Форум > Филми, видео лекции

"Творенията" на Илон Мъск

<< < (168/196) > >>

juliang:
Ти кажи разбра ли най-накрая как функционира PID контролера, не се рови кой как си бил чесъл пъпа във времената кога не си бил проектиран още...

А бай ти Илон Мъск не го мисли - изкара само миналата година толкова товари в космоса, колкото Роскосмос не е изкарал през 21-ви век. Даже една американска жигула изкара в орбита.

EDM electronics:

--- Цитат на: juliang в Януари 10, 2024, 09:55:28 pm ---Ти кажи разбра ли най-накрая как функционира PID контролера, не се рови кой как си бил чесъл пъпа във времената кога не си бил проектиран още...

А бай ти Илон Мъск не го мисли - изкара само миналата година толкова товари в космоса, колкото Роскосмос не е изкарал през 21-ви век. Даже една американска жигула изкара в орбита.

--- Край на цитат ---

Не е хубаво да отговаряш от чуждо име, отново си на всяка манджа мерудия.
Ти гледай редовно да си взимаш алкохолната доза  :), че иначе няма да има с какво да се похвалиш. При тебе е или "аз ката вечер пия", или ни занимаваш с някакви счупени западни таралясници за по 1-2 хил. лв.  :)

Но хайде да ти отговоря за ПИД-а:
Не само че го разбрах, но и го вкарах в два проекта.
Трябваше ми преди време терморегулатор с термодвойка, да поддържа температурата на един поялник за ПП-тръби, за да не се колебае температурата и да стават перфектни спойките. Тъкмо го направих и видях, че продават вече такива готови поялници и си купих, но регулатора така си остана. Иначе работи перфектно с точност до 0,5 гр. макс до 1 000 гр.

В друг проект, който е доста сложен и още не завършен на две места кода има ПИД-регулатор. Засега съм го зазимил, че има по-наложащи работи - "чесане на пъпа", "геополитика", "СВО".  :D

Но така или иначе на ползвам оня твоя код, а внимателно изучих ПИД-регулатора от 2-3 автори с реални практически приложения, дори намерих практически алгоритъм за първоначална настройка на ПИД. После се изисква съвсем малко бъзикане с коефициентите.

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Януари 11, 2024, 08:46:25 am ---Но така или иначе на ползвам оня твоя код, а внимателно изучих ПИД-регулатора от 2-3 автори с реални практически приложения, дори намерих практически алгоритъм за първоначална настройка на ПИД. После се изисква съвсем малко бъзикане с коефициентите.

--- Край на цитат ---
Земи първо направи ПИД регулатор с автоматична адаптация спрямо системата която управлява, и чак тогава ми обсянявай как си задминал учителя си... :)

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Януари 10, 2024, 09:55:28 pm ---Даже една американска жигула изкара в орбита.

--- Край на цитат ---
juliang, добре ме разсмяхте тук  ;D , много визуално сравнение. Само ще предположа че "американската жигула" ( може да го имате като запазена марка :), но по-скоро американски трабант следвайки логиката на мислене  ) със сигурност е била без батерии (най-малкото опасност от пожар  ;) ) и всичките други такива неща които само са в тежест на багажа (без функционалност в орбита), тоест вдигнато в орбита е нещо което има рекламна визия (и хваща идейно запалянковците) но без никаква функионалност (освен повече орбитален боклук), не че такава е необходима в този случай, разбира се.

А иначе като вдига такива безмислени неща, поне да беше вдигнал няколко фотоволтаични панела и да разтегне една малка соларна централа в орбита понеже там те имат страхотно предимство и трансформират 50-100х повече енергия на м2, в сравнение когато са на повърхността на земята.

juliang:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Януари 11, 2024, 11:37:27 am --- juliang, добре ме разсмяхте тук  ;D , много визуално сравнение. Само ще предположа че "американската жигула" ( може да го имате като запазена марка :), но по-скоро американски трабант следвайки логиката на мислене  ) със сигурност е била без батерии (най-малкото опасност от пожар  ;) ) и всичките други такива неща които само са в тежест на багажа (без функционалност в орбита), тоест вдигнато в орбита е нещо което има рекламна визия (и хваща идейно запалянковците) но без никаква функионалност (освен повече орбитален боклук), не че такава е необходима в този случай, разбира се.

--- Край на цитат ---

Идеята е теста да покаже възможностите на ракетата в реални условия. В нормалните тестове се използва бетонен блок. И се слага там именно за да тежи.
А да се опасяваш от пожар от батерии при условие че имаш стотици тонове керосин и течен кислород е леко параноично. Естествено батериите са били разредени, и на практика те не могат да причинят пожар.
Да, визията е рекламна. Години след опита всички все още се сещат за това. За разлика от някакъв бетонен блок, изнесен от някоя друга ракета при тестовете, представляващ точно такъв боклук.
А "Жигула" я ползвам като образ на масовост, на интернационалност ако искаш. Да, можеше да изнесе някой Джип или Додж Рам ако искаше да се гордее с американските автомобили. Реално Мъск просто е изкарал от гаража собствения си остарял роудстър, който най-вероятно вече не използва и го е дарил за мисията, вместо да го предаде за рециклиране.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Януари 11, 2024, 11:37:27 am ---А иначе като вдига такива безмислени неща, поне да беше вдигнал няколко фотоволтаични панела и да разтегне една малка соларна централа в орбита понеже там те имат страхотно предимство и трансформират 50-100х повече енергия на м2, в сравнение когато са на повърхността на земята.

--- Край на цитат ---
Нека се придържаме към реални числа, и да не заприличваме на едни други наши съфорумци, дет нулите ги нямат за нищо. Ако махнеш една нула мисля че можем да си стиснем ръцете, макар че числото пак ще е малко завишено.
Само ще ми е чудно за какво ще е тоя ток де ще се произвежа от тия панели... или викаш да закачат и една ламБа към тях и да свети, да се вижда чак от Земята...

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия