Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване

Глобализма, НАТО, СЗО, и светът около нас

<< < (154/322) > >>

EDM electronics:

--- Цитат на: juliang в Януари 16, 2022, 02:10:17 pm ---ЕДМ, дори на мен ми се виждат много запетайките... вземи си прегледай корекциите... :)

--- Край на цитат ---

Я дай конкретно и кажи защо?

Аз в джоба си имам много монети, но като ги сметна, нямат и 20 лв. Та дай, да видим колко много е това по правилата на правописа и пунктуацията?

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 16, 2022, 05:28:53 pm ---Я дай конкретно и кажи защо?

Аз в джоба си имам много монети, но като ги сметна, нямат и 20 лв. Та дай, да видим колко много е това по правилата на правописа и пунктуацията?

--- Край на цитат ---
Обичам да разводнявам теми :)

--- Цитат на: Радико в Януари 16, 2022, 01:46:18 pm ---Въпреки, че едва ли, добре се знаем вече в този форум.

--- Край на цитат ---
Моото скромно мнение е, че вместо червена запетайка тук трябва да има тЕре. А във "въпреки, че" запетаята е неправилна: https://kaksepishe.com/zapetaya-vapreki-che/

--- Цитат на: Радико в Януари 16, 2022, 01:46:18 pm ---... за пореден път показваш, на кого служиш

--- Край на цитат ---
Е тук запетайката ми дере в очите.

--- Цитат на: Радико в Януари 16, 2022, 01:46:18 pm ---... Ама е излишно, никой не е забравил, а нови няма.

--- Край на цитат ---
И тук първата запетайка трябва да се замени с тире.

--- Цитат на: Радико в Януари 16, 2022, 01:46:18 pm ---.. по добре не казвай нищо, че да изглеждаш поне малко по умен.

--- Край на цитат ---
Тук частицата "че" няма работа. Поставена е като диалектна... Правилното щеше да е "... не казвай нищо за да изглеждаш... " и тогава нямаше да има съмнение, че запетайката е излишна.

Та такива ми ти работи... когато вземеш да коригираш грешките на другите, трябва поне да си на тяхното ниво :)

П.С.

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 16, 2022, 05:28:53 pm ---... Та дай, да видим...

--- Край на цитат ---
Ндааа... що ти трябваше да се вреш между шамарите? :)

EDM electronics:

--- Цитат на: juliang в Януари 16, 2022, 08:10:13 pm ---Моото скромно мнение е, че вместо червена запетайка тук трябва да има тЕре.

--- Край на цитат ---

Не трябва да има тире, когато се изброява.

--- Цитат на: juliang в Януари 16, 2022, 08:10:13 pm --- А във "въпреки, че" запетаята е неправилна: https://kaksepishe.com/zapetaya-vapreki-che/

--- Край на цитат ---
Тази запетая не е моя поправка, а на автора й.

--- Цитат на: juliang в Януари 16, 2022, 08:10:13 pm ---Е тук запетайката ми дере в очите.

--- Край на цитат ---
Когато имаш просто изречение започващо с въпрос "на кого", се поставя запетая. Дере ти очите, защото си неграмотен.

--- Цитат на: juliang в Януари 16, 2022, 08:10:13 pm ---И тук първата запетайка трябва да се замени с тире.

--- Край на цитат ---

Имаш три прости изречения, които се разделят със запетая.
Тире се поставя, когато посочваш нещо или го цитираш, а двуеточие, ако е повече от едно, изброяваш.

EDM electronics:

--- Цитат на: juliang в Януари 16, 2022, 08:10:13 pm ---
П.С.Ндааа... що ти трябваше да се вреш между шамарите? :)

--- Край на цитат ---
1.Та дай,
2. Да видим,
са две прости изречения, които се разделят със запетая.
Много си неграмотен juliang, ти ми се навря между шамарите.  :)

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 16, 2022, 08:28:31 pm ---Не трябва да има тире, когато се изброява.

--- Край на цитат ---
И какво изброяваш?

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 16, 2022, 08:28:31 pm ---Тази запетая не е моя поправка, а на автора й.

--- Край на цитат ---
Ми що не го коригира, кат си такъв педант?

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 16, 2022, 08:28:31 pm ---Когато имаш просто изречение започващо с въпрос "на кого", се поставя запетая. Дере ти очите, защото си неграмотен.

--- Край на цитат ---
За пръв път чувам такова правило. Явно не съм единствения - неграмотността се шири абсолютно навсякъде: https://www.google.com/search?q=%22%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE%22
Някъде да виждаш запетайка? Едно място, където има запетайка? Или Гугъл индексира изключително и само неграмотници?

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 16, 2022, 08:28:31 pm ---Имаш три прости изречения, които се разделят със запетая.
Тире се поставя, когато посочваш нещо или го цитираш, а двуеточие, ако е повече от едно, изброяваш.

--- Край на цитат ---
Абе не изреченията са прости...
А, да... https://kaksepishe.com/tag/%D0%B4%D0%B2%D1%83%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B5/

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 16, 2022, 08:31:51 pm ---1.Та дай,
2. Да видим,
са две прости изречения, които се разделят със запетая.

--- Край на цитат ---
Само донякъде бих допуснал фриволното използване на запетая ако беше "Та, дай да видим". Но ако нямаше "Та", как щеше да го напишеш? "Дай, да видим..." ли? Или "Хайде, да видим..." А може би ще е правилно "Искаш ли, да видим..."? :)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия