Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Фундаментални грешки на съвременната наука
ndm:
--- Цитат на: mind в Май 20, 2021, 12:21:25 am --- земята е неподвижна, никъде не обикаля и не се върти. Това го доказва и телескопът на Ейри,
--- Край на цитат ---
Да но земната ос е наклонена на 23,4 градуса спрямо еклиптиката и това пък го доказва телескопа Хъбъл.
mind:
--- Цитат на: Аtos в Май 20, 2021, 12:36:13 pm ---Извинявай, но наистина нищо не се разбира от въпросната "анимация".
--- Край на цитат ---
Добре, ще опитам да обясня с по-проста аналогия...
Да вземем за пример ситуацията с Вал Килмър във влака и немецът на подвижната гара от горния клип. В случая, приемаме че немецът е вдигнал автомата и държи мушката между очите на Вал Килмър, а когато започват да се разминават, той решава да стреля. Тъй като не е ясно кой се движи, разглеждаме двата варианта:
1. Действително, немецът се движи, но е предал странична (перпендикулярна) скорост на куршума и от това следва, че при изстрел ще уцели Вал Килмър в лявото око.
2. Сега влакът се движи, тоест мишената. Резултатът е почти същият с малки изключения. Вал Килмър отново е уцелен в лявото око.
Дотук съгласни ли сте? Вижда се, че от такъв резултат не може да се определи кой е в движение.
Какво става обаче, ако Вал Килмър си вдигне прозореца на купето?
1. Когато куршумът удари стъклото забавя скоростта си, но мишената е неподвижна, затова - лявото око.
2. Същите последствия за куршума, но при подвижна мишена. Резултат - одраскано слепоочие.
Пояснение:
Немецът - звезда
Куршумът - излъчената светлина
Вал Килмър - телескоп
Стъкло - водата в телескопа
Така по-ясно ли е?
Аtos:
Извинявай...но не е по-ясно.
Това е поредният пример, как даден експеримент може да се тълкува двуяко, ако предварително се приемат дадени неща за презумпция!
То е...като глупостта с нивелир в самолета...
Интересно ми е...как си представяш директорията на Магелан при околосветското му пътешествие, на базата на "тава" ? Или пък сателитната телевизия?
За да си убеден в някаква теория, че е вярна, трябва тази теория да дава логически отговор на всичките ти въпроси.
За да убедиш и други, не стига личната ти вяра, а е нужно да можеш да отговориш и на техните въпроси.
Ksurnev:
Тая анимация ми прилича на оня, дето искал да стигне по-бързо от София до Пловдив, и щото се качил на последния вагон, тичал през влака до първия вагон.
И как правия фотон ще се види с наклонения таласкоп ра?
Радико:
Mind
Няма как да стане не минава номера. Ти се опитваш да отклониш отговора на определен въпрос като задаваш "контравъпрос" за да отклониш дискусията в по удобна за теб посока
Върни се ако обичаш на Южния кръст. И между другото пропускаш "дребен" факт. При съприкосновението на куршума със стъклото което се движи то ще го избута в посока на движението си и ще промени траекторията му, отделно че ще промени и скоростта му та клипа е твърде неверен. А са се върни на кръста в другата тема и да не забравиш да кажеш много здраве на доктора от мен. Предай му, че си пия хапчетата редовно и съм добре.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия