Автор Тема: Отопление с Вода  (Прочетена 3419 пъти)

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 3 477
Re: Отопление с Вода
« Отговор #15 -: Септември 29, 2020, 05:40:30 pm »
juliang, това за "стандартен" климатик говориш, или системата е друга?
В евтиния вриант е топлообменник "въздух-въздух", в по-скъпия има включена и термопомпа.

Неактивен plcsoft

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 397
Re: Отопление с Вода
« Отговор #16 -: Септември 29, 2020, 07:02:47 pm »
Понеже вече втора страница започвате и драскате само теория то нека да ви дам информация от първа ръка за практически реализиран такъв проект в моята вила. Вилата е закупена през 2012 година и след едногодишен ремонт в нея започна да се живее целогодишно от лятото на 2013г. Къщата е 78 кв.м. едноетажна. Разполага с всекидневна, хол, спалня, кухня, баня и маза. Всичко без мазата е на парно отопление като ползвам панелни радиатори, а хола изцяло е на подово отополение. В началото два отоплителни сезона се отоплявахме на камина с водна риза с мощност 20+9кW на дърва. Средно за отоплителен сезон за огрев се даваха тогава около 1000лв на сезон. Това беше през 2013-2014-2015 година когато цената на тон дърва беше около 110-120лева. През 2015 лятото преправих старият газов котел от апартамента да работи на пропан-бутан и го монтирах на вилата като разхода падна на около 800лв за отоплителен сезон. Но този резултат отново не беше удовлетворителен за мен и през 2017 преправих един стар климатик на термопомпа и от тогава до сега къщата изцяло се отоплява с термопомпа като годишния разход за отопление с термопомпата падна от 800лева на отоплителен сезон на 500лв. Като газовият котел се държи в дълбока резерва и се ползва единственно в много студените дни. Миналата година е ползван само три дена. Като сметките са както следва за сезон 2017-2018 около 620лв, за сезон 2018-2019 - 498лв, за 2019-2020- 503лв. Към настоящият момент обмислям да добавя и слънчево парно към работещата термопомпена инсталация но за сега се въздържам защото ми се струва икономически неизгодно да влагам 4-5 хиляди лева за закупуване на слънчеви колектори и топлинен акумулатор при положение че, тази инвестиция ще се избие след повече от 14-16-20 години се замислям дали си струва труда и капиталовложението. Това което забравих да добавя е че отоплението на къщата е денонощно като през деня когато сме на работа се подържа температура 19 градуса независимо от външната. А от 16 до 7 часа на следващата сутрин температурата във всички стаи е 22градуса. А съботите и неделите температурата е постоянно 22 градуса. Вилата е без външна и вътрешна изолация с PVC дограма и само външна циментова мазилка от социалистическо време. ;D Та това е на кратко! Ако има въпроси ще отговарям.   
« Последна редакция: Септември 29, 2020, 07:28:06 pm от plcsoft »

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 727
 • Monkey see, monkey do...
  • Monkey see, monkey do...
Re: Отопление с Вода
« Отговор #17 -: Септември 29, 2020, 07:29:59 pm »
Вилата е без външна и вътрешна изолация...
Е те там е ключът за бараката.

Неактивен ELPUNTO

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 396
  • balkanmysteries.com/bg
Re: Отопление с Вода
« Отговор #18 -: Септември 29, 2020, 08:59:09 pm »
hristo ти тръгваш по път, който аз извървях преди повече от 10 години.
Ако наистина си решил да правиш такава система за отопление, съветвам те да
прегледаш темата Слънчево парно там подробно съм описал
устройството и действието на Солара.
Соларът работи целогодишно и безотказно повече от 10 години.

hristo не тръгвай да изграждаш подобна система САМО на основа теория.Със сигурност ще направиш много
грешки.По добре е да използваш опита от подобни системи и да се учиш от грешките на другите, вместо от
своите грешки.

Неактивен plcsoft

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 397
Re: Отопление с Вода
« Отговор #19 -: Септември 29, 2020, 09:15:41 pm »
Е те там е ключът за бараката.

Не, не е там ключа, на друго място е!  Не съм слагал допълнителна термоизолация защото така стените "дишат" и в стаитене се задържат миризми, влага и няма мухъл.

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 727
 • Monkey see, monkey do...
  • Monkey see, monkey do...
Re: Отопление с Вода
« Отговор #20 -: Септември 29, 2020, 09:22:35 pm »
Виж само видеото по-долу - колко бързо кара цигареният дим да "падне".

https://www.hygeawatersystem.bg/product/hygea-air-desktop/

Ъмчи проветрявай често, ще можеш да си го позволиш. А и не е казано изолацията да е двойна. Прави дупки малки - но много...

Неактивен plcsoft

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 397
Re: Отопление с Вода
« Отговор #21 -: Септември 29, 2020, 09:42:41 pm »
Виж само видеото по-долу - колко бързо кара цирареният дим да "падне".

https://www.hygeawatersystem.bg/product/hygea-air-desktop/

Ъмчи проветрявай често, ще можеш да си го позволиш. А и не е казано изолацията да е двойна. Прави дупки малки - но много...

Това и правя! Има постоянно отворен прозорец във всекидневната който осигурява естественна циркулация на свеж въздух  в три от стаите и само в много студените дни се затваря.Преди години съм ползвал това - https://bazar.bg/obiava-9613563/yonizator-na-vazduha-za-zatvoreni-pomeshteniia

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 034
Re: Отопление с Вода
« Отговор #22 -: Септември 30, 2020, 09:51:00 am »
plcsoft, изолацията е много важна, ама много, явно стените са ти дебели та си малко по добре. Като за начало опитай да изолираш тавана, дори и да залепиш има едни декоративни плочи стиропор 5мм пак ще има голям ефект.

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 383
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Отопление с Вода
« Отговор #23 -: Септември 30, 2020, 12:15:17 pm »
plcsoft, интересен коментар направихте най-вече понеже давате достатъчно данни за да се направи смислен анализ. Затова ще си позволя да повдигна някои въпроси които ми се набиват в очите. Сега това са фактите както вие ги представяте:
Къщата е 78 кв.м. едноетажна. Разполага с всекидневна, хол, спалня, кухня, баня и маза. Всичко без мазата е на парно отопление като ползвам панелни радиатори, а хола изцяло е на подово отополение. В началото два отоплителни сезона се отоплявахме на камина с водна риза с мощност 20+9кW на дърва. Средно за отоплителен сезон за огрев се даваха тогава около 1000лв на сезон. Това беше през 2013-2014-2015 година когато цената на тон дърва беше около 110-120лева на тон.
Тоест за 80 м2 ( да го кажем грубо ) вие сте изразходвали (отново грубо) 9 тона дърва. Сега в 1 кг дърво имаме около 17 000 BTU, или около 17 MJ. Така излиза че вие сте могли да извлечете (теоретично) 153 GJ,  но като намалим за неефективността на горенето, най-вече понеже от това че (както стандартно се прави, водната риза ви е била изложена директно на пламъците), в допълнение, най-вероятно (както обикновено се практикува) сте горили дърва с високо влажно съдържание, и в допълнение най-вероятно сте имал неефективно подаване на кислород пропорционално към горивото, да кажем в един добър случай (за който ще коментирам по-долу) сте извличали 50% от теоретично възможното, или 76.5 GJ. Да кажем че отоплителния сезон е 120 дни, значи в този вариант сте извличали 637 MJ на 24 часа или по 26.5 MJ на час което ви дава 7 KWh. Така изглежда че водната риза ви е била доста над-размерна, за топлинната енергия която сте извличали. Особено когато споменавате и VITAN, много правилно (саркастично), отбеляза:
Вилата е без външна и вътрешна изолация
За ефективността и изолацията си е ваша работа, никой не може да ви каже нещо, въпреки че не е добре да се хвърлят пари на зимния вятър ( така да се каже ), което става когато, ефективността на горенето е ниска и къщата е без изолация. Така че сметката ви изобщо не ме учудва. Но вижте становището ви тук ме накара да повдигна вежди:
  През 2015 лятото преправих старият газов котел от апартамента да работи на пропан-бутан и го монтирах на вилата като разхода падна на около 800лв за отоплителен сезон.
Сега, приемаме еквивалентност на сезоните (в противен случай, явно, нямам какво да сваряваме) и при цени на пропан-бутана от 0.80 ст за литър, което прави че вие сте изразходвали около 1000 литра. Като се знае енегиината концентрация на това гориво което е от 49 MJ/l, излиза че вие сте (ефективно) окислили и по този начин извлекли около 49 GJ енергийна мощност. Сравнявайки тази мощност с тази от дървата които сте горили (преди пропан-бутана) излиза че вие имате 36% по-малко енергия за (предполагаемо същия комфорт). Сега това е доста по-малко енергия и затова единственото обяснение, и което всъщност ме накара да направя този коментар е че горепосочената горивна ефективност на дървата, която дадох на 50%, въщност е била доста щедра. Тоест, това което излиза при дадената от вас информация е, че вашата ефективност на извличане енергия от дървената маса е била около 35%, което всъщност, за огромно съжаление е масово, средния процент на ефективност на извличане на енергия от дървен горим материал на Балканите.

При добре направена горивна камера поместена в печка ( тип Кузнецова, с 2-3 калпака ), ефективността на горене, (и оползотворяване на топлината) трябва да е между 90-92%. Тоест вие, на база на неефективността на конструкцията на камината която сте имали и метода на горене, сте изхвърляли във атмосферата огромно количество гориво (и вероятно топлина) и сте усвоявали почти 2.5-пъти по-малко отколкото би било възможно и така сте горели 2.5x повече гориво отколкото е било необходимо. Това за съжаление е големия проблем, не само във вашия случай но и в случая на много хора като вас, които не влагат мисъл да оптимизират начина по който извличат и акумулират топлина. Като поставяне на няколко водни радиатора или подово не решава директно горвино-оптимизационния проблем.

За последващите ви конструктивни промени похвално, понеже явно не сте се интересували да оптимизирате горенето  (а то наистина не е лесно нещо и отнема време) така че термолампата и директно слънчево загряване е добър вариант за хора които не се интересуват или не им се занимава с оптимизиране на горивни процеси.

Неактивен plcsoft

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 397
Re: Отопление с Вода
« Отговор #24 -: Септември 30, 2020, 01:14:12 pm »
Добре съм схванал намека! Да прави сте в заключенията си! Но тогава вилата не беше обурудвана с PVC дограма. Дограмата беше подменена 2017 година. А за дебелината на зида си е нормална зидария с тухли единички с нормалната за такава зидария дебелина. Имайте на предвид, че с дървата и газта не се отопляваше денонощно а само когато в къщата има хора тоест след 17 часа и сутринта до към 7. Поради съображения за безопастност и зареждане, така че изчисленията ти колега epwpixieq-1 пак са не точни. Тоест ефективноста беше още по ниска около 25%. Относно ефективноста мен не ме интересуват теоретичните цифри а реалната сметка която трябва да плащам към доставчиците на енергия. Тогава такива бяха условията и с такъв котел се отоплявах - факт. Но като се има предвид хамалогията по-пребиране и носене на дърва изхвърляне на пепелта и дима в стайте и постояното пролетно освежаване на стаите след всеки отоплителен сезон, само това е достатъчен повод да не се връщам към този вид отопленние.  За сега най-евтино и комфортно ми излиза с термопомпа. Наред с автоматизацията и с натискането на едно копче си осигуряваш топлиният комфорт през целият зимен сезон е напълно достатъчно. Дори и отоплението с газ беше по-трудоемко и ангажиращо.  Но вие момчета отново залитате в крайности и се вманиачавате (както винаги)  ;D ;. А не това беше целта на писанието ми!  Целта е да обменим прагматичен опит а не теоретичен и да си направим от това изводи! Ако ще си доказваме и мерим кой е по-по -по- най прав! Мен ме изключете. Няма да участвам!?  :) :)
« Последна редакция: Септември 30, 2020, 01:33:23 pm от plcsoft »

Неактивен plcsoft

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 397
Re: Отопление с Вода
« Отговор #25 -: Септември 30, 2020, 01:38:41 pm »
plcsoft, изолацията е много важна, ама много, явно стените са ти дебели та си малко по добре. Като за начало опитай да изолираш тавана, дори и да залепиш има едни декоративни плочи стиропор 5мм пак ще има голям ефект.

Обмислям да направя цялостна изолация на къщата но на по-късен етап. И сега като се замислих парите  за слънчеви колектори и топлинен акумулатор ако се вложат за добра топлоизолация ще има много по-добър ефект отколкото да добавям слънчево парно. С това не искам да обидя колегата ELPUNTO респект към труда му и неговите усилия. Но, за съжаление такава е реалността.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 6 306
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Отопление с Вода
« Отговор #26 -: Септември 30, 2020, 03:46:27 pm »
Обмислям да направя цялостна изолация на къщата но на по-късен етап. И сега като се замислих парите  за слънчеви колектори и топлинен акумулатор ако се вложат за добра топлоизолация ще има много по-добър ефект отколкото да добавям слънчево парно. С това не искам да обидя колегата ELPUNTO респект към труда му и неговите усилия. Но, за съжаление такава е реалността.
Въобще не е така. Най минималната изолация на промоция "няма по евтино излиза 12лв. на квадратен метър само материалите. Към това трябва да сложиш и труд. Освен това няма никаква полза от изолация ако не си сложил подходяща дограма. А една добре направена соларна инсталация ще ти намали отоплителния сезон от 120 на 20-30 дни. И примерно още двадесетина ще имаш нужда от доподгряване.
Са най добре е да са и двете, но ако финансите те принуждават да правиш избор то по добре е отоплението пред изолацията.

Неактивен plcsoft

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 397
Re: Отопление с Вода
« Отговор #27 -: Септември 30, 2020, 06:55:42 pm »
Въобще не е така. Най минималната изолация на промоция "няма по евтино излиза 12лв. на квадратен метър само материалите. Към това трябва да сложиш и труд. Освен това няма никаква полза от изолация ако не си сложил подходяща дограма. А една добре направена соларна инсталация ще ти намали отоплителния сезон от 120 на 20-30 дни. И примерно още двадесетина ще имаш нужда от доподгряване.
Са най добре е да са и двете, но ако финансите те принуждават да правиш избор то по добре е отоплението пред изолацията.

Ще видим! Нека първо да видим как ще се развият нещата с пандемията. И след това.......