Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Геодинамо

<< < (2/5) > >>

GMG:

--- Цитат на: Радико в Септември 11, 2020, 11:01:55 pm ---Ако пък никой не се е сетил до сега значи подавам заявка за научно откритие и аз съм автора:

--- Край на цитат ---
      Браво Радико!
  Искам да се запозная с такива велики умове като теб, технократ, пикси и още няколко,
 само внимавайте с правописа за да не ви изгонят от патентното ведомство!

По-добре презентирай на английски - няма много да си личи.  ;)

montanar:
По наше село има една приказка "голем го вади ама мек"

Радико:
Благодаря за градивната критика колеги особенно на  Монтанар.
Сразен съм и се замислям дали да не взема да си направя секуро
По стар българояпонски обичай.

Иван Димов:
   Радико, едва ли е униполярен генератор. Вземи го изучи детайлно и приложи правилото за посоките на индуцираните токове за да видиш, че няма как да се получи такъв генератор в Земята. По-скоро ми харесва идеята, че Земята е отрицателно заредена и като се върти създава южен магнитен полюс на северния географски. Освен това, положителната йоносфера също се върти и създава магнитно поле с вектор, насочен към северния географски полюс. Нарисувайте си две концентрични окръжности с противоположни токове в тях. Външната е аналог на йоносферата, а вътрешната на Земята. Нека хората с големите компютри и заплати сметнат, според скоростта на въртенето на Земята и измереното магнитно поле, какъв би трябвало да е електрическият потенциал на Земята и йоносферата. Ако излезнат сметките - добре, ако не, нека да добавят и магнитното поле на въртящия се камък (шмиргел). :)

Bat_Vanko:
Радико остави го montanar, в момента няма от къде да препише за да "формира" мнение.
Наистина се получава униполярен генератор, но има два проблема поради които не може да бъде този принципа:
1. На всеки 11 години Слънцето сменя своите полюси, и това няма как да стане моментално. А земното магнитно поле не изчезва в тези моменти;
2. За да протече ток в един генератор на Фарадей трябва да съществува веригата затваряща двата извода, а тука тя липсва.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия