Начало > Новини от света на технологиите
Демо на ИИ
GMG:
--- Цитат на: VITAN в Април 01, 2021, 08:50:47 pm ---може ли волфрамова ос да се завари с точкова заварка към най-немагнитната неръждавейка
--- Край на цитат ---
Защо трябва именно да е точкова заварка?
Може да стане и с (високотемпературна спойка), тип - ВЧ плазма. ;)
VITAN:
--- Цитат на: GMG в Април 02, 2021, 02:08:33 am ---Може да стане и с (високотемпературна спойка), тип - ВЧ плазма. ;)
--- Край на цитат ---
Точковата заварка нали е високотемпературна спойка.
Иначе ВЧ-то за камбоджанските наемници е вредно - изпокапват им мустаците и не излизат добре на снимка. 8)
Радико:
--- Цитат на: VITAN в Април 01, 2021, 08:50:47 pm ---Витко мисли за нова лампа.
Изпървом, ако му остане време след месеци ще трябва да разбере:
може ли волфрамова ос да се завари с точкова заварка към най-немагнитната неръждавейка тъдява.
Даже и левов ресурс може да задели 8) по казуса.
EDM навремето доказа, че волфрам с волфрам не става. Надявахме се, но не би...
--- Край на цитат ---
Може да се завари, но не знам струва ли си усилието
Със лазер във аргонова защотна среда ще се завари. Заварявали са ми подобни, струва ми се обаче че ще бъде по рационално да се залепи със подходящ припой. Ако поради някаква причина е нежелателно да има други метали то остава като вариант само лазерна заварка. Прави се със лазерен ЦНЦ рутер който има и ръчно управление. Не знам какво е доказал навремето ЕДМ може би, че той не може да завари волфрам със волфрам.
VITAN:
Аз ли да ти обяснявам на какво ниво е българската индустрия.
Има и много хай-тек, но е тук-таме.... с лупа да го търсиш.
Ако можеш да завариш волфрам с волфрам - плащам си!!
EDM може да ти обясни неговите перипетии със заварките - ако иска разбира се.
Не е имал достъп до лазери, инертни среди и пр.
Спойка не става. Ако разбираш от материята ще се сетиш защо.
Ако завариш моя волфрам с волфрам - ще си платя и ще ти обясня защо не става...
Всъщност става, но не е решение.
EDM electronics:
Радико е в час, похвално... ;)
Навремето аз ги запоих с припой на ацетиленова горелка. Първо се обърнах към един доцент по металите в МЕИ-Сливен, беше едно изхвърляне и накрая ми каза, че не може да се завари и вероятно е прав.
Като работя на аргона, електрода се разпрашва, начервява, но не и стопява, само прихваща стопилка от материала, който се заварява, т.е. запоява. Нямам виждане с лазер, дали ще се завари, прекалено нова технология е и дори не съм виждал на живо, само по клипове. С точкова заварка ми се струва, че също няма да стане, едва ли ще развие над 6 500 гр. - температурата на топене на волфрама.
Мисля, че оригиналната лампа на Райф не е със заварени електроди, а набити. Дискът на електрода е удебелен в задната си част с калиброван отвор и под нагряване е набита волфрамовата ос.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия