https://www.youtube.com/watch?v=gduYoT9sMaE
обяснения в две части
Благодаря за линка. Мисля че и преди доста време бях попадал на него, като последващ първия, но явно не съм му обърнал подобаващото внимание.
Експеримента на Кенард е фундаментален и доста интересен. Което всъщност е показателно в цялата "сага" е това че е игнориран от останалата част от физичната общественост и се проявява ( по скоро изкопава ) когато се изпитва практическа нужда за решаване на определен физически проблем. Прикачвам публикацията за хората с интерес възможности за анализ.
Ето синопсис на публикацията от два различни източника които асамблират научни публикации:
"Експеримента показва цилиндричен кондензатор въртящ се коаксиално в соленоид, които придобива заряд в съгласие с теорията на Лоренц. Въртенето на соленоида няма ефект.
Това абсолютно дискредитира теорията на движещите се магнитни линии; електромагнитната индукция зависи в частност от абсолютна ротация (независима координатна система) в механично отношение. По този начин противо-доказването на теорията на подвижните (магнитни) линии е завършено. Анализа на експеримента, от гледна точка на електронната теория, изисква необходимост от стационарен етер за обяснение на ефектите. Така феномена представя трудности пред релативистите които се противопоставят на съществуването на етер."
Това което за мен е показателно е че този важен експеримент е "забравен". Тоест отново имаме изтласкване на страна на феномен или експеримент, който е невъзможно или трудно се интерпретира от зараждащата (тогава) се теория на на относителността. В тази последователност не ме учудва че той е забравен. И тук не става въпрос в крайна сметка дали експеримента потвърждава етерното съществуване или не. Въпроса е че имаме целенасочено, или може би подсъзнателно, избягване или "забравяне" на физически феномени, които не могат да бъдат обяснени с модерните или преобладаващи теории.
В този контекст ще добавя че Хевисайд използва математически термин наречен еднополюсна сила "unipolar force", дефинирана като сила
F на която
curl(F)=0. Тази сила електрична или магнитна се проявява
само когато имаме разлика в интензитета между електричната или магнитната наложена сила и тази на установените електрични (
Е) и магнитни (
H) полета, независимо дали е диелектрик или проводник. Тоест тази сила съществува ( интересно е че тя се "материализира" ) само когато имаме това неравенство между наложената сила и установеността полето. При което,
и това вече е моя екстраполация, системите които се опитват да работят на импулсен принцип, поне при електромагнитните явления, и под определени конфигурации, е възможно да използват тази материализираща се сила която не съществува при уановена динамика, при която нямаме импулси или разлика в наложените сили, а само установен "стационарен" поток.