Справочници, схемотехника, теория > Обща схемотехника

Самоделен микроскоп

(1/2) > >>

mito_kupona:
Понеже вече навлизам в години и не виждам добре, а и съвременната електроника почти изцяло е вече smd монтаж, та се наложи да си спретна един самоделен микроскоп. За целта използвах стара охранителна камера, обектив от стар руски фотоапарат „Гелиос“ и малко пвц водопроводни части. На камерата трябва да се свали обектива и да остане само матрицата със световия филтър. След това трябва да се закрепи обектива от фотоапарата под камерата на разтояние 4-5 см от матрицата, но това разтояние зависи и от камерата и от обектива. Камерата има стандартен видео изход и се наложи да си купя един конвертор от RCA към VGA, за да мога да гледам на монитор от компютър. Като се променя разтоянието от обектива до матрицата се променя и разтоянието от долната част на обектива до работната маса. Аз това разтояние го фиксирах около 35 см, за да може спокоино да се работи по платката, която е на масата. Хубаво е камерата да е аналогова , за да няма забавяне на движенията, когато се работи. Пробвах и с уеб камера но закъснението е много голямо и трудно се работи с такава камера.

VITAN:
BRAVO,

--- Цитат на: mito_kupona в Ноември 08, 2020, 11:47:17 pm ---Пробвах и с уеб камера но закъснението е много голямо и трудно се работи с такава камера.
--- Край на цитат ---
А с някоя качествена?
От опит ти казвам, мощната видеокарта дава съвсем различна картинка при една и съща камера!
Невероятно, но факт.
Ако прекараш картинката през компа де...

hyparh:
Ето тези компактни CMOS камерки на ZWO са много добри откъм чувствителност и скорост на заснемане (FPS). Матрицата на тази ASI290MC е цветна IMX291LQR и може да докара до 170fps при максимална резолюция от 1936×1096 през USB3.0.

Гледам сега са им сложили промоция: https://astronomy-imaging-camera.com/product/asi-290mc-color

Аз ползвам такава, но черно-бяла за астрономически цели. Тези камери са особено подходящи за астрономия заради голямата си чувствителност и съответно възможност за заснемане на много бледи обекти.
Могат да се слагат обективи с 2" диаметър на резбата, като има и преходник от 2" към 1.25".

Прикачам две снимки (т.е. два извадени фрейма от видео) от моята ASI290MM. На втората се виждат детайлите по плочка пиролизен въглерод със страна 1см., поставена върху клавиша Enter. Минусът е, че за такъв зуум с този обектив, трябва да я позиционираш много близо до обекта на интерес (на около 2см).

lda_has:
mito_kupona Погледни в алито или в амазона на мене ми подариха подобен на този с 500 пъти увеличение  https://www.amazon.de/Mikroskop-Digital-Vergr%C3%B6%C3%9Ferung-Endoskop-Metallst%C3%A4nder/dp/B07GZQY7BL преди 2-3 години не помня вече цената му беше 15-16 долара от направената справка тогава. Към тези има допълнителни стойки и са много удобни.

Номак:
Мито купона от 35 см. влиза в макро ,а вие му предлагате некви ялови варианти ми СЕ струва..

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия