Начало > Новини от света на технологиите

2 пъти по-ниски сметки през зимата?

<< < (14/28) > >>

montanar:
Относно загубите през изолация и нейната дебелина имаше някакви засукани обяснения от сорта че след един момент колкото и да вдигаш дебелината ефекта от изолацията става минимален.
Относно ВТА (воден Т.А.) преди го смятах и излизаше че кубик,тон вода ако се ползва целият му полезен реален полезен капацитет е около 80кв/ч (ползвам тия мерки за да е по-понятно на нормалните люде)
Ако някой има представа стандартните евро кубични бидони до какви температури издържат нека сподели.
това имам предвид

GMG:

--- Цитат на: montanar в Януари 09, 2021, 03:08:18 am ---Ако някой има представа стандартните евро кубични бидони до какви температури издържат нека сподели.

--- Край на цитат ---
   Те са няколко типа Монти, едните са само за  вода, други за химични такива, има и за фекални някакви.
Преди време по невнимание бях оставил духалката на 320°С закачена на алуминиевата ѝ основа на резервоара точно срещу пластмасата - нз какъв материал е, но за една цигара време ми замириса и мястото беше само меко.

Тоест размекнало се, но не прави дупка и не гори.
В същото време колеги казват, че ако не се разкъсат връзките на бидона, няма фатал.  :)
Раздува се като балон, но пробие ли се - има проблем и няма как да го "зашиеш" после.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: montanar в Януари 09, 2021, 03:08:18 am ---Относно загубите през изолация и нейната дебелина имаше някакви засукани обяснения от сорта че след един момент колкото и да вдигаш дебелината ефекта от изолацията става минимален.
Относно ВТА (воден Т.А.) преди го смятах и излизаше че кубик,тон вода ако се ползва целият му полезен реален полезен капацитет е около 80кв/ч (ползвам тия мерки за да е по-понятно на нормалните люде)

--- Край на цитат ---
Възможно е да има насищане на изолационните свойства, и виждам как това може ще се обясни, понеже свойствата се явяват термично съпротивление и все едно е да се каже че след определено наслагване, на такова съпротивление,  то вече няма смисъл, но все пак тук говорим за някакви си 10-20 см. От 10 см до 20 см, загубите падат на половина, при следващите 10 см (30 см изолация) допълнителната съпротивляемост пада само на 30%, спрямо 20 см-товата, а  на следващото 10 см (40 см изолация) само на 20 %, спрямо 30 см-товата. Така че има насищане на добавъчната изолация, даваща само намаляващо маржинално нарастване на термичната съпротивителнителна стойност, и след определен момент наистина не си заслужава инвестицията.

При моите изчисления полезната енергия е 46 KWh/m3 (1 m3 при температураен диференциал от 40С, от 15 С до 55 С). 80 KWh са 288 MJ, не знам точно откъде излиза тази стойност, но това е топлинната енергия на 1 m3 вода с 68.5 С температурен диференциал (приемем загрян от 21.5 С до 90 С).

Всъщност си мисля за нещо направено саморъчно подобно на това: https://www.youtube.com/watch?v=m6on3qc4epc  но заровено в земята, а и даже, човек ако се постарае и армиран бетонен бункер  може да направи, като вътре постави изолацията и след това найлона.

Тези бидони, само те, при положение че се купуват (даже и на 20 лева, а те сигурно са повече), ще излязат 1000 лева.  Тези средства могат да се дадат за изолация, изкопаването на рова, и дебел найлон ( идеята от видеото ), като виждането е повечето от нещата да са направени с подръчни материали за да се запази рентабилността на проекта както и възможността за инвестиране в по-голям обем.

--- Цитат на: GMG в Януари 09, 2021, 04:36:25 am ---Преди време по невнимание бях оставил духалката на 320°С закачена на алуминиевата ѝ основа на резервоара точно срещу пластмасата - нз какъв материал е, но за една цигара време ми замириса и мястото беше само меко.
Тоест размекнало се, но не прави дупка и не гори.

--- Край на цитат ---
Пир тази система температури по-високи от 60-65С няма смисъл да се вдигат. Първо колкото повече е температурната разлика, между земята, изолацията и водата толкова повече ще са загубите, като R-value, коефициента на топло-съпротивителност, се дава обикновено при 24 С температурен диференциал. И второ тук имаме огромна маса вода, в зависимост от кубатурата на рова, и можем да си позволим да работим с по-ниски температури.

Радико:
Тези бидони са направени от полиетилен високо налягане който се топи при 120 градуса. Преди няколко години бяхме оставили на обекта една зума такъв бидон пълен с вода и един бързовар два киловата във него за през нощта за да е топла водата на сутринта. В горната си част водата беше кипнала даже кипяла доста време защото беше и понамаляла. Все оак бързовара беше мушнат педя и нещо надолу, че толкова е дълъг. Бидона се беше деформирал малко около гърловината но само толкова. После продължихме да си го ползваме. Та брой го за 90 градуса безопасна максимална темпертура.

montanar:

--- Цитат ---Относно ВТА (воден Т.А.) преди го смятах и излизаше че кубик,тон вода ако се ползва целият му полезен реален полезен капацитет е около 80кв/ч
--- Край на цитат ---

Да точно това имам предвид.

--- Цитат ---но това е топлинната енергия на 1 m3 вода с 68.5 С температурен диференциал (приемем загрян от 21.5 С до 90 С).
--- Край на цитат ---

--- Цитат ---Та брой го за 90 градуса безопасна максимална темпертура.
--- Край на цитат ---
Това ме интересуваше.
Ако се разпадне главната идея ш си взема два или три и ш акумулирам през тях - имам място в къщата къде да ги сложа и ще регулирам греенето им с степента на изолация.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия