Автор Тема: Как да направим СЕ БЕ  (Прочетена 10131 пъти)

Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 2 595
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #90 -: Октомври 09, 2020, 04:44:27 pm »
hristo, схемата която си дал е НЕВЪЗМОЖНА!
Още на първия последователен трептящ кръг ще даде на късо.
Последователния трептящ кръг има съпротивление равно на активното на намотката и кондензатора, т.е. клонящо към 0.
О'ра, мислете, не се доверявайте на разни схеми на шушляци от Интернет и техните тъпотии... :)

Неактивен ndm

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 639
 • и има и ш извади ако трее - че даже ш и работи
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #91 -: Октомври 09, 2020, 05:03:12 pm »
 hristo, чудиш СЕ какви кондензатори да избереш. Най-добрите са въздушните, те дърпат енергията от ефира почти на 100%, но са по-обемисти. Иначе това е схемата, всички разпределителни работят по нея, но размаха на мощността е по-голям и правят фокуси с напреженията . А и правилно отбеляза krasias за автотрансформатора, онези горните не са будали и използват тороидални с яка феритна сърцевина. Успех в разсъжденията и направата.

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 120
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #92 -: Октомври 09, 2020, 06:40:05 pm »
Иван Димов, отново грешно интерпретираш нещата. Бъркаш абсолютната с относителната координатна система. Нека разгледаме една относителна координатна система свързана с лодката в началният момент преди изхвърлянето на гюлето. За по лесно да приемем че и двете тела имат еднаква маса. Изхвърляме гюлето със скорост 1 м/сек назад и съответно лодката получава същият импулс от 1 м/сек напред.
Нека сега разгледаме същата ситуация от гледната точка на движещ се със скорост 5 м/сек наблюдател но в посока назад спрямо лодката. Той ще забележи че гюлето леко ще забави скорост и вече ще се движи с 4 м/сек, докато лодката ще ускори до 6 м/сек. Разбираш че тъй като се променя единствено гледната точка сумарната енергия на двете тела няма да се промени, но те ще обменят едни 20 - 30 % помежду си.
Нека сега да разгледаме трета ситуация при която нашият външен наблюдател се движи със скорост 100 м/сек спрямо лодката преди изхвърлянето на гюлето. Нека отново посоката да бъде назад спрямо лодката. Какво ще забележи тогава той - гюлето ще забави малко скоростта си до 99 м/сек а лодката ще ускори до 101 м/сек. Двете тела ще обменят под 1% от своята енергия, но сумарно тя няма да се промени. И като абсолютна стойност разликата между енергиите на двете тела ще остане същата както в първият случай.
Сега би ли могъл да познаеш с колко ще се увеличи енергията на лодката ако имаме външен наблюдател движещ се със скорост 1000 м/сек или 10 000 м/сек.

Неактивен Иван Димов

 • Експериментатор
 • Сериозен
 • ***
 • Публикации: 1 019
 • Пол: Мъж
 • Невъзможно нещо е да докажеш, че нещо е невъзможно
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #93 -: Октомври 11, 2020, 12:05:56 pm »
   За всичко е виновна образователната система. Тя е способна да забърква големи "каши", а всичко може да се обясни съвсем просто.
   epwpixieq-1, специално заради тебе съм написал времето за действието на силата F. Не го ли видя по-горе? Времето за действие е ЕДНА СЕКУНДА. И колко пъти да повтарям, че този един метър във формулата - това е дължината на ръката на "гюллетласкача"? А времето е важно за мощността, не за енергията, енергията не се интересува от времето. Ето я енергията E = F.x, имаме сила по преместване. Ако действаме на едно тяло със сила 100[N] докато то измине разстояние един метър, това тяло ще получи енергия 100[J]. Няма значение дали това ще стане за една или две секунди, придобитата енергия ще е все тази. Виж ако смятаме мощност, тогава времето е важно, защото не е едно и също дали извършваме дадена работа за 5 минути или за един час. А ако смятаме силата като импулс за единица време, тогава можем да кажем, че времето има някакво значение за силата, но обикновено за dt се избира една секунда. Във формулата F = d(mV) / dt слагаме за dt една секунда, т. е. единица и така тя се опростява до F = d(mV). С други думи, силата е промяната на импулса за една секунда. Но в нашия случай силата я разглеждаме по-просто като мускулна сила или ако щете като сила на натегната пружина.

   Що се отнася до това откъде идва енергията - енергията идва от това, че системата ни не е затворена. Ако хвърлим гюллето и то падне в лодката, тогава системата ни ще е затворена и ЗЗЕ ще се спази. Но в нашия случай системата е отворена и от нея "изтича" маса. Придобитата енергия от лодката е за сметка на намаляването на енергията на гюллето. Това съм го разглеждал и друг път - при "ефекта на фунията", при тръбата на Ранк и на други места. Имаме две тела, които се движат с еднакви скорости. Двете тела са лодката и гюллето. Вкарваме енергия в гюллето и то се забавя докато лодката се ускорява. Въпросът е, че вкараната енергия в гюллето може да бъде по-малка от енергията, придобита от лодката. Няма значение, че гюллето излиза от затворената система и ЗЗЕ се спазва за системата гюлле, лодка, гюллетласкач. Ние се интересуваме от съотношението на придобитата от лодката енергия към вложената в гюллето енергия. И това съотношение може да бъде по-голямо от единица, т. е. така получаваме СЕ.

  Смятам че така отговорих и на Bat_Vanko. Няма нужда от разни координатни системи, мислете просто. Енергията за гюллето я смятаме чрез координатна система, вързана за лодката. А придобитата от лодката енергия я смятаме чрез координатна система, вързана към Земята. Енергията се смята в координатна система там, където се ползва или, където се хаби. Хабим енергия за гюллето докато сме в лодката - смятаме я там. После засилената лодка може да извършва някаква работа спрямо Земята - смятаме там.
   Може да разгледаме и по-мащабен случай - гюллетласкач тласка гюлле във Варна като го мята в посока София, т. е. гюллето отлита на запад. Нека разгледаме отрязък от време докато гюллето лети. Как ще сметнем колко енергия сме вложили в гюллето? В каква координатна система? Много ясно, система, вързана към Земята. Земното кълбо се е ускорило в обратна посока, т. е. започнало е да се върти по-бързо. Можем ли, докато гюллето лети, да използваме енергията, придобита от Земята? Можем ако Земята е някакъв вид ротор в космическа машина. Спрямо каква координатна система ще сметнем енергията на Земята? Много ясно, спрямо космоса или спрямо абсолютното пространство. Давам този пример като аналогичен на този с лодката и гюллето. Иначе ако тръгнем по координатните системи на Айнщайн положението ще стане съвсем объркано.

  hristo, не си усложнявай живота, направи просто "дядовата" схема като спазиш условието малката индуктивност да е поне три пъти по-малка от голямата както казах по-горе. И слагай различни кондензатори. Дори да не си точно в резонанс, пак ще видиш положителен ефект.

п. п.  Специално за EDM electronics оставих и празни редове за да не се затруднява в четенето. Особено важните неща ги подчертавам с различен цвят за да не ги пропуснете при "диагоналното" четене.
« Последна редакция: Октомври 11, 2020, 12:30:57 pm от Иван Димов »

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Сериозен
 • ****
 • Публикации: 1 120
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #94 -: Октомври 11, 2020, 02:19:05 pm »
Няма значение, че гюллето излиза от затворената система и ЗЗЕ се спазва за системата гюлле, лодка, гюллетласкач. Ние се интересуваме от съотношението на придобитата от лодката енергия към вложената в гюллето енергия. И това съотношение може да бъде по-голямо от единица, т. е. така получаваме СЕ.
Този път си абсолютно прав Иван Димов! Но ако си мислиш че си открил топлата вода - ще те разочаровам. На този принцип летят всички ракети, с тази разлика че изхвърлят не гюлета а гориво (или евентуално йони). Тука проблема (както между другото ти казаха и колегите) е в изразходването на маса и в един момент ти ще трябва да изхвърлиш и гюлетласкача за да добиеш още малко скорост.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 5 869
 • Пол: Мъж
 • Преди сламката е гредата
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #95 -: Октомври 11, 2020, 05:56:35 pm »
Да възможно е вкараната енергия в гюлето да е по малка при условие, че са две едновременно изхвърлени и че не са гюлета а дискове. И се изхвърлят назад чрез завъртане. Единият се завърта наляво другият надясно. Така резултантния ъглов импулс от двата диска се уравновесява превръщайки се в линеен.

Неактивен mind

 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 348
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #96 -: Октомври 11, 2020, 09:49:58 pm »
Имаме лодка, с маса 100 кг. и се движи със скорост 10 m/s, съответно нейната кинетична енергия е 5000J.
Хвърляме гюле 10 кг. със същата скорост и получаваме 90 кг. лодка със скорост 11,11 m/s. Както се вижда, натрупахме кинетична енергия до 5550J.

Какво става обаче, при по висока скорост?
Същата лодка, но със скорост 100 m/s. Тя вече ще притежава 500 000J енергия.
Пак хвърляме 10 кг. гюле с 10 m/s, лодката също остава с 90 кг., а нейната скорост ще е 101.11 m/s.
Тук обаче, изгубихме едни близо 40 000J.

Имахме едно гюле, за което сме влагали енергия да го ускорим до 100 m/s и в един момент го изхвърлихме с 80% остатъчна енергия, а то вече не участва в сметките.

Имам и един въпрос: за чий са ви такива въображаеми постановки?
Доколкото помня, някаква ракета се ускоряваше от 100 до 120 m/s. и то във вакуум. Е хубаво, ама всяко нещо има начало и край. Тая ракета как изведнъж се озова с подобна скорост? Второ, как точно ще ѝ свалите кинетичната енергия, пак във вакуум?

Неактивен VITAN

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 326
 • Monkey see, monkey do...
  • Monkey see, monkey do...
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #97 -: Октомври 11, 2020, 09:58:05 pm »
Имам и един въпрос: за чий са ви такива въображаеми постановки?
За да си намират занимавка и с нея да оправдаят,
че са съчинили "стройна теория, желязобетонна", обещаваща 100%-во СЕ,
а СЕ-то доживотно от нея не могат извади...

Имам и по-кратък отговор, но е нещо нецензурен.

Неактивен GMG

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 387
 • Големите неща се раждат в малките часове!
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #98 -: Октомври 11, 2020, 11:01:07 pm »
    Димов, какво ти трябва за да реализираш замислената постановка или проект? ..,

за да запушиш устите на оглупяващото население?

Ако трябват повече от 3к пари, ще трябва да събираме - инак не чакай някой Божков да се изръси за неработеща идея примерно..   ;)

  Те всички енергийни босове следят форума, но не разбират какво си приказваме, затуй не бъди много директен в изказванията си.  :)

Неактивен hristo

 • Активен
 • **
 • Публикации: 202
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #99 -: Октомври 12, 2020, 01:07:06 am »
По принцип целият свят трябваше да се досети за това по-рано и ние не правим изключение. През двадесетте и тридесетте години на миналия век, в зората на развитието на електротехниката, изгражданите електроцентрали с променлив ток бяха с доста ниска мощност и всяка захранваше само няколко предприятия в една мрежа, които експлоатираха до стотици електрически двигатели, отоплителни пещи, заваръчни машини и електролитни вани. Случваха се интересни неща. По време на работа, без никаква причина, напрежението в мрежата започва да се увеличава само по себе си над 380 Волта до 450 или повече и генераторите в електроцентралата започваха да работят, като на празен ход. И тъй като парата натискаше лопатките на турбината (невъзможно е бързо да се промени налягането на горещата пара), турбините започваха да се въртят по-бързо и честотата на тока в мрежата се увеличи. Всички електродвигатели на металорежещи машини в предприятията започваха да работят по-бързо (мощността им директно зависи от честотата на тока), въпреки че натоварването на токовите генератори в електроцентралата намаля и автоматиката в този момент прекъсва подаването на пара към турбините. Естествено, генераторите се забавяха рязко, намаляваха подаването на електроенергия и в този момент излишното напрежение изчезна и предприятията започнаха да се "задушават" поради липсата на енергия. Получаваше се грамадна люлка (скок) на напреженията и честотата на тока до пълно изключване. С течение на времето те се научиха да свързват друга, паралелна мрежа в такъв момент и това стабилизира състоянието на нещата. С разширяването на енергийните системи тези „люлки“ намаляват, но теорията за подобни трептения вече е създадена по същество и допълнителната енергия започва да се нарича реактивна мощност, която идва от кондензаторите и бобините, използвани в електрически двигатели и трансформатори (в радиотехниката, ЕДС на самоиндукцията). Представяте ли си, че някакви намотки и кондензатори създаваха мощност, сравнима с електроцентрала, и работеха срещу нея. Токът от тях винаги е насочен към натрупващия ток и се оказа, че електроцентралата почти не работи, а проводниците се загряват, сякаш при повишено натоварване. Идентифицирани са и точните „виновници“ за тези явления - резонансът на токовете и резонансът на напреженията. Но въпросът е откъде у кондензаторите и бобините идва такава мощност, която може да разлюлее енергийната система в сто модерни предприятия? За един обикновен инженер е съвсем ясно - от околната среда (от етера) и това е същата реактивна енергия, а някои казват, че тази енергия е от вакуум. В Академията на науките такава задача дори не се е поставяла, така че всички академици отидоха на страната на вакуума по отношение на мирогледа. Но технически грамотните хора разбират, че вакуумът по име е празнота, откъде тогава идва енергията от пустотата? Но интересното е, че по целия свят те се борят с тази реактивна енергия и на никой не му е хрумвало да я използва, като източник на енергия вместо електроцентрали. Тук, за да я получите, не е необходимо гориво, няма нужда да се погребват отпадъци, необходимо е само да се вибрира околната среда в близост до намотките и кондензаторите по електрически начин. Но каква е мощността, изразходвана за тези вибрации - ще говорим за това по-късно. Само обикновени инженери се бориха с това явление. За да компенсират реактивната мощност, те започнаха да използват мощни кондензаторни батерии, огромни синхронни компенсаторни косинус фи машини, направиха променливи вериги за захранване за товари в зависимост от напрежението и тока в мрежата на електроцентралата. Като цяло борбата с реактивната мощност по света се е развила колосално и продължава и до днес.

Например, ако в двора ви работи асинхронен ел.двигател с водна помпа с индуктивност на намотката 382 mH, с съпротивление 30 Ohm, при напрежение 250 волта (по-лесно за смятане), с честота 50 Hz. и с кондензатор от 40 микрофарада двигателят консумира 750 вата енергия, докато само 9,55 J енергия се изразходва от магнитното поле, кондензаторът консумира 6,4 J, но този двигател произвежда 1000 волт ампера реактивна енергия, т.е. ... това са същите ватове, само че те са ги нарекли реактивни, които минават по проводниците към електроцентралата и харчат допълнителен разход на гориво в генераторите, за да го изплатят. Това е толкова истинска "добавка" енергия, поради което има борба с реактивна енергия във всяка енергийна система поради икономия на гориво.

Източник: https://kapagen.livejournal.com/2342.html

 Днес има Компенсатори на Косинус фи с размери на будка и цена от милион долара нагоре.

Неактивен ndm

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 639
 • и има и ш извади ако трее - че даже ш и работи
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #100 -: Октомври 12, 2020, 01:09:56 am »
Брато, евала за доСЕтливостта да подчертаваш каймака на мисълта(тва към Иван Димов), щот има едни омрази дет пишат война и мир и СЕ чудят що не са разбрани. Ся конкретно за мисълта
    Вкарваме енергия в гюллето и то се забавя докато лодката се ускорява. Въпросът е, че вкараната енергия в гюллето може да бъде по-малка от енергията, придобита от лодката.
Само да питам тва за изпълнен петилетен план на ТКЗС-то за коя петилетка е?(за гюллето става въпрос, лодката заСЕга няма да я закачеме).

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 748
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #101 -: Октомври 12, 2020, 02:21:40 am »
Здравейте колеги,
Да почна от тук, A=R.I^2.t=(U^2/R).t=I.U.t.
Вижда се, че работата при определени величини е нелинейна при други линейна. Като цяло е линейна система и СЕ не се наблюдава, но да не забравяме, че живеем в читириизмерно пространство и времето може да се променя т.е енергията идва от по-високо измерение. За да се разбере трика трябва да си припомним математиката, как от точка става линия (едномерно пространство), от линия двумерно пространство (равнина), от равнина тримерно пространство (обем), от тримерно пространство четиримерно, това не можем да си го представим. Единсвено можем да си направим проекция, подобно на куб на лист хартия с един пунктиран ръб, пак повтарям това е проекция, всичкото това е при линейно преместване.
 Ако завъртим един квадрат то се получава куб (обем). Ако се завърти куб моментално са получава четиримерна фигура, не мога да кажа какво защото не виждам четиримерно, но принципа е такъв. Спинът и въртенето е основно свойство на материята, т.е чрез въртенето материята получава енергия от по-високо измерение. Но имаме ляво и дясно въртене, съответно два потока на време, от бъдеще към минало и от минало към бъдеще. Материята е свързана с един поток от време от минало към бъдеще, съзнанието може да хване обратния поток от време и да се направят прогнози и ясновидство.

От изложеното какво ни помага да направим СЕ?
Първото нещо е да се раздели времето на два потока минало към бъдеще и бъдеще към минало. При това нещо ЗЗЕ не важи. Бъдещето е северен магнитен полюс, миналото е южния магнитен полюс. Колкото по-голям мащаб толкова повече енергия, "разделяй и владей".

Променливият ток не може да породи въртене защото е пулсиращ, това е ясно. Да стане въртене трябва минимум двуфазен ток, но трябва дефазиране на 90 градуса или бобината е под формата на буквата S, като реактивно движение.
 Ако бобината е на 180 градуса (боксерно, противоположно) трябва да се направи нулева точка (средна) където тока ще се отклони на 90 градуса и имаме еднопосочни елементи диоди или транзистори. При трифазен ток лесно става въртенето но електрониката е три пъти повече спрямо двуфазното със средна точка.
Чрез въртенето става висше взаимодействие на по-високо ниво и преточване на енергия.

Тук се разглеждат монофазни системи и единични ракети. Ако се върти ракетата по определена ос на ротация може да се превърне в инерциоид и да има добив на СЕ. Ако една тръба се върти по главната ос като вал (маховик) нищо, няма СЕ, но ако се върти около единия край, т.е да имаме цилиндър най-малкото олеква. Широко поле за експерименти! Просто физика.

Неактивен hristo

 • Активен
 • **
 • Публикации: 202
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #102 -: Октомври 12, 2020, 09:13:09 am »
<a href="https://www.youtube.com/v/51Azj5eR9zk" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/51Azj5eR9zk</a>
Генератор переменного тока 1:35
https://www.youtube.com/watch?v=51Azj5eR9zk&t=95

Ако разгледаме обяснението виждаме че първо Генератора на Променлив ток работи за нарастване на напрежението после работи за намаляване на напрежението после работи за нараставне в обратна страна после отново за намаляване на напрежението ако ние му помогнем с намаляването на напрежението както в обяснението БТГ ще може поне на теория да се поличи БЕ / СЕ.

Неактивен hristo

 • Активен
 • **
 • Публикации: 202
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #103 -: Октомври 12, 2020, 09:59:59 am »

Ето картинка първата полoвина можем да смучем ток, във втората трябва да връщаме ток, това става с капацитивен товар RC например, където Xc<<R. Или иначе казано капацитета С е голям, а R е поне на порядък по-малко от С.

Неактивен epwpixieq-1

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 209
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Как да направим СЕ БЕ
« Отговор #104 -: Октомври 12, 2020, 12:24:19 pm »
Ако действаме на едно тяло със сила 100[N] докато то измине разстояние един метър, това тяло ще получи енергия 100[J]. Няма значение дали това ще стане за една или две секунди, придобитата енергия ще е все тази. Виж ако смятаме мощност, тогава времето е важно, защото не е едно и също дали извършваме дадена работа за 5 минути или за един час.
Вижте каква е дефиницията за Нютон: https://en.wikipedia.org/wiki/Newton_(unit)

Имаме ускорение което е в основата за тази мярка за сила. Тоест Нютона не се дефинира абстрактно, а в зависимост от отношението на разстояние за време на определена маса. Така че когато приложите 1N, на маса от 1kg, която изминава разстояние 1m (под действието на тази посоянна сила), това по дефиниция е 1J. Или по друг начин казано маста от 1kg (след този изминат метър), вече е придобила ускорение от 1m/s, в края на прилагането на силата от 1N .

Сега, където според мен вие се обрквате, е че когато оставите този (предпогаемо) 1N да действа на същата маса, за следващия 1m, ние няма да имаме само 2J, след следващия изминат метър, кинетична енергия в дивжещата се маса, а малко повече (ако не се лъжа около 2.2J). Това разбира се е условно понеже за да се приложи 1N, за втория метър, при положение че вече движещата се маса се е ускорила до скорост от 1m/s, този 1N трябва да натисне срещу нещо което се движи вече със скорост от 1m/s, или по друг начин казано товаа нещо срещу което се натиска трябва да е релативно стационарно спрямо вече движещата се маса. Така виждаме че времето за изминаване на този (следващ) 1m се съкращава (преполагаемо е ясно защо) и така се променя изчислението за силата и натрупаната кинетична енергия в тялото.
Що се отнася до това откъде идва енергията - енергията идва от това, че системата ни не е затворена. Ако хвърлим гюллето и то падне в лодката, тогава системата ни ще е затворена и ЗЗЕ ще се спази. Но в нашия случай системата е отворена и от нея "изтича" маса.
Вярно е че при положение че имаме отворена система тя може да приема енергия отвън на база на тази си характеристика, но това не е панацея както вие го предствяте. Това което вие обрисувате въщност не е отворена система понеже всичките сили които действат върху съвкупната маса лодката-гюле даже и след изхвърлянето на гюлето действат отново без никаква промяна и на двете тела. За да имаме увеличаване на енргията в системата ( тоест в лодката ) както вие предполагате, вие трябва да вземемете тази енергия отвън, така че да променят съотношенията при динамиката на действщите сили, а във вашия пример енергията вигнаги е била във системата лодка-гюле и нищо не е дошло допълнително отвън.
« Последна редакция: Октомври 12, 2020, 12:41:11 pm от epwpixieq-1 »