Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини
Нетрадиционно извличане на топлинна енергия ?
mind:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Декември 08, 2019, 02:19:05 am ---директно от черната лепенка сложена върху метала
--- Край на цитат ---
Възможно е да е лепенка, макар че смисъл от нея няма, освен ако не крие нещо. Например позистор.
Самото видео е некоректно - спестява се елементарна информация - не разбирам какво трябва да се нищи и умува?
--- Цитат на: ventsy74 в Декември 08, 2019, 11:22:25 am ---Момъка от видеото говори за ултразвуков резонанс.А щом има резонанс би следвало до има и загряване.
--- Край на цитат ---
Има ултразвукови вани, дори ултразвукови перални, но при тях не се наблюдава загряване. Какво магическо чудо трябва да е този резонатор?
Като гледам и останалите клипове на WITTS2014, съвсем ми прилошава.
montanar:
Всъщност при ултразвукувите вани има загряване но е много далече от това де си фантазират на клиповете.
По скоро ако изключим лъжите в тия клипчета е възможно да се ползва омическото съпротивление на чешмяната вода и високи напрежение и честота - нищо че виждаме включване в контакт - а какво има на него не знаем. Спокойно може да са 5КВ и 5ГХ и такива кабели ш издържат. (коментирам втория клип)
А първия е пълна идиотия и няма ко да се коментира.
Резонанси та резонанси - само има едно НО - резонанса лесно се създава, ОК имаме резонанс в някаква система - но големия въпрос е какво става с тоя резонанс като му закачим товар ?!?! :P
Най елементарния приер е кола със и без амортисьори - в единия случай колата без се кандилка а в втория случай не се .... щото енергията от резонанса се гаси във амортисьорите и се отдава като топлина.
Та може да се създават резонанси колкото и каквито и да е но това на практика нищо не дава а единствено акумулира вече разходена за създаването им енергия.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Декември 08, 2019, 11:44:33 am ---Ето ви още един такъв клип мисля че принципа е ясен става и с две бръснарски ножчета забити в коркова тапа.
https://www.youtube.com/watch?v=_iiWGel3q50
--- Край на цитат ---
Радико, преди да отговаряте вземете да прочетете малко. Видеото което пускате е точно същото което valex, даде на 2-рия коментар, но кой да следи, важно е да се каже нещо ей така, набързо без да се осмисля. Та няма да ви отговарям, просто прочетете отговора ми на коментара на valex.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Декември 08, 2019, 10:28:31 am ---Логично обяснение - батерията всъщност загрява само част от външната стоманена (ако е стоманена, а не пластмасова) обвивка, а водата си е била гореща още преди началото на "опита". На видеото не се вижда да се мери температурата на самата вода, а само на стената на съда.
--- Край на цитат ---
juliang, това е първото нещо което и аз си помислих, прочетете първите ми коментари. Тази логика обаче си противоречи с това което се вижда като замерване на температурата. Което се прави по един и същ начин с един и същи уред, на едно и също място, при разлика във времето 2 минути.
--- Цитат на: juliang в Декември 08, 2019, 10:28:31 am ---И малко офф - как по дяволите се прави сфера от неръждавейка (или какъвто метал е там) без някакъв видим заваръчен шев? Ако си го поръчам, ще ми струва безумни пари... а в домашни или полупрофесионални условия ще ми е невъзможно да го направя.
--- Край на цитат ---
Ами има хора с познание и умения правят ги. Шев може да не се вижда, но сигурно има. Не е точно безумни пари, само 170 лева без транспортните: https://www.ebay.com/itm/STEEL-HOLLOW-BALL-TEN-INCH-10-1-PER-ORDER/121911473956?hash=item1c627d7724:g:Q9AAAOSwnH1WYhCs
--- Цитат на: juliang в Декември 08, 2019, 10:28:31 am ---Второ "логично" обяснение - малко преди старта на видеото в студения съд е налята гореща вода. Нормално е стената на съда БАВНО да се нагрява и всъщност виждаме покачването на температурата вследствие на елементарен топлообмен а батерията няма нищо общо с това.
--- Край на цитат ---
На пръв поглед има смисъл в това виждане, но като се замислите малко по дълбоко ще видите че не съответства на фактите които виждаме, ето как:
1. Приемаме че топлата вода е поставена предварително във сферата непосредствено преди включването на камерата и да кажем че температурата и е 95 С.
2. От началото на видеото до вземането, на опредено място„ на първото температурно замерване имаме 90 секунди, и ако приемем че температурата на сферата е била 18 С преди това, то значи за 90 секунди сферата се е нагряла с 20 С ( до тук е логично )
3. 120 секунди след първото замерване се взема второ такова, на същото място както преди, със същия уред, и показаната температура е 84 С ( тук логиката се разпада освен ако не тръгнем да измисляме нови термодинамични закони ). Нали разбирате че няма как пръвия път за 90 секунди мястото от където се взема замерването да се нагрее със 20 С, а за втория интервал, 120 С, които е само със 33% по дълъг от първия, температурата да се покачи процентно със 130%, над това на първия. Абсолютно нелогично от гледна точка на термодинамичните процеси, още повече, че е изминало определено време и трябва да включим намалената разлика във потенциала на топлината.
Така, очевидно и тази теза отпада.
От друга страна това много лесно може да се провери, колко бързо се нагрява метала, даже и в домашни условия, като се налее гореща вода в един готварски съд от нераждъвейка и се направи такова замерване.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: mind в Декември 08, 2019, 12:26:37 pm ---Като гледам и останалите клипове на WITTS2014, съвсем ми прилошава.
--- Край на цитат ---
mind, оставете останалите клипове, тук коментираме точно определна посановка. Нека да се концентрираме въху нея.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия