Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Опити на Джон Хътчисън
juliang:
Премерете си напрежението на корпуса на уредите спрямо сигурна земя (не тази на енергото, както и определено не към нулата). Ще останете учудени от резултата и ще разберете откъде идват тия усещания... :)
П.С. Понякога има само потенциал, но не и верига, така че трябва да мерите с някакъв високоомен волтметър. Обикновен фазомер с газоразрядна лампичка вътре понякога също хваща "течовете".
lz1jer:
Имах едно импулсно захранване в метална кутия, което проявяваше този ефект. С негова помощ изгорих една звукова карта. Оказа се, че бие ток от него и го поставих внимателно в кошчето. Явно утечката е доста под 30мА, защото ДТЗ не я хваща.
hyparh:
Въпросът е защо не се усеща нищо като ръката е допряна неподвижно към метала? Само като се плъзга по него и започват пуканията и съпротивлението. Но не се усеща като ток... по-различно е. Все едно по метала има резки издатини или вдлъбнатини, които възпират пръстите, а реално е съвсем гладък. След изключване на захранването ефектът спира и металът отново се чувства гладък. При намокряне на ръката проявлението отслабва или изчезва, кожата трябва да е суха.
juliang:
Виж с'я ... ако имаш много малък теч в момента в който допреш ръката напрежението "кляка". Усещаш тока в момента на допир само. Триенето вероятно разкъсва веригата и дава време да се "напомпи" нова доза напрежение което да усетиш. Някой кондензатор, бобина ... дори корпуса на уреда може да задържи някакъв мижав капацитет който да усещаш за монент преди да "изтече" през тялото ти.
Сложи волтметъра на DC и мери още веднъж за всеки случай...
hyparh:
Не мисля, че това е обяснението. При допиране не се усеща абсолютно нищо - няма разреждане към кожата. Триенето става с плътно долепени до метала пръсти и всъщност колкото по-плътно са долепени (и се плъзгат), толкова по-силен е ефекта. И още нещо важно - колкото по-бързо се плъзга ръката, толкова по-силно става съпротивлението и пуканията са по-шумни. Наподобява малко диамагнетичният ефект при движение на магнит спрямо алуминий или мед, но тук съпротивлението не е постоянно, а на импулси. Не е неприятно (много добре знам как се усеща ток, "удряли" са ме най-различни напрежения и знам как е :) ), това нещо можеш да го правиш постоянно и даже е приятно и интересно.
Следващия път ще пробвам замерване с мултицета и сигурно ще хване нещо, но в случая е интересен самия механизъм на явлението и какво точно представлява.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия