Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Фотон, Квант, Гъска

<< < (25/33) > >>

juliang:

--- Цитат на: Радико в Септември 12, 2019, 01:10:47 pm ---Юлияне ако нещата стояха така както се изразяваш то дължината на преноса щеше плавно да се удължава с намаляване на сечението на нишката. Да ама не имаме рязък скок със около тридесет пъти  когато диаметъра на влакното е равен на ппловината от дължината на вълната използвана за пренос на информация. Разбираш ли?
--- Край на цитат ---

Тотално бъркаш понятията... Сравняваш разстоянията на multi mode и single mode оптиката. Ето ти усреднените разстояния:

Да, дебелината на влакното за single mode е 5-8 пъти по-тънко от това на multi mode, но това са два доста различни начина на предаване на информацията. Не можеш да ги сравняваш директно.

Отново твърдя, че в масовите системи НЕ СЕ ПОЛЗВА влакно с дебелина под 5 микрона, или 5 000 нанометра. Не знам откъде изкопа тия 300 нанометра. Да не говорим че такава дължина на вълната също не се използва масово:

Радико:
Не се хващай за точната дължина на вълната и точната дебелина на влакното важен е принципа, че дебелината на влакното е равна на половината от дължината на вълната. просто като ми сложиха оптиката в нас видях, че през влакното свети червено. Сега като се ровя в нета виждам, че се произвеждат различни по дебелина влакна предназначени за различни честоти "цветове" на импулса. Това обаче със нищо не променя принципа. А той е половината от дължината на вълната е радиуса на влакното.

montanar:
 ;D

Bat_Vanko:
Радико тази червена светлина е свързана с технологията на свързване. Така се визуализира влакното което ни интересува и евентуални счупвания по него появили се по време на прекарването на оптиката. Използваните дължини на вълната при предаване обикновено са в инфрачервеният диапазон поради по ниските загуби. При цените на оптиката в момента е по икономически изгодно да се пуснат нови оптични кабели отколкото да се създават технологии за други размери на влакното. За принципа и оптималният размер - не споря.

Радико:
Не знам Бат Ванко не съм се занимавал със прекарване и експлоатация на оптични кабели. Имам обаче приятели които се занимават с научна дейност в тази област от тях научих за принципите по горе. едва ли ще го намериш из нета, но много сериозно се работи по създаване на оптично влакно което няма влакно. Вакуум братче.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия