АЕЦ-а не е ясно как ще работи, ПАВЕЦ „Чаира“ е счупена, сега приключваме и мощностите в Маришкия басейн!

Защо, бе, дефектни! Само за обикновена алчност ли става дума или сте и функционално неграмотни, и дехуманизирани едновременно?!!!

Калина Андролова ( https://mediamall.info/news/finalat-im-idva-pp-sa-tezhko-defektni-i-kraino-politicheski-i-upravlenski-nekadarni-4753news.html )

П.п. Статията казва всичко. Не се вкарвайте в обяснителен режим...

Неактивен juliang

  • Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 6 603
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1748 -: Октомври 03, 2023, 12:29:45 pm »
П.п. Статията казва всичко. Не се вкарвайте в обяснителен режим...

Изтропкваш се и искаш да остане непочистено ли? Няма да стане...

1. Ако искаш енергийна независимост, отиди на площада и почвай да протестираш да разрешат дупченето за газ в Добруджа. Знае се че там газ има. Зелените и земеделците с пяна на уста обясняват как ще се отрови почвата, но странно не забелязват това, дет се вижда и от Космоса около Раднево:
https://www.google.com/maps/@42.2040381,25.9705467,32578m/data=!3m1!1e3?entry=ttu
Това не е ли житницата на България, тая земя дали не можеше да дава жито?
А ей тоя лунен пейзаж някога ще се възстанови ли: https://www.google.com/maps/@42.0890367,26.0432461,6430m/data=!3m1!1e3?entry=ttu

2. Ще навлеза малко в сферата на конспирациите. Тая кифла сама казва, че горим пръст. Горенето на толкова некачествени въглища носи огромен проблем - ниска калоричност, ниска температура и много-много неизгорели частици. За да се оправи поне малко тая мизерия, към пръстта която се гори трябва да се добавя известно колчиество качествени въглища. И идва въпроса "А откъде да ги вземем?" Ами да ... икономически най-изгодно е да се докарват с кораби от ... да, от Донбас. И са близо, и са евтини, и са почти на море. И чии е Донбас сега? Мисля че ви е пределно ясно че ватниците си имат достатъчно въглища в другите региони, и няма да си сриват собствените мини с вкарване на още въглища. Те искат да продават донбаски въглища навън. На някой, който е наблизо, и който е платежоспособен с нормална валута, а не с рупии или турски лири.
Може и да ми се привижда дългата ръка на Кремъл зад всичко, но си мисля че тази теория не е по-лоша от която и да било друга.
А това, че последните дни като че ли миньорите вече не говорят за мините, а изключително за оставка на правителството също е една лампичка, която ми светва в главата.

Неактивен miromad

  • Експериментатор
  • Сериозно Активен
  • ***
  • Публикации: 473
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1749 -: Октомври 03, 2023, 06:47:39 pm »
1. Ако искаш енергийна независимост, отиди на площада и почвай да протестираш да разрешат дупченето за газ в Добруджа. Знае се че там газ има. Зелените и земеделците с пяна на уста обясняват как ще се отрови почвата, но странно не забелязват това, дет се вижда и от Космоса около Раднево:
https://www.google.com/maps/@42.2040381,25.9705467,32578m/data=!3m1!1e3?entry=ttu
Това не е ли житницата на България, тая земя дали не можеше да дава жито?
А ей тоя лунен пейзаж някога ще се възстанови ли: https://www.google.com/maps/@42.0890367,26.0432461,6430m/data=!3m1!1e3?entry=ttu
Защо да добиваме шистов газ, като има въглища? И от шистовия газ, и от добива на въглища, има вреди. Защо тогава трябва да се замени едно вредно нещо с друго такова? Къде е логиката?
А защо не продължим с ядрената ни енергетика?

2. Ще навлеза малко в сферата на конспирациите. Тая кифла сама казва, че горим пръст. Горенето на толкова некачествени въглища носи огромен проблем - ниска калоричност, ниска температура и много-много неизгорели частици. За да се оправи поне малко тая мизерия, към пръстта която се гори трябва да се добавя известно колчиество качествени въглища. И идва въпроса "А откъде да ги вземем?" Ами да ... икономически най-изгодно е да се докарват с кораби от ... да, от Донбас. И са близо, и са евтини, и са почти на море. И чии е Донбас сега? Мисля че ви е пределно ясно че ватниците си имат достатъчно въглища в другите региони, и няма да си сриват собствените мини с вкарване на още въглища. Те искат да продават донбаски въглища навън. На някой, който е наблизо, и който е платежоспособен с нормална валута, а не с рупии или турски лири.
Може и да ми се привижда дългата ръка на Кремъл зад всичко, но си мисля че тази теория не е по-лоша от която и да било друга.
А досега (допреди войната в Украйна) откъде сме купували по-калорични въглища? Защо преди войната не сме виждали ръката на Кремъл, а сега навсякъде я виждаме?
А нямаме ли ние в България черни въглища - например в Добруджанският басейн? Какво ни пречи да ги използваме тях?

А това, че последните дни като че ли миньорите вече не говорят за мините, а изключително за оставка на правителството също е една лампичка, която ми светва в главата.
Какво добро направи правителството за времето на управлението си? Защо да не искат оставката на това лъжливо правителство, след като вече измамиха миньорите, като им обещаха, че ще има предоговаряне на условията по Плана за възстановяване и устойчивост? Щом веднъж са излъгали, какво ги спира да продължат да лъжат?

Неактивен epwpixieq-1

  • Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • ****
  • Публикации: 1 950
  • Пол: Мъж
  • e^(π*ι)+1=0
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1750 -: Октомври 03, 2023, 07:29:38 pm »
Цитат
Дебати в парламента, синдикални протести с всички атрибути на "работнически гняв" отвън: запалване на клада, погребален кръст с надпис "Мини Марица-Изток". Четвъртъкът (12.01.) донесе едно популистко и до голяма степен безсмислено решение на 48-ия парламент. С него служебното правителство беше задължено да предоговори с Европейската комисия (EК) затварянето на въглищните централи в България, а те да работят до 2038 година. Срокът за договарянето е 31 март. Ангажиментът за затварянето произтича от закрепеното в договора с ЕК - Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), че до 2025 година България трябва да намали въглеродните емисии с 40% спрямо нивата им от 2019.

Задното колело на ЕС

Освен че бе сред последните две държави, закъснели твърде много с внасянето на плановете си, сега България ще е първата, която иска предоговаряне. Заложената цел за намаляване на CO2 емисиите е в съответствие с целите, които бяха приети от ЕС в името на Зеления преход и борбата с климатичните промени. За изпълнението на тези и други задачи в ПВУ, свързани с технологичното обновление, Брюксел отпуска на България 5.37 милиарда евро безвъзмездни средства, първият транш от които - 1.37 милиарда евро, дойде през декември.
Източник: https://www.dw.com/bg/blgaria-moze-da-zagubi-miliardi/a-64377816
Така ще се получава, и това не е проблем на сегашните урправляващи, когато са подписани споразумения от преди години (че вече е заравено кой чиновник ги е подписъл) и се усвояват ЕС средства в неефективни технологии, които явно не могат да заместят капацитета на сегашните. 

Най-малкото, тези които са ги подписвали тези договори (преди години), да се бяха замислили как реално ще се намалят СО2 емисиите. Единствения ефективен, и икономически рационален, начин е с ядрени мощности (Франция постига това с 56 ядрени реактора, че даже продава и зелена енергия на Германия  ;D), но виждате ли ЕС само миналата година се сети да впише че ядрената енергия към боядисаните в "зелено" енергиини източници. При малко повече усет от страна на сегашното управление те могат много ловко да използват тази промяна на официалната политика на съюза.

Неактивен miromad

  • Експериментатор
  • Сериозно Активен
  • ***
  • Публикации: 473
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1751 -: Октомври 03, 2023, 07:37:36 pm »
Допълнение към предния ми пост:
Вредните емисии от ТЕЦ-овете могат да се намалят драстично, като се използват различни начини за пречистване на саждите и другите вредни емисии.
И нима Полша е по-глупава от нас, та не иска да си затваря въглищните централи и е опълчва на решенията на Евопейската комисия?!

epwpixieq-1, и аз това се питам! Защо не си доразвием ядрените мощности, като имаме основата за това?!
Но явно управляващите искат да сме енергозависими! Друг извод от техните досегашни решения и действия не мога да си направя.

Неактивен juliang

  • Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 6 603
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1752 -: Октомври 03, 2023, 09:37:31 pm »
Защо да добиваме шистов газ, като има въглища? И от шистовия газ, и от добива на въглища, има вреди. Защо тогава трябва да се замени едно вредно нещо с друго такова? Къде е логиката?
Логиката е да станем съвсем независими и да сме един тигър на Балканите... :) нали искаме да сме велики?

А защо не продължим с ядрената ни енергетика?
А защо не сме продължили от 1989 година досега? Защо нито едно правителство не посмя да построи още един АЕЦ? Леви, десни, царе и мутри - НИКОЙ.

А досега (допреди войната в Украйна) откъде сме купували по-калорични въглища? Защо преди войната не сме виждали ръката на Кремъл, а сега навсякъде я виждаме?
От Украйна. Сега въглищата останаха в Русия.

А нямаме ли ние в България черни въглища - например в Добруджанският басейн? Какво ни пречи да ги използваме тях?
Щото са на дълбочина от 2 км.

Какво добро направи правителството за времето на управлението си? Защо да не искат оставката на това лъжливо правителство, след като вече измамиха миньорите, като им обещаха, че ще има предоговаряне на условията по Плана за възстановяване и устойчивост? Щом веднъж са излъгали, какво ги спира да продължат да лъжат?
Защото това правителство няма и половин година. И откакто е на власт не е имало ден без простотии - в парламента и извън него.
Ако те кефи алтернативата - служебни правителства на Радев до края на мандата му... мен лично не ме кефи тая перспектива. Да не говрим за десетките милиони всеки няколко месеца за нови избори.

Допълнение към предния ми пост:
Вредните емисии от ТЕЦ-овете могат да се намалят драстично, като се използват различни начини за пречистване на саждите и другите вредни емисии.
И цената на тока от там ще стане по-висока от тая от фотоволтаиците.

Неактивен epwpixieq-1

  • Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • ****
  • Публикации: 1 950
  • Пол: Мъж
  • e^(π*ι)+1=0
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1753 -: Октомври 04, 2023, 12:58:48 pm »
А защо не сме продължили от 1989 година досега? Защо нито едно правителство не посмя да построи още един АЕЦ? Леви, десни, царе и мутри - НИКОЙ.
juliang, предполагам че задавате реторичен въпрос, но при положение че изобщо го задавате, това покоазва колко малко разбирате икономическите системи а още по-малко политиката. Първо трябва има организирано разбиране и виждане за развитие на атомната енергия от малка но влиятелна група от технически образовани хора и експерти, които няма да се сменят както се люшка политическата система и второ те трябва да са готови да упражнят това влиятние и да распространят виждането си върху останалата общност. Германия е абсолютен пример за това кето не трябва да се прави! Само вижте колко глупаво постъпиха немците с техните ядрени централи. Те са имали през 80-те, над 30 реактора, а в момента нямат и един, всичко зкариха зради политическите глупости на "зелените" (които дефакто са новите червени) че даже се опитват да налагат тези си виждания и на останалите съюзни държави. Тези глупваи "зелени" решения се прехвърлиха най накрая и върху Сименс:
Цитат
In September 2011, Siemens, which had been responsible for constructing all 17 of Germany's existing nuclear power plants, announced that it would exit the nuclear sector following the Fukushima disaster and the subsequent changes to German energy policy, and would no longer build nuclear power plants anywhere in the world.
Това определено ще се промени коренно с развитието на ядрените технологии и особенно с промяната на технологи причния циклъ при ядрените реактори  (които вие горещо заклемявате) и тяхното минитюраризиране. Дайте още 10-тина години и ще видите как нещата ще започнат да се обръщат когато ядрените реактори 10-50 МW (електрическа мощност) станат продукт който може да се купува (явно не от всеки), доставя и добавя към вече установени мощности, а не да се строи в продължение на 5-10 години.

Неактивен juliang

  • Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 6 603
Re: Това трябва да ни плаши "епизод 2"
« Отговор #1754 -: Октомври 04, 2023, 10:31:29 pm »
... Първо трябва има организирано разбиране и виждане за развитие на атомната енергия от малка но влиятелна група от технически образовани хора и експерти, които няма да се сменят както се люшка политическата система и второ те трябва да са готови да упражнят това влиятние и да распространят виждането си върху останалата общност.
Има такива групи, но понеже не защитават идеята на която ти симпатизираш, никога няма да ги признаеш за експерти... За теб такива хора винаги ще са продажници, соросоиди, предатели на националните интереси и какви ли още не.