Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Енергия от биомаса

Отпадна листна маса за брикети

(1/5) > >>

технократ:
Една идея ми дойде, когато почне листопад , може да се събере значително количество листна маса, и то суха готова за горене. Ако тази листна маса се пропие с някакво горливо вещество, например, нафта или мазут, а може и парафин и се пресова в подходящ калъп, мисля че ще станат добри брикети за отопление през зимният период. Листната маса може да се комбинира и със отпаден талаш от някоя дъскорезница. Проблемът е само в подходяща преса, може ли да се закупи такава, или да се изготви самоделно? Някой има ли идея за такава преса.

Bat_Vanko:
Листата опадат на есен, когато дъждовете са чести и за период от 2 седмици и нагоре. Цялата тази маса може да се води "сухи листа" но си е твърде влажна. Трябва да се вложи много енергия за изсушаването й. По лесният вариант е да впрегнеш магарето в каручката и да караш след комбайната и да събираш слама. Или най добре след балировачката поне сламата ще готова на брикети.
Преси има и готови и самоделни, които някои хора сами си правят. Търси да вземеш готова, защото за самоделните се искат и акъл и ръце. Само едното няма да свърши работа.

juliang:
И после що нивата на фини прахови частици са толкова високи, що не може да се диша в градовете...

Tanas:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Февруари 02, 2019, 10:09:23 am --- Търси да вземеш готова, защото за самоделните се искат и акъл и ръце. Само едното няма да свърши работа.

--- Край на цитат ---
Ъ, Bat_Vanko, ти са бъзикаш!

Мазут има до околовръстното на главния път между Свети Никола и Камен бряг, само за 30 стинки.

Като караш в дясно, гледаш леко пак в дясно има едни гърбести железни съоръжения - там го вадят и пазача казва, че подпочвено минава под морето и румънците вадят от него, а рафинерията в бургаско и не са чували за това.

juliang:
Това не е мазут, това е нефт (ако го описваш правилно). Има известна разлика.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия