Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Опити на Джон Хътчисън
juliang:
Ми ползвай осцилоскоп ако ти е толкова интересно - ще ти даде повече данни...
lz1jer:
Направих си труда да проверя в Гугъл и открих, че явлението е познато като "Electrovibration".
hyparh:
--- Цитат на: lz1jer в Януари 03, 2019, 12:11:13 am --- Направих си труда да проверя в Гугъл и открих, че явлението е познато като "Electrovibration".
--- Край на цитат ---
Браво, точно това е! :)
Ето инфо:
"Electrovibration is based on an effect in which touch receptors in the skin can be duped into perceiving texture. Electrical charges simulate the feeling of localized vibration and friction, mimicking shapes, textures and contours (such as the feel of a keyboard key or a button) on touchscreens on tablets and other mobile devices or product surfaces. No electrical charge passes through the skin as the charge is created through movement over a conductive surface. A periodic electrostatic force is created, which "deforms" the skin on the finger."
juliang:
С'я остава да рабереш какво е пробило в тоя електроуред. И е добре да го разбереш преди теча да стане доста по-осезателен, щото "електровибрациятя" от директни 220 волта е доста болезнена, особено ако те изненада :)
технократ:
--- Цитат на: hyparh в Януари 03, 2019, 12:03:10 am ---Не мисля, че това е обяснението. При допиране не се усеща абсолютно нищо - няма разреждане към кожата. Триенето става с плътно долепени до метала пръсти и всъщност колкото по-плътно са долепени (и се плъзгат), толкова по-силен е ефекта. И още нещо важно - колкото по-бързо се плъзга ръката, толкова по-силно става съпротивлението и пуканията са по-шумни. Наподобява малко диамагнетичният ефект при движение на магнит спрямо алуминий или мед, но тук съпротивлението не е постоянно, а на импулси. Не е неприятно (много добре знам как се усеща ток, "удряли" са ме най-различни напрежения и знам как е :) ), това нещо можеш да го правиш постоянно и даже е приятно и интересно.
Следващия път ще пробвам замерване с мултицета и сигурно ще хване нещо, но в случая е интересен самия механизъм на явлението и какво точно представлява.
--- Край на цитат ---
Защо не предположим че е някакво остатъчно магнитно поле, пробвай с компас дали ще реагира или с някакъв чувствителен сензор на магнитното поле.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия