Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Фотон, Квант, Гъска
Радико:
Ти на това просто обяснение ли му викаш? Да просто е защото ти просто нищо не каза.
И пак го питат разпитват даваш ли даваш... Оффф исках да кажа:
Ще кажеш ли или няма да кажеш какви са тия 630 нанометра. Казвай или да кажа моето просто и напълно доказано обяснение и да приключваме със напъните да доказваме, че щъркела носи децата.
montanar:
Давай обяснението ;)
После ще чуеш моето - разбрах какво имаш предвид.
juliang:
--- Цитат на: montanar в Септември 07, 2019, 08:44:57 pm ---По просто казано отделя порции енергия под формата на маса ускорена до светлинна скорост (тъй като светлинната скорост е много голяма въпросната маса която я пренася е много малка (в някой случай се пренебрегва)).
--- Край на цитат ---
Атома не губи маса когато отделя фотон. Фотона е ... как да го кажа ... материализирана енергия. Ако фотона няма енергия(т.е. скорост), масата му е нула. Не клоняща към нула. а именно нула с безброй нули зад нея. Но такова животно като спрял фотон няма.
Честотата характризира количеството енергия на фотона. Скоростта му (във вакуум) е константна и не зависи от енергията му. От енергията зависи честотата.
Един много груб пример - едни коли се движат на зиг-заг. Като цяло всичките преодоляват 1 км за 1 минута, но всяка кола има различно отклонение спрямо правата. Тези с по-голямо отклонение имат по-голяма енергия (отново повтарям - примера е много дървен, не се хващайте за това, че като колата се движи на зиг-заг реално изминава по-дълъг път, следователно скоростта й е по-голяма).
montanar:
juliang може би не се изразих правилно но не съм и казал че атома не губи маса - ползва външна маса (според мен, може и да не съм прав)
Радико:
Точно дървен пример изобщо не мога да го приема освен като примера със щъркела и бебетата. Искам реалността а не дървен пример целящ да се замаскира истината. Точно скоростта прави това обяснение да е в противоречие със модела.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия