Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.
Мрежов Инвертор 1000W
juliang:
--- Цитат на: технократ в Май 10, 2019, 02:50:06 pm ---Това не е вярно, аз имам акумулатор на 12 години и още кара колата, колко цикъла са това според твоите сметки?
--- Край на цитат ---
Реално нула цикъла. Това е защото за тия 12 години вероятно не си разреждал акумулатора до под 50% повече от 10 пъти, а вероятно и никога. За съжаление това не може да стане когато акумулатора се ползва в соларна инсталация. Т.е. може, но ще ти трябват 5 пъти повече акумулатори, което прави крайната сметка пак на минус.
Ако разреждш един оловен акумулатор само до 90%, то той може да издъжи 5 000, че и повече "цикъла". Ако го разреждаш до 10%, ще изкара 150-250 цикъла. В колата е първия случай, в соларите е втория.
ventsy74:
Шашма сори бате аз пак нещо недоразбрал.
Та значи на покрива имам 2панела по 75w и на тях пише 18волта, но тия 18волта са при не много силно слънцегреене. Ако тока се дигне до 50 - 70волта какво става с инвертора?
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Май 10, 2019, 03:35:15 pm ---Ако разреждш един оловен акумулатор само до 90%, то той може да издъжи 5 000, че и повече "цикъла". Ако го разреждаш до 10%, ще изкара 150-250 цикъла. В колата е първия случай, в соларите е втория.
--- Край на цитат ---
Много правилно.
Неправилно е да се мисли че един акумулатор, или акумулаторна система, може да се гледа като за експлоатация без да се съобразява степента на разряд. В нормалния случай, такава система е добра само в моменти когато има прекъсване на електроснабдяването и е по скоро лукс отколкото някои изобщо да си мисли че ще се пести от (плащането за) енергия. Пари и време хвърлени на вятъра, и загуба от несъобразяване на правилното решение, като най-вече това е явно изразено, когато голяма част от тази енергия се използва за отопление.
Разбира се съвсем по друг начин са нещата ако електрическата енергия на батериите се използва за поддържане на моторни елементи ( обикновено помпи) които са важни части в една система в която циркулира флуид (като пример за пренос на топлина) но тогава обикновено с една две батерии и един инвъртор (ако е необходим) нещата са готови, и тогава разбира се, няма никакъв смисъл от соларни панели.
Извода от това, за колегите които се занимават с тези неща, е първо разберете как ще използвате енергията и тогава промислете и преценете коя ще е оптимална конструкция на системата в която да има възможно най-малко енерго-преобразуващи цикъла.
технократ:
--- Цитат на: juliang в Май 10, 2019, 03:35:15 pm ---Реално нула цикъла. Това е защото за тия 12 години вероятно не си разреждал акумулатора до под 50% повече от 10 пъти, а вероятно и никога. За съжаление това не може да стане когато акумулатора се ползва в соларна инсталация. Т.е. може, но ще ти трябват 5 пъти повече акумулатори, което прави крайната сметка пак на минус.
Ако разреждш един оловен акумулатор само до 90%, то той може да издъжи 5 000, че и повече "цикъла". Ако го разреждаш до 10%, ще изкара 150-250 цикъла. В колата е първия случай, в соларите е втория.
--- Край на цитат ---
Зависи каква мощност се дърпа от акумулатора, ако е от порядъка на 500 вата, акумолатора ще пада за час до 50%, да но ако са повече от един акумулатори, тази мощност ще се дели и мощноста която се дърпа от всеки един ще е ще е под 10% ако акумулаторите са 5 на брой. 5 акумолатора 100 амперчасови, гледах че струват по 100 лева всеки, има ги по евтини, е не са със супер качество но вършат работа. Но според мен не си заслужава човек да се занимава с тези оловни акумолатори за някакви си 500 вата спестяване. По добре да се инвестира в готова ветросоларна инсталация, ама цените са от 7 хиляди нагоре.
Радико:
--- Цитат на: ventsy74 в Май 10, 2019, 04:21:56 pm ---Шашма сори бате аз пак нещо недоразбрал.
Та значи на покрива имам 2панела по 75w и на тях пише 18волта, но тия 18волта са при не много силно слънцегреене. Ако тока се дигне до 50 - 70волта какво става с инвертора?
--- Край на цитат ---
Абсолютно нищо не му става защото това е напрежение на празен ход. Почне ли инвертора да черпи и напрежението на панелите кляка.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия