Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване

Глобализма, НАТО, СЗО, и светът около нас

<< < (86/322) > >>

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Юли 08, 2021, 10:48:46 am ---Ако някой не вярва, да вземе да направи изчисление по потребителска кошница на около 200 продукта и заплатите тогава и ще види за какво става въпрос.

--- Край на цитат ---

По спомени:
Свинско месо - към 3.50
Луканка - 12 лева килото
Хляб - 30 стинки
Бензин - варираше с годините, между 0.5 и 1 лева литъра
Бира - 30 стотинки за 1/2 литър
Ток - нямам ясен спомен, но ми се върти нещо около 4 стотинки на квтч.

Това при заплата от ... колкото и да я надувам, си беше към 200 лева. Или поне  5 пъи по-ниска от сега.
Ако умножим всичките горни ени, би трябвало да са така:

Свинско 18 лв/кг
Луканка - 60 лв.кг
Хляб - 1.50 лв/кг
Бензин - 2.50 лв/л
Бира - 1.50 лв/л
Ток - 25 ст/квтч.

Та колко викаш сме обеднели? Или май сме позабогатели?
Да не говорим за ниския сегмент. Сега минималната заплата е 650 лева, тогава имаше хора и с под 100 лева, така че увеличението там е повече от 6 пъти.
А да не говорим за максималната "заплата". Преди 30 години заплата над 1000 лева на практика нямаше, сега горната граница на доходите на някои хора е умопомрачителна, а заплати от 3-4 000 лева са нещо нормално за управленски персонал от средно ниво, дори и за квалифицирани специалисти не са изключение.
По дяволите, ватмана в градския транспорт взима над 1 500 лева... Един ТИР-аджия за под 2 000 евра заплата не се намира

--- Цитат на: EDM electronics в Юли 08, 2021, 11:08:28 am ---За разлика от теб, аз съм живял на запад. Знам колко "интелигентен" е средно статистическия западняк. Не познавам нито един, който да знае таблицата за умножение. А 90% от тях са с основно образование, но 7 кл., не 8-ми, като българското. Нямат никаква обща култура.

Пълно е с неуки, неграмотни и непознаващи собствената си история субекти с каквито съм живял в една къща. Не ми се губи време да ти обяснявам.
Образованието им е било в пъти по-зле от това на Бай Тодор.

--- Край на цитат ---

Да, това MIT, Харвард, Кеймбридж... там са ги учили да броят на пръсти...
А ако става въпрос за "масовия" гражданин - излез малко от града и отиди в някое село в Разградско или в Кърджалийско... какъв 7 клас, к'ви 5 лева? Дори у Факултето или Столипиново виж какво е положението. Не при младите, при циганите на 40-50 години, дето са учили по бай Тошово време... Къде им е 8-я клас? Те не могат да четат, какво остава да пишат...

EDM electronics:
Взе да попослъгваш в сметките.
Тия 200 лв. са за млад специалист на 5-6 месеца стаж.
Военен, полицай - 250-400 лв. Пенсионера се на 42 г. - от 20 зпалати 10 000 лв. /едно апартаментче/  :D - блъскай на ягодите в Англия да си го купиш...  :D
Стругар 400-650 лв.
И цените дето ги даваш имат инфлация, зависи коя година е било.

А къде видя забогатяването?
Та то работа няма в държавата. Ако трябваше българите да си работят у нас, направи ги заплатите 2-3 пъти по-малко, щото щяха да са такива, като в Украйна. Тогава кво правим със сметките?

Руснаците бяха единствената империя, която хранеше колониите си, англосаксите на обратно.
Дадоха ни да изсечем гора в Коми, колкото 5 Българии за едното приятелство. Кремиковци работеше с кюлчета стомана от СССР, които вървяха с цели влакови композиции. Няма да споменавам другите суровини. Държавата беше изградена от суровините на тогавашния колонизатор.
Влакови композици с оръжие и техника пристигаха от СССР. Дадоха ни технологии да произвеждаме оръжие и бяхме на редицата от 7-мо място, барабар с големите държави.  :)
Всичко това ни го отне колонизатора днес.

Тодор Живков е бил на власт 36 г. За този период България от селско кирпичена страна с 20% градско и 80% селско население, се превръща в индустриална държава по данни на Евростат на 27 място в света. Сега уж голямата демокрация и пазарна икономика от 200 държави сме на 80 място, като много африкански ни изпреварват.

Не емоциите, а статистиката показва какво е положението. За демография няма и да споменавам, че положението е плачевно.

Трябва да взимаме пример от Турция.

Радико:

--- Цитат ---  Нямаше къща в която да няма поне 10 овце, 1 крава, 4-5 кози, 100-тина кокошки, 50-тина зайци и всички видове зеленчуци и плодове. Хората си имаха по цяла зоологическа градина в дворовете си. Селяните си купуваха от магазина само хляб, защото се изхранваха изцяло със собствени био продукти. 
--- Край на цитат ---
Егати наглата лъжа. Да през 1944 година е било точно така даже и хляба не са си купували от магазините
 Но после са дошли баш колонизаторите които са отнели насила всичко на селяните за да ги принудят да отидат в градовете в панелките.
И аз съм започнал работа със 5,40 надница на ден. При цена на бензина 80 ст.

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Юли 08, 2021, 11:25:57 am ---Взе да попослъгваш в сметките.
Тия 200 лв. са за млад специалист на 5-6 месеца стаж.

--- Край на цитат ---

https://kik-info.com/spravochnik/mrz.php
70-та година МРЗ - 65 лева.
80-та година минимална заплата - 100 лева
89-та година МРЗ - 120 лева.

http://trudipravo.bg/index.php/znanie-za-vas/1054-srednomesechna-rabotna-zaplata-i-srednomesechen-osiguritelen-dohod

1970-та година средна заплата - 123,83
1980-та година средна заплата - 182,50
1988-та година средна заплата - 252,08

С'я ти ми кажи колко струваше една Жигула през 80-те години... Щот сега една Дачия струва 13 000 лева... нова, с найлоните, от магазина.
Но 70-те години за Жигула подарък за младоженците цялото село ще говори години наред за щедростта, а ако сега бащата подари Дачия на младоженците, ще го изхвърлят от сватбата... :)

--- Цитат на: EDM electronics в Юли 08, 2021, 11:25:57 am ---Тодор Живков е бил на власт 36 г. За този период България от селско кирпичена страна с 20% градско и 80% селско население, се превръща в индустриална държава по данни на Евростат на 27 място в света.

--- Край на цитат ---
А за 100 години САЩ от държава занимаваща се с преработка на кожи от бизони се превръща в индустрилана държава номер ЕДНО в света... и к 'во от това?

EDM electronics:
Сравняваш цени на продукти тогава, преди 50-60 г. и сега.
Същото е да сравняваш каруца с Мерцедес, че са технологии от различни епохи.
Да, сега хляба и всичко хранително е по-евтино, защото има механизация в селското стопанство и промишлеността. И тогава преди маханизацията на запад е било доста скъпо храната. Да ти намеря ли кадри от САЩ през 70 г. - гаврошовци.  :D

Сега хляба се прави от ГМО и добивите са големи към 500 кила в Добруджата. Модерни комбайни и т.н. Не е виновен Тодор Живков, че тогава не е имало такива модерни технологии. За времето си са имали технологии на ниво и добивите са били 250 кг.
А колко струва сега храна с качеството на тая от едно време? - 3-4 пъти повече, нали.

Навремето хората имаха масово пари кеш за жигула от 6 500 лв. - стари, нямаше стока за търсенето, това беше проблема, не парите.
Масово хората изкарваха и от частно пари върху заплатите.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия