Автор Тема: Свръхпроводимост при стайна температура.  (Прочетена 4976 пъти)

Неактивен sbk1

  • Подготвен
  • **
  • Публикации: 184
    • sgcar.hit.bg
Съобщава се за свръхниска свръхпроводимост при стайна температура.
https://arxiv.org/abs/1807.08572v2
Преди 10 месеца учените Аншу Пандей и Дев Кумар Тапа от Индийския научен институт, Бенгалуру, за първи път съобщиха за постижението, но бяха посрещнати със значителен скептицизъм от колеги учени, които посочиха недостатъците в доклада си. Сега те са провели допълнителни експерименти и са добавили повече изследователи към своя екип и докладват за подобни резултати.

Сега 10-членната изследователска група съобщи, че е видяла още четири проби - общо девет - които показват почти нулево съпротивление. Те също така съобщиха за подобрена чувствителност на инструмента, която следи съпротивлението до 2 микроома, което е с два реда по-добре.

Това от своя страна съответства на съпротивлениеот около 10 -12 ом-метър - 10 000 пъти по-ниска от тази на добри метални проводници като мед, злато и сребро. Още по-важно е, че авторите съобщават за много по-висока температура на свръхпроводящия преход от 286 К (~ 13 ° С) в сравнение с по-рано 236 K. Това е забележителен скок и 13º C е стайна температура в много части на света.
https://thewire.in/the-sciences/iisc-room-temperature-superconductor-gold-silver-magnetic-susceptibility