Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

Генератор Helios

<< < (28/39) > >>

Bat_Vanko:

--- Цитат на: van в Март 09, 2019, 07:34:51 am ---Ключа от палатката е че ЛЕНЦ не се проявява мигновенно а с известно закъснение така можем да разделим ефекта във времето ако работим на принципа на време-делене TDM-Time Division Manipulation.

--- Край на цитат ---
van, принципно е така но бъркаш в детайлите. Реакцията на Ленц се получава от протичащият ток и от тази гледна точка е моментална. В момента в който протече някакъв ток с някаква сила той моментално създава свое насрещно поле, което се стреми да противодейства на индуциращото този ток. Но от друга страна това поле се разпространява със скоростта на светлината и му трябва някакво време за да достигне до създаващата го намотка, диск, ротор или каквото е там. Така че принципно е възможно да се направи трансформатор или генератор който да използва време закъснението за неутрализиране на реакцията на Ленц. Този факт е известен от времето на Максуел и щом няма създаден такъв може да ви стане ясно колко са големи техническите трудности по реализацията.

Михаил Кузмов:
Заблуда! Има такъв ефект който се наблюдава при Бедини-Кромри но както подчерта krasias, ако нямаме товар, нямаме Lenz ефект. Казано по друг начин, тези генератори не могат да отдадат реално използваем ток. Единствено от импулса на свиване на полето, можем да извлечем енергия която да върнем в захранващият източник, който от своя страна повишава ефективността си.
В реалната практика се постига до 14% върнато ОЕДС към източника, но това не реализира устройството като източник на СЕ.
В моите експерименти при Бедини съм постигал до 44,7% ОЕДС, но забележете неоползотворени, т.е. на празен ход. Всеки опит да оползотворя тази енергия, се проявява ефекта Lenz в една или друга степен.
При Кромри в същност изглежда по различно, но принципно нещата не се различават.
P.S. Bat_Vanko е публикувал преди мен
https://en.wikipedia.org/wiki/Lenz%27s_law

krasias:
Батьо, не съм съгласен с това, каквото и времезакъснение да ползваш няма да има никакъв положителен ефект. И това е съвсем нормално защото без ленц ти не можеш да вкараш енергия в системата, а след като не си вкарал енергия от някъде на входа няма какво да чакаш на изхода.                          Бат Мишо, макар че това при Кромри е на границата на невъзможното мисля да се запозная по добре с тоя генератор преди да изказвам някакво мнение.   

Радико:
 Бих искал да запитам дали някой е правил следния експеримент:
Фиксираме два магнита един срещу друг с вдноименни полюси така,че да се получи процеп между тях с ширина няколко милиметра. Даже може да се направи регулируема ширината на процепа. Въпроса сега е ако прекараме метална пластина през процепа как ще си взаимодейства пластината с двата магнита. Става дума за стоманена магнитно мека пластина. Някой пробвал ли е такъв експеримент. Аз не съм и ми е малко трудно да си представя какво става.

технократ:

--- Цитат на: krasias в Март 09, 2019, 01:22:34 pm ---lz1jer, реакция на ленц има само под товар, тоест когато има нужда от прехвърляне на енергия от механична в електрическа. Това което ти искаш да ми кажеш е че генераторът на Кромри в тоя частен случай се явява едновременно и двигател и генератор, тоест един вид ротовертер. Честно казано не съм го правил този генератор но не е сложен и лесно мога да го изработя за да проверя на практика за какво става въпрос. Знам че ти го имаш направен затова ти имам доверие.

--- Край на цитат ---
Не само когато има нужда от прехвърляне на енергия от механична в електрическа, но и когато има прехвърляне на енергия от електрическа в механична. В случая на този генератор Хелиос, обаче може да стане възможно прехвърлянето на механична енергия в електричество без намесата на Ленц ефекта.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия