Автор Тема: Енергията на вакуума е на 15кХц?  (Прочетена 83332 пъти)

@praktik

 • Гост
Re: Енергията на вакуума е на 15кХц?
« Отговор #75 -: Май 17, 2014, 10:32:14 pm »
Каква е тази теория на Carl Anton Bjerknes , как обяснява силите на отблъскване и привличане между зарядите, обяснете по ясно и подробно .

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 282
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Енергията на вакуума е на 15кХц?
« Отговор #76 -: Май 18, 2014, 06:17:03 pm »
Най добре е теорията да се прочете и осмисли от всеки които се интересува от нея.
Ще се опитам да предам в основни линии сърцевината й, поне според това, което съм разбрал:

Постулат е че имаме декомпресиращ се първичен флуид (Етер, простиращ се навсякъде), в който се намират пулсиращи фундаментални обекти (в лекциите описанието е със сфери, но това не е ограничение както разбирате), които в по-голяма или по-малка степен са проникнати от този флуид (в зависимост от тяхната специфична диелектрична или магнитна константа на проникване).
Представете си, че тези константи са 0 (за по-лесно разбиране, като впоследствие можете да си представите нарастващата комплектност на процесите, когато те не са 0, което ще обуслови степента на проникване и концентриране на флуида в осезаемите обекти), тоест флуида не прониква в пулсиращите тела.

Първо си представете сфера А, която пулсира.  Полето което се създава около нея е радиално и може да си го приставете лесно (стр. 30 от посочените лекции). На “раздуване“ ще има радиално движение флуида около А в посока “навън“, а при “свиване“ ще има радиално движение на флуида навътре в освободеното пространство. Това е фундаменталното движение в теорията.

Сега си представете две сфери А и  Б които се намират на определено разстояние една от друга и пулсират в синхронност (с еднакъв период). Техните полета ще бъдат разпределени по начин показан на стр. 31. Тоест при синхронност на пулсациите радиалното движение на флуида предполага “сблъсък“ на радиалните потоци, те съответстват точно на магнитни силови линии на N/N или S/S полюси който се “отблъскват“.

Отново имаме две сфери А и Б, но сега те пулсират с противоположни периоди (когато едната е крайно раздута, другата е крайно свита). Сега ефектите на движението на радиалните потоци във флуида са коренно различни (стр. 32 от лекциите), тоест те съответстват точно на магнитни силови линии на N и S полюси, които се “привличат“. Забележете, че при сферите все още го няма ефекта на привличане, само ефекта на полето.

За да може да се проявят ефектите на “привличане“ и “отблъскване“ си представете, че периодите на тези пулсации не само може да съвпадат или да са противоположни (но с еднаква дължина на вълната ), от друга страна те може да са неимоверно различни (със степени на порядъци). Тоест тези обекти могат да пулсират/вибрират (понеже може и теоретично е доказано, че пулсация = вибрация) с различни честоти. Сега, на база на тези различни честоти всеки пулсиращ обект или частица ще “търси“ оптимално място (отстоящ на оптимално разстояние) от другите пулсиращи обекти в зависимост само от периода и фазовата разлика (така да се каже ). Това може да се представи като източник А на (радиални вълни) който търси своята оптимална позиция в пространство на база на фазово съответствие и в отношение на дължината на вълната спрямо други източници Б,С,Д, ... с които той има образувани полета в смисъла на по-горе пояснените постулати.
Забележете, че тази динамика важи не само за частици на атомно/микро ниво, но така и за обекти от макро размери до космически обекти, понеже те имат агрегатен период, който е съвкупност от периодите на микро частиците които ги съставят, тоест това е унифицирана теория.

Забележете, че при ефект на “привличане“ или “отблъскване“ няма значение кой източник на пулсации е избран за  N или S, това отбелязване е напълно арбитрарно.

Това е съвсем накратко, и предполагаемо изкривено през моя поглед, същността на теорията.  C. A. Bjerknes е бил силно повлиян от Maxwell, и неговата теория на флуид и вибриращи частици извежда всичките постулати на  Maxwell-овата теория напълно независимо. В допълнение, тази теория обяснява същността на полето и неговото изграждане, нещо което не е обяснено в  Maxwell-овата, както също допълнителни закони за силите на привличане и отблъскване. Най-красивото всъщност е, че всеки основен постулат може сравнително елементарно експериментално да се тества и закономерностите изведени в теорията да се наблюдават. Затова Тесла е бил много впечатлен от “живите диафрагми“ на  C. A. Bjerknes при Парижкото изложение.

Нещо, което аз лично намирам интересно е, че теорията на полетата на  C. A. Bjerknes някак си лесно се вписва в теоретичните разработки на Paul Dirac за морето от негативна енергия, където където частиците се появяват и изчезват, като това появяване и изчезване може да се интерпретира като “раздуване“ и “свиване“, където радиуса на сферата при свиване е 0.

Надявам се информацията да е полезна на заинтересования читател и да провокира по нататъшни изследвания.

Поздрави,
« Последна редакция: Май 19, 2014, 07:22:26 am от Maistora52 »

@praktik

 • Гост
Re: Енергията на вакуума е на 15кХц?
« Отговор #77 -: Май 18, 2014, 07:28:21 pm »
epwpixieq-1 Кое поддържа енергията на пулсации на частицата, не се ли разсейва в етера тази пулсация.
А също как се обяснява природата на гравитацията чрез тази теория.
« Последна редакция: Май 19, 2014, 07:23:02 am от Maistora52 »

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 282
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Енергията на вакуума е на 15кХц?
« Отговор #78 -: Май 19, 2014, 06:56:25 am »
Относно от къде идва „“енергията“ на тези пулсации C. A. Bjerknes не спекулира. Той просто показва зависимостта, която не е посочена в Maxwell-овата теория. Предполагам, че за отговор на подобен въпрос човек може да се задълбае в споменатата вече теория на Paul Dirac за морето от негативна енергия. 

Разсейване на пулсациите в Етера няма, като той е разглеждан като некомпресиращ се флуид. За да има разсейване, трябва да има прекъснатост (разредеността е вид непрекъснатост) на медиума. За да има определено “раздуване“ на обем, на друга (съвкупност) трябва да има “свиване“ на обем. По такъв начин некомпресируемия флуид се “движи“ (по скоро "люшка" е правилна дума изразяваща процеса) между тези периодични движения на първичните частици.

Гравитацията лесно може да се представи как се появява като привличане (до достигане на оптимална позиция, след което, по-наблизо, следва отблъскване) и отблъскване (отново до достигане на оптимална позиция, като по-надалече следва привличане), когато си представим че така пулсиращите макро обекти ще се стремят да “завземат“ положение в пространството така, че при  различните периоди на пулсиране на обектите (създаващи различна дължина на радиалната вълна) този флуид да има винаги оптимално разпределение без “сблъскване на потоци“ или “завихряния“. Интересното е, че точно този тип нагледен експеримент е бил показан на Парижкото изложение и е впечатлил Тесла до такава степен, че той го споменава в неговите публикации: “On the Dissipation of the Electrical Energy of the Hertz Resonator“ The Electrical Engineer, December 21, 1892
« Последна редакция: Май 23, 2014, 07:07:06 am от Maistora52 »

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 020
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Енергията на вакуума е на 15кХц?
« Отговор #79 -: Май 19, 2014, 01:57:40 pm »
   Преди време mzk показа тези сайтове:   
http://www.youtube.com/watch?v=fnUBaBdl0Aw
http://www.youtube.com/watch?v=nmC0ygr08tE
http://www.youtube.com/watch?v=cjWVegDNHRM
http://www.youtube.com/watch?v=_CvJKdaUym0
 
  Предполагам в тях информацията онагледява споменатата теория. Виждат се капки, взаимно гравитиращи, формиращи групи като химично съединение, проявяващи интерференчни свойства при преминаване през процеп и т. н. Има и някакво съответствие с квантовата механика. Доста интересни опити с тази вибрираща течност. Сега се сещам и за капки вода, паднали на горещ котлон, но това е малко по-различно.

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 282
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Енергията на вакуума е на 15кХц?
« Отговор #80 -: Май 23, 2014, 04:49:34 am »
Предполагам в тях информацията онагледява споменатата теория.

Предполагаемо теорията на C. A. Bjerknes би могла да се приложи при обясняване на явленията при показаните опити, но ако човек се запознае с нея ще разбере че тя има много по-общ (коренен) характер и по такъв начин, въпросните опити показват малко подмножество от явленията които пълнотата на теорията може да обяснява и да предполага. Силата на теорията, и експериментите които я потвърждават, се проявяват в пълната аналогия с електричните и магнитни полета и обясняването на тяхната динамика.
По отношение на опитите изразявам специфичностите които забелязвам в 4-ри точки:

Теорията се отнася за (1) пулсиращи/осцилиращи обекти, (2) във хомогенно плътен некомпресируем флуид, (3) които по себе си могат да имат плътност по-висока или по-ниска от тази на флуида в която вибрират и много важно (4) тези обекти вибрират с различни или едни и същи фазово отместени или съвпадащи периоди.

Въпросните сферични флуиди форми ( капки ), показани на филмчетата, имат основно различие (1) не вибрират сами по себе си а биват приведени във вертикално осцилиращо движение от водната повърхност, чието движение може, на определено делта разстояние, да се асоциира като вибриращо поле. Всъщност тези филмчета показват нагледно опити, подобни на които е правил Тесла ( споменати в предишното ми писание). Тесла е правил тези експерименти с полета, и обемни (разреден въздух) системи, докато тези опити показват явления ( общо казано ) в двумерното пространство, от гледна точка на това, че движенията и явленията са повърхностно ограничени.

(2) Флуида в които вибрират всъщност е компресирам ( въздух ), но това по себе си не е проблем. Проблема е че те се “удрят“ във вибриращата водна повърхност която по този начин, едновременно привеждайки ги в осцилации им оказва “дъмпинг“ или потискащ фактор.
(3) Сферите/капките са винаги с плътност на водата, тоест те са винаги по-тежки от флуида, въздуха, в които се намират техните осцилиращи траектории.
(4) Периода с който всички капки “вибрират“ е един и същ и е фазово съвпадащ, зависещ, от периода на осцилиране на водната повърхност. Тук предполагам, че агрегираното им на групи не променя техния вибрационен период, поради факта че той е фундаментално наложен от периода на водната повърхност. Разбира се, за да бъдем близо до природата на движението трябва да отбележим, че те също така могат да проявяват и хармоници на този фундаментален период.

Текста от 19 май - поправен - Мод.
« Последна редакция: Май 23, 2014, 07:20:07 am от epwpixieq-1 »