Автор Тема: Фотоволта  (Прочетена 5439 пъти)

montanar

  • Гост
Фотоволта
« -: Март 25, 2019, 03:58:14 pm »
И така .....
След отърсването от мракобесието де ни бе обзело последно време предлагам тема де има реална и практическа насоченост и се надявам да не бъде отровена от детандери енталпии и разни други бълнувания.

Идеята на занятието е следната.
Да поразсъждаваме върху възможностите за изграждане на фотоволтаична клетка  в домашни условия и с обикновени технологии.

Знам че е трудна тая задачка, но не е лошо да се систематизират знанията и да се определят възможностите или липсата им за постигане на поставената цел.

Например тая идея
https://www.youtube.com/watch?v=g5Edw99PgzQ
И развитието и на по-високо ниво.
https://www.youtube.com/watch?v=WHTbw5jy6qU

На мен не тоя вариант не ми се вижда особено надежден и приложим, но и не знам за друг реално работещ и постижим в домашни условия.
« Последна редакция: Март 26, 2019, 02:02:22 am от atos »

Неактивен dmitarp

  • Сериозен
  • ****
  • Публикации: 1 068
  • Пол: Мъж
Re: Фотоволта
« Отговор #1 -: Март 25, 2019, 06:07:43 pm »
Медните оксиди CuO и Cu2O са по-добрият избор от колкото рутила TiO2. Причината е енергията на забранената зона. За CuO тя е 1,2 eV, за Cu2O е 2 eV, докато за TiO2 е от порядъка на 3,2 eV. Това означава, че CuO може да абсорбира електромагнитни вълни дори и в инфрачервената зона с дължина на вълната по-малка от 1000 nm, и при адсорбцията се избива един електрон. Големият проблем е захващането на този електрон за да протече ток във външната верига. За целта в показното видео се използва електролит. Нормално в практиката, тъй като CuO е естествен p полупроводник, се използва n полупроводник, като такъв се използва ZnO, който има енергия на забранената зона 3,4 eV и не поглъща видимата светлина, освен това трябва да е много тънък слой за да е прозрачен, и това представлява другият електрод, от към слънчевите лъчи. Големият проблем за работа в домашни условия е чистотата на материалите. Начина за получаване на слой с меден оксид може много да се подобри, но нанасяне на тънък слой цинков оксид, и върху него ток отвеждащи електроди е почти невъзможно при домашни условия. Иначе двойката CuO-ZnO са идеални за соларни клетки, абсорбира повече от  90 % от светлината и имат много голям к.п.д.

Неактивен Bat_Vanko

  • Сериозен Експериментатор
  • Сериозен
  • ****
  • Публикации: 1 182
Re: Фотоволта
« Отговор #2 -: Март 25, 2019, 08:16:48 pm »
Има много технологии за изработка на слънчеви панели. Като изключим сложните вакуумни процеси доста перспективни са принт технологията, отлагане на химични пари и електро галваничната депозиция. На този линк: https://drive.google.com/file/d/1GQ-6O_WyGDgmBaVd4gg-6qRkvrYsQelw/view?usp=sharing съм поставил едно мое проучване за възможните технологии. Тогава смятах че подходящата технология е химична депозиция на пари от CdTe, но има много информация за останалите. Направих ултразвуков изпарител за получаване на необходимата фина мъгла. Дори намерих CdS и TeO2 с чистота 99.99%.