Форум > Филми, видео лекции
Моят свят.
dmitarp:
Tочката Кюри e квантов процес, но и топлинния капацитет е квантов процес. Около точката на Кюри, топлинния капацитет рязко нараства, и при нагряване се поглъща повече топлина, а при охлаждане част от тази топлина можеш да я трансформираш в механична работа, но в по голямата си част я изхвърляш в атмосфера, няма как да я използваш тази топлина отново в цикъла, защото се явава с най-ниска температура. Така, че това си е един типичен топлинен двигател. Най-важния извод от работата на Карно е, че максималната ефективност на един топлинен двигател независи от работното вещество, дали ще е газ или твърдо тяло, или феромагнетик няма никакво значение. При ниски температурни разлики получаваш ниски ефективности при високи, високи ефективности. Нещо повече, соларните клетки, в които също протичат квантови процеси, също са топлинни двигатели. Примери за не топлинни двигатели са горивните клетки, където химичния потенциал директно се превръща в електрически, и там без температурна разлика можеш да постигнеш ефективности до 95% и нагоре.
montanar:
Ммммм даааа - е*ания хистерезис на намагнитването е*а мамата на идеята :(
И все пак ако с включи гравитацията в тая картинка - тоест Кюри да се ползва като прекъсвач може би, може би......
Аз точно това искам да проверя.
Или това е поредната ми романтична заигравка на тема СЕ
Радико:
--- Цитат --- Tочката Кюри e квантов процес, но и топлинния капацитет е квантов процес. Около точката на Кюри, топлинния капацитет рязко нараства,
--- Край на цитат ---
Грешиш Димитре. Това твърдение важи за мартензитния преход не за точката на кюри. Заблудата идва от това, че в някой вещества двете точки съвпадат. Оттам нататък разсъжденията ти отиват в погрешна посока
dmitarp:
Показъл съм ти графики, аз не съм си ги измислял. Едната е за гадолиний.
Радико:
--- Цитат на: dmitarp в Юни 24, 2019, 09:16:01 am ---Показъл съм ти графики, аз не съм си ги измислял. Едната е за гадолиний.
--- Край на цитат ---
3нам, че не си си ги измислил ти. И аз не съм си измислил разликата между фазовите преходи от първи и втори род.
Но нека вземем въпросния гадолиний с неговата графика тя е за свободно стояща някъде си плочка гадолиний нагрявана по някакъв начин. Я ми обясни по какъв начин преместването в пространството би могло да промени кривата на тази графика, че аз нещо не се сещам. Единственното което ми идва в главата е загряване от токовете на Фуко, ма до колкото имам понятие от тази материя, а аз имам, те в случая са пренебрежимо малки. Та дай нещо друго.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия