Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Фотон, Квант, Гъска
Радико:
--- Цитат --- По-правилния въпрос е "защо дължината на предаване НАМАЛЯВА когато влакното е по-дебело отколкото е написано в червеното". На този въпрос отговаря третата картинка в комбинация с горната половина от първата...
--- Край на цитат ---
Не Юлияне не е по правилния, по удобния е. По удобен е за тезата която поддържаш. Съвсем ясно е какво се случва във дебелото влакно ти ми обясни какво точно се случва във тънкото. Това разбира се от гледна точка на поддържаната от теб теза от към моята ако го разглеждаме нещата са безкрайно ясни и прости включително и причината поради която съществува известно разсейване и замъгляване на сигнала дори при тънкото влакно.
dymelsoft:
Радико, като отявлен експерт, очаквам да обясниш и фотосинтезата от твоя гледна точка.
juliang:
--- Цитат на: Радико в Септември 12, 2019, 11:33:39 am ---Не Юлияне не е по правилния, по удобния е. По удобен е за тезата която поддържаш. Съвсем ясно е какво се случва във дебелото влакно ти ми обясни какво точно се случва във тънкото.
--- Край на цитат ---
Да повторим тогава ...
В дебелото влакно голяма част от светлиннатра вълна (или фотонните частички - зависи кой как ги възприема) атакува стената на вълновода под голям ъгъл. Тъй като стените на вълновода не са идеално прави след няколко отразявания се случва така, че ъгъла на атака става по-голям от критичния за даденото влакно и вълната/частичките "избиват" навън (трета картинка, случаи a, b, c, d).
Колкото влакното е по-тънко, толкова ъгъла на атака става по-малък и съответно по-малка е вероятността той да надвиши критичния след определен брой отражения.
С'я ... сам се сещаш че производството на все по-тънко влакно е все по-сложно технологично. Така че ... не можем да намаляваме диаметъра до безкрай.
Та ... преди години са ползвали по-дебело влакно а сега има технологична възможност да се произвежда по-тънко на достъпна цена и с достатъчни механични характеристики (здравина, прозрачност)... И е напълно нормално да се увеличи и дължината на която е възможно да се предава информацията.
Съвременните влакна са с дебелина малко над 5 микрона. Не съм чувал на пазара да има влакно с дебелина 0.3 микрона (или 300 нанометра), още повече пък да се ползват масово.
Радико:
Димелсофт, съжалявам но биохимията е едно от нещата които не бих се наел да коментирам, не ли да го обяснявам на някого. Нищо не ми е ясно в тази област като изключиме разбира се базовата информираност която съм получил в училище. Но това е само информираност.
Юлияне ако нещата стояха така както се изразяваш то дължината на преноса щеше плавно да се удължава с намаляване на сечението на нишката. Да ама не имаме рязък скок със около тридесет пъти когато диаметъра на влакното е равен на ппловината от дължината на вълната използвана за пренос на информация. Разбираш ли? Дължината на вълната. Във статията от уикипедия другото което не подчертах беше, че стъклената нишка в същтност си е най обикновен вълновод. Фидер още му викат. През него протича електромагнитна вълна със честота която ние наричаме светлина а разсейването и замъгляването при по големи дължини се дължи на това, че все още не е измислен 100% кохврентен източник. Или с думи от "моята" теория 100% синусоидален източник на електромагнитно излъчване в светлинния спектър. Винаги има някакви хармоници за които влакното се явява с по голям диаметър от полувълната. И тия хармоници лека полека внасят шума в сигнала. Във цялата тази работа обаче въобще няма нужда или смисъл от някакви частици. Те и не съществуват де.
технократ:
Абе квантовисти, разбрахте ли че сте аутсайдери на модерната наука.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия