Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Що е то време
PyroVeso:
Не tobo, това, което си посочил е някакъв екшън...
Ето за този става въпрос:
(Mr. Nobody 2009)
http://zamunda.net/banan?id=510621&hit=1&t=movie
Всъщност... нека това бъде коледният ми поздрав към всички съфорумци! :)
технократ:
--- Цитат ---Технократе! - вървиш много добре в разсъжденията. На въпроса ти за Пространството отговарям с една моя сентенция:
"Пространството е аналог на ВСЕ-ЗАПЪЛНЕНОСТТА" - оттук, че всичко, чийто словесен корен е ПрострЯнство има своите условни 3D измерения (фикции) и своите също фиктивни Количествени и Качествени други (само по форма) измерения.
--- Край на цитат ---
Даже цялото празно пространство да се запълни с материя, пространството пак няма да изчезне, защото материята запълваща цялото празно пространство ще има обем 3 D от това следва простото и ясно заключение, че пространството е форма на съществуване на материята.
Аtos:
Времето не е фикция!
Фикция е само начинът на възприемането му от човек! Отчитайки единствено това, изпадате в крайности, като тотално отричате съществуването му!
--- Цитат на: Maistora52 в Декември 17, 2018, 07:47:38 am ---Това, което се има предвид, когато се използва понятието ВРЕМЕ в технически и научен смисъл, означава само и единствено ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ ОТ НАБЛЮДАЕМИ, ИЛИ ПРЕДПОЛАГАЕМИ ПРОЦЕСИ.
--- Край на цитат ---
Ако време не съществуваше изобщо, подобна ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ или ПРОЦЕС няма как да БЪДЕ!
Това е такова противоречие, че за да е вярно, единствената логика е че...човек създава времето!
Не е ли лееееко арогантна подобна идея?
Дори и така да е (нищо, че звучи абсурдно), това означава, че човек, в ролята си на "създател" на времето, би могъл и да го унищожава/манипулира/натрупва или да го изважда от събития и явления, дори от себе си!
--- Цитат на: Maistora52 в Декември 17, 2018, 07:47:38 am ---Махни умът, махни Разумът - и пак ще се окаже, ЧЕ ВРЕМЕТО НЕ СЪЩЕСТВУВА! - остават само НЕПРЕСТАННО ПРОМЕНЯЩИТЕ СЕ ПРОЦЕСИ ВЪТРЕ И ИЗВЪН НАС.
МАХНИ ЧАСОВНИКА, МАХНИ БРОЕНЕТО И СРАВНЯВАНЕТО, МАХНИ ЕТАЛОНИТЕ, МАХНИ ПРЕДПОСТАВЕНИТЕ УСЛОВИЯ, И ЩЕ СЕ ОКАЖЕ, ЧЕ 2 + 2 винаги е равно само и единствено на 4.
--- Край на цитат ---
Без наличие на време, няма как да има промяна! Всички вероятности и (иначе моментни) състояния от един процес, биха съществували паралелно!
Дотук - фактите, които човек възприема за факти и евентуалната критика на тази теза!
Сега обаче...има и други факти, нали?
Хора, надарени с особени способности умеят да проникват в информация от минало и бъдеще, това е неоспоримо, наблюдавано и описвано от хиляди...
Това означава, че все-пак, по някакъв начин, всички "моментни състояния" от събития и процеси съществуват паралелно!
Както и друг път съм казвал, това, което ние приемаме за моменти от събитията, процесите и явленията е ИНФОРМАЦИЯ ЗА СЪСТОЯНИЕ!
Тази информация е налична в Акаша (вселенският хард диск) цялата накуп!
По същия начин, по който е налична цялата информация едновременно от една прочитна книга, вкарана в компютъра ни! Компютърът ни няма усещане за хронология, той не чете, броейки страниците, само ни ги предоставя в такъв ред, за да можем да си създадем нашата илюзия за хронологична последователност!
Самата ни логика е безсилна да работи без представа за ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ и оттам - причинно-следствени връзки!
Самият ни разум не може да функционира без представата за време!
Бях го казал преди време - ако махнем от едно изречение всички думи, които съдържат времеви компоненти, изчезва всякакъв смисъл и...изобщо няма и мисъл, де!
Това обаче не означава, че времето не съществува или че е човешка измислица! Животните също имат усещане за време, макар и по-ограничено от нашето!
Но означава може би, че време без живот няма?
Означава, че е един вид "пространствен ръкав" (не знам как да го нарека, нямаме понятие), в който и чрез който е единствено възможно да съществува и да се развива разума и живота изобщо!
Просто, когато е създаден живота, той е предопределен да се развива в този "пространствен ръкав" - време!
Кой го е предопределил, защо, кога - това са други екзистенциални въпроси!
Изводът, който естествено се налага е, че времето сякаш е някакъв измислен (от някого, но не от човек) пространствен параметър, за да може да се "разгръщат" в съществуването си живот, разум и изобщо цивилизации!
Измислен, но реално съществуващ, все-пак!
Михаил Кузмов:
Радико е прав, проблемът ви е че не си пускате чешмата!
Maistora52:
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Ами просто нямам вече думи!
Виждам само, отново и отново едни безкрайно заплетени стереотипни представи идващи от преди "времето" на Евклид, когато още тогава - най-маститите умове на древна Елада са правили опити да обяснят "Що е то "времето" - тече ли, върти ли се, прави ли лупинги, подскача ли "на един крак" и въобще - подобно апориите на Зенон - мести ли се, мести ли нас, или ние го местим НАПРЕД-НАЗАД? - така че - ама Как Така Ахил Никога не може да изпревари Костенурката? Как така изстреляната стрела Никога не достига целта си и пр.
Същите по форма словесни еквилибристики ми се представят като доказателствен материал и тук, и съвсем не ми е работа да се превръщам насила в Зенон, и да доказвам или приемам небивалици!
Смятам за неразумно от моя страна да продължавам да обяснявам, че - например - като си пусна Именно чешмата - ТЕЧЕ ВОДА, а не "време" ... че тази изтекла вода се включва в безкрайния воден кръговрат и че никога една и съща вода не преминава отново на същото място - така твърдят най-големите Философи, и аз просто се съгласявам с тях, обаче - лупингите, които прави баш Аристотел - са просто зашеметяващо "изсмукани от пръстите" - изчетете много внимателно книгата "Времето" от съставителя й Леон Митрани и ще разберете каква е простата Истина!
Предлагам един също така хитър номер - да се види, що е то "време" ?! - пак с чешмата, но или изчакайте да ви спрат водата централно или вие сами си я спрете от входящия след водомера кран и... Тогава като отворите крана на чешмата, гледайте какво тече! - наистина - казвам ви - тече нещо, НЯКЪДЕ, НО не от чешмата, и без да си кривя душата, казвам в прав текст и то най-сериозно - започва да тече именно ВРЕМЕ - в очакване да потече Вода!
Сещате ли се какъв е номерът тук? - не! Мислите си, че ви будалкам! НЕ! - не ви будалкам!
Но не от чешмата тече Времето, Времето за което Разумните биха казали че тече - тече в нашия Мозък! Само там тече времето! - никъде другаде! - КАТО ПОСЕДИТЕ ТАКА НЕ ПО-МАЛКО ОТ 1 ЧАС ПРЕД ОТВОРЕНАТА ПРАЗНА ЧЕШМА - ТОВА Е ПРОЦЕС, МЕДИТАЦИЯ - САМИ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ КАКВО КЪДЕ ТЕЧЕ И КАК!
На моите опоненти тук, мисля, че просто им е необходимо ОЩЕ ЖИТЕЙСКО ВРЕМЕ (разбирай като процес на Просветление!) - за да достигнат най-малкото поне до религиозният будистки постулат или неговата по-съвременна окултна версия, която обяснява същото, което и аз... но...
...
Аз продължавам нататък, а който не разбира, да си пуска водата от чешмата и да мисли! - да видим колко вода ще изтече, докато се разбере, че тече само вода! Не време!
Тече нещо което го има. Нещо което го няма не може да тече - нито да се измерва, нито да се манипулира по какъвто и да е начин - освен! - както казва един от Другите Големи - да се словоблудства!
Айде хванете го пустото му и време, и ми го покажете!...
ЛОШОТО Е, ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ИЗПОИЗРЕЖЕТЕ ГЛАВИТЕ, ЗАЩОТО САМО ТАМ - ПРИЖИВЕ - Е БИЛО ВЪЗМОЖНО ДА ТЕЧЕ ВРЕМЕ!
Резнат ли му главата, за съответния времето изчезва. Ами същото е и в Природата - за да съществува - само и единствено ПРЕДСТАВА за - Време - трябва наличност от Разум!
Сега остава да се появи следващия Философ, който твърдо е убеден, че Природата е Разумна сама по себе си!
Действайте! Времето е в Нас и ние сме във Времето!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия