Начало > Новини от света на технологиите
Ново увеличение на тока от джулая, честито!
VITAN:
Не знам простите и лесни неща да имат добро КПД, но щом имаш газ + въпросните неща >> ти си.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Юли 06, 2020, 10:32:58 pm ---Ами почти по същата причина, поради която се правят все по-големи самолети. Голяма част от инвестицията не е зависима от мощността, а другата не е пропорционлана на мощността. Също така по-големия агрегат има по-голямо КПД.
--- Край на цитат ---
juliang, само ще отбележа ( като в други теми доста сме го коментирали ), както много от колегите във форума знаят че имам по друго виждане по тази тема ( въпреки че "по-големия" агрегат си има по-голям радиус и от там следват определени физични предимства ), но много неща зависят от специфичната конструкция на турбините и термодинамичния цикъл който се проявява във тях.
--- Цитат на: juliang в Юли 06, 2020, 10:32:58 pm ---Номак, защо мислиш се правят огромни ТЕЦ-ове и още по-огромни АЕЦ-и?
--- Край на цитат ---
За тецовете (приемаме че) това може да се каже така (поне при разпространените турбинни технологии) но за АЕЦ-овете това не е задължително, в предвид концентрацията на J на килограм гориво.
Интересно е че през 50-те години на 20-ти век, когато е имало силен изследователски интерес за различни видове ядрени реактори и е нямало още установени държавни регулации в това отношение ( тоест нямало е спирачка за иновации ), в определи университетски лаборатории (на САЩ) са се правили атомни реактори които са се помествали в пространство от 1м3 (разбира се без турбините и другите генераторни и преобразователни устройства). За съжаление обаче когато правителството/държавата налага ограничения за изследване и разработване на ядрени реактори всички тези иновации и изследователски проекти изчезват понеже в индустрията остават само 2 - 3 огромни компании които могат да си позволят разходите по лицензи и разходите които са необходими за да се съобразяват със всичките регулационни норми. Мисля че даже и това го дискутирахме в темата където надълбоко коментирахме ядрените процеси.
Точно защото има огромни регулации в ядрената индустрия, затова има нужда и от огромни инсталации (концентрирани на едно място) за да се избият всички разходи на веднъж. За съжаление не виждам как тези регулации ще бъдат намалени или отменени за да се постигне конкуренция за разработване и конструиране на модулни ядрени централи. Концентрацията на енергия в единица ядрено гориво е толкова огромна че само по себе си представлява преграда ( поне при съществуващите и разпространени технологии ) за да се освободи изследователските усилия в тази насока. Разбира се развитието на ториеви реактори на течни соли е възможно да променят това в някаква насока.
montanar:
Е ся е момента да извадите СЕто и да пре... на Бойко бизнеса :P
Аз мойто СЕ съм го складирал в "шкафчето" и като ми дотрябва ш го извадя......
Сега сериозно..... ко и да си говорим бездарността, алчността и продажноста на милите ни политици от от енергиен лидер да ни превърнат в енергиино зависими е поредния пример за това каква стока са и какво ни чака ......
juliang:
Проблема с АЕЦ-а е опасността от изчезване на горивото или отпадните материали. С тях може един град с размера на София само за няколко минути да стане необитаем за следващите 50 години... дори и по невнимание, какво остава ако някой реши да се заеме сериозно и целенасочено... Така че ядрените реакции трябва да бъдат под много строга регулация и съответно охрана.
Преди 90-те години АЕЦ-а ни си имаше собствена ПВО, собствена пожарна, собствена охрана... сега не знам как е положението, но вероятно е на същото ниво. Кой частник може да си позволи да осигури такава охрана и дали ще си струва разходите?
Номак:
Браво,виждам че има спец.ове ,та да попитам :
Някой от вас ,може ли с прости думи да нахвърли какво гласи ,Джаул - Томсоновия ефект? ;D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия