Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Що е то време

<< < (9/55) > >>

PyroVeso:
Atos, без да се опитвам да те оборвам, отново споделям лични... прозрения, базирани на преживявания:

Да, настоящето е "моментно състояние", но от едно доста фриволно играещо въже от вероятности. В миналото то е доста по-твърдо, отколкото в бъдещето. Бъдещето не е лесно да бъде предсказано, защото то е... хем съвместно, хем глобално творчество, базирано както на някакви относително твърдо зададени планове, така и на свободна воля. Добрите "предсказвачи" на бъдещето имат познанието и интуицията да различават зърното от плявата, т.е. важните и по-твърдо зададени събития от бъдещето, които е много по-вероятно да се сбъднат, отколкото "събитийния шум" от маловажни бъдещи събития.
От друга страна миналото е много по-строго фиксирано от бъдещето, но то също може да бъде променяно.
Та "филмът на реалността" не е точно като кинолента, на която всички кадри са подредени и фиксирани един след друг, и ти можеш да отидеш на произволен кадър и да го погледнеш, независимо кой кадър от филма прожектира апаратът в киното в момента... Бъдещите кадри са замазани, и колкото в по-далечното бъдеще се опитваш да погледнеш, толкова по-играещи и нестабилни са те...
Миналото е доста по-добре фиксирано, но по-силни "разтърсвания" в метасъзнанието са способни да променят и него.

Опит за обяснение на всичко това (може да се възприема и като метафора) са дали още древните, като тезата е, че всичко това, включително и времето, съществува само в съзнанието... не в човешкото, в глобалното. "Сънят на Брахман" ли нещо такова му викат... Реалността е един сън на метасъзнанието. Цялата физика е вътре, времето, СЕ-то, всичко... Физиката, чиито закони ни изглеждат неумолими и непреодолими, също е част от съзнанието, само че... някаква "автоматизирана" част, нещо подобно на това, което понастоящем се опитваме да направим чрез компютрите и роботите - те да ни заместят в най-отегчителните и нетворчески дейности, които сме длъжни да извършваме, за да оцеляваме в чисто физически план.

И пак стигаме до отколешния въпрос: "Кое е първичното? Кокошката (физическия свят, материята) или яйцето (Съзнанието)?" За мен е второто... Не мога да го докажа, но съм убеден в това на базата на личните си опитности и преживявания. Който си направи труда, и загуби съответното време и енергия, да ги повтори (или да мине през аналогични), ще достигне до много подобни изводи.

dmitarp:
Ясно е, че Maistora52 и технократ са "духовници" или "платоници както искате, за които светът е плод единствено и само на тяхното съзнание, с тяхното умиране умира и светът. Ебахти и противоречието технократ а пък духовник, някой тук май не е в час. Но защо е нужно да ми навирате вашето мислене, така както педалите си врат гъза по билдбордове. Колко е просто да го кажете, че има две движение за осъзнаване на света, едното е духовно, това на Платон,  другото материалистично това на Аристотел. Факта, че пишете и спорите в един материален свят е достатъчно доказателство за кашата, която е овладяла мозъка ви.

Радико:
Весо отново нищо не мога да кажа срещу това даже този път абсолютно нищо. Даже бих добавил, че дали по време или след снимките на матрицата се е запалил много по будизма. Аз лично за себе си смятам че е опасно да се занимава човек с това ниво преди да си е изяснил нещата в по долното ниво. Не казвам, че е невъзможно рисковано е, както за психиката така и за живота.

технократ:

--- Цитат на: dmitarp в Декември 17, 2018, 06:18:33 pm ---Ясно е, че Maistora52 и технократ са "духовници" или "платоници както искате, за които светът е плод единствено и само на тяхното съзнание, с тяхното умиране умира и светът. Ебахти и противоречието технократ а пък духовник, някой тук май не е в час. Но защо е нужно да ми навирате вашето мислене, така както педалите си врат гъза по билдбордове. Колко е просто да го кажете, че има две движение за осъзнаване на света, едното е духовно, това на Платон,  другото материалистично това на Аристотел. Факта, че пишете и спорите в един материален свят е достатъчно доказателство за кашата, която е овладяла мозъка ви.

--- Край на цитат ---

Прочел дявола евангилието и решил че господ е грешен, та и ти така  ;D

технократ:

--- Цитат на: Maistora52 в Декември 17, 2018, 05:16:42 pm --- ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Ами просто нямам вече думи!

Виждам само, отново и отново едни безкрайно заплетени стереотипни представи идващи от преди "времето" на Евклид, когато още тогава - най-маститите умове на древна Елада са правили опити да обяснят "Що е то "времето" - тече ли, върти ли се, прави ли лупинги, подскача ли "на един крак" и въобще - подобно апориите на Зенон - мести ли се, мести ли нас, или ние го местим НАПРЕД-НАЗАД? - така че - ама Как Така Ахил Никога не може да изпревари Костенурката?  Как така изстреляната стрела Никога не достига целта си и пр.
Същите по форма словесни еквилибристики ми се представят като доказателствен материал и тук, и съвсем не ми е работа да се превръщам насила в Зенон, и да доказвам или приемам небивалици!

Смятам за неразумно от моя страна да продължавам да обяснявам, че - например - като си пусна Именно чешмата - ТЕЧЕ ВОДА, а не "време" ... че тази изтекла вода се включва в безкрайния воден кръговрат и че никога една и съща вода не преминава отново на същото място - така твърдят най-големите Философи, и аз просто се съгласявам с тях, обаче - лупингите, които прави баш Аристотел - са просто зашеметяващо "изсмукани от пръстите" - изчетете много внимателно книгата "Времето" от съставителя й Леон Митрани и ще разберете каква е простата Истина!

Предлагам един също така хитър номер - да се види, що е то "време" ?! - пак с чешмата, но или изчакайте да ви спрат водата централно или вие сами си я спрете от входящия след водомера кран и... Тогава като отворите крана на чешмата, гледайте какво тече! - наистина - казвам ви - тече нещо, НЯКЪДЕ, НО не от чешмата, и без да си кривя душата, казвам в прав текст и то най-сериозно - започва да тече именно ВРЕМЕ - в очакване да потече Вода!
Сещате ли се какъв е номерът тук? - не! Мислите си, че ви будалкам! НЕ! - не ви будалкам!
Но не от чешмата тече Времето, Времето за което Разумните биха казали че тече - тече в нашия Мозък! Само там тече времето! - никъде другаде! - КАТО ПОСЕДИТЕ ТАКА НЕ ПО-МАЛКО ОТ 1 ЧАС ПРЕД ОТВОРЕНАТА ПРАЗНА ЧЕШМА - ТОВА Е ПРОЦЕС, МЕДИТАЦИЯ - САМИ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО КЪДЕ ТЕЧЕ И КАК!

На моите опоненти тук, мисля, че просто им е необходимо ОЩЕ ЖИТЕЙСКО ВРЕМЕ (разбирай като процес на Просветление!) - за да достигнат най-малкото поне до религиозният будистки постулат или неговата по-съвременна окултна версия, която обяснява същото, което и аз... но...
...
Аз продължавам нататък, а който не разбира, да си пуска водата от чешмата и да мисли! - да видим колко вода ще изтече, докато се разбере, че тече само вода! Не време!
Тече нещо което го има. Нещо което го няма не може да тече - нито да се измерва, нито да се манипулира по какъвто и да е начин - освен! - както казва един от Другите Големи - да се словоблудства!

Айде хванете го пустото му и време, и ми го покажете!...
ЛОШОТО Е, ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ИЗПОИЗРЕЖЕТЕ ГЛАВИТЕ, ЗАЩОТО САМО ТАМ - ПРИЖИВЕ - Е БИЛО ВЪЗМОЖНО ДА ТЕЧЕ ВРЕМЕ!
Резнат ли му главата, за съответния времето изчезва. Ами същото е и в Природата - за да съществува - само и единствено ПРЕДСТАВА за - Време - трябва наличност от Разум!

Сега остава да се появи следващия Философ, който твърдо е убеден, че Природата е Разумна сама по себе си!

Действайте! Времето е в Нас и ние сме във Времето!

--- Край на цитат ---
Браво прекрасен пост ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия