Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

Трансформиране на ел. енергия от ниско-температурни топлинни източници

<< < (3/18) > >>

juliang:
Пикси, казаха ти го преди години - това е термопомпа.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Ноември 20, 2024, 06:15:42 pm ---Пикси, казаха ти го преди години - това е термопомпа.

--- Край на цитат ---
juliang, както искате така си го наречете, за разлика от това което се знае като термопомпи обаче, тази транформира движението на топлината в електрическа енергия, а не обратното, както е широко рапространено за това коеот вие наричате термопомпи. Лично аз бих го нарекъл по стар обичай: термо колело, в подобие на водно колело ( при водна мелница ) или вятърно колело ( при вяртърна мелница ). При по-ново определение бих определил принципа като ниско-температурна (термо) турбина, в контраст на парната турбина, която, в сравнение с тази дадена на видеото, е високо температурна.

Да изясним обаче, принципно е така, устройството може да се каже че "помпи" (оптимално) топлина от единия блон към другия и докато "помпи" трансформира тази енергия в електрическа. Сега, поне доколкото съм запознат, парните турбини (тези по 50-100-150-200MW ) също са термопоми ( поне в логиката на думата която вие приемате, предполагам че ще се съгласите с това ), но за разлика от тях, рази "термопомичка" (така да я наречем) е неимоверно по-малка по размери и най-важното работи с нискотемпературен източник, на топлинна енергия, и така има потенциала да се приложи практически навсякъде.

Сега като казвате банално "термопомпа" ми покажете една друга подобна "термпомпена" система, която има възможност да трансформира топлинна енергия в електрическа при температура на работния флуида от 90 С?

Лично за мен, една такава система, директно би ме направила (абсолютно) енергиино независим, имайки в предвид колко топлинна енергия мога да извлека от всичките въглеводородни молекули които съм складирал  за следващите (поне) 10-15 години ;D

juliang:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 20, 2024, 10:24:01 pm ---Сега като казвате банално "термопомпа" ми покажете една друга подобна "термпомпена" система, която има възможност да трансформира топлинна енергия в електрическа при температура на работния флуида от 90 С?

--- Край на цитат ---
Забравяш компресора който е забъркан в цялата тая инсталация. Ако се надяваш да го захраниш от тесла турбината няма какво да спорим повече.
Има термопомпи "вода-въздух" или "вода-вода" на които им стига и топлината на язовира през зимата - около 10 градуса - за да извадят топла вода за да се изкъпеш или да ти греят къщата.
Мисля че ти е пределно ясно че ако грея не вода, а спирт (или фреон) мога да направя инсталация която да ползва изпарения спирт за да върти някаква тесла (или не-тесла) турбина и да се правя че добивам електричество.

h2motor:
epwpixieq-1, може да се извлича енергия от малка разлика в температурата, в едно училище имахме такъв часовник, никой не го е навивал с години никога и работеше, направен от български майстор часовникар. Вътре имаше един мех от латун, подобен на тези в старите термостати на двигателите. В него има спирт и меха реагира на разликата в температурата през деня и ноща, съответно мести една зъбна рейка и навива пружината. Успяваше да работи, но от време на време някой го сверява, мести стрелката за минутите с ръка и го знаеха че бяга напред когато много се отваряла вратата на коридора. Един път в седмицата по спомен го сверяваха, имаха си стълба за часовника. Пълно щастие няма. Казваха че никога не е спирал, работи със свободна енергия.
Сега има неща с които не е проблем да се добива свободна енергия, със соларни клетки става. Потребностите ни са големи и търсенето е на неща при които енергийната плътност е голяма. Заредиш например един път колата и караш цял живот.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Ноември 20, 2024, 10:30:35 pm ---Забравяш компресора който е забъркан в цялата тая инсталация. Ако се надяваш да го захраниш от тесла турбината няма какво да спорим повече.

--- Край на цитат ---
Дайте да видим къде е компресора че нещо изобщо ми убягна този ви коментар.

--- Цитат на: juliang в Ноември 20, 2024, 10:30:35 pm ---Има термопомпи "вода-въздух" или "вода-вода" на които им стига и топлината на язовира през зимата - около 10 градуса - за да извадят топла вода за да се изкъпеш или да ти греят къщата.

--- Край на цитат ---
juliang, личи си че не сте живели в къща за да си мислите че ще я "греете", с вашето разбиране за термопомпа, без да консумирате електричество  ;D ;D ;D  И отново ви питам, дайте пример за темопомпа (от типа който вие разбирате) която ще ви работи без захранване с електричество, понеже вижатели имам доста среиозна къща която трябва да отоплявам и сега разхода за отопление ми е 100-150 лв на месец. При положение че има такива чудо термопопми, които не консумират електричество и ми намалят рахода до 10-20 лв, съм готов разликата, от тези бъдещи спестявания, за следващите 10 години да ви я подаря веднага  ;D ;D ;D Само имайте в предвид че са ми необходими 200KWh (еквивалентен) енергиен при ход за 24h, при разлика на вътрешната и вънщна температура от 25С (така че си правте сметката) ;D ;D ;D

--- Цитат на: juliang в Ноември 20, 2024, 10:30:35 pm ---Мисля че ти е пределно ясно че ако грея не вода, а спирт (или фреон) мога да направя инсталация която да ползва изпарения спирт за да върти някаква тесла (или не-тесла) турбина и да се правя че добивам електричество.

--- Край на цитат ---
Сигурен съм че всичко можете да добивате, та даже и електричество, но трябва да ви е купено от някъде, и вие само да го инсталиряте и потдържате  ;D

--- Цитат на: h2motor в Ноември 21, 2024, 01:12:30 am ---epwpixieq-1, може да се извлича енергия от малка разлика в температурата, в едно училище имахме такъв часовник, никой не го е навивал с години никога и работеше, направен от български майстор часовникар.

--- Край на цитат ---
Разбира се че може, стига да има температурен потенциал, въпроса е да се направи икономично и тази енергия да е полезна. В случая който посочваате, добре, часовник, но незнам дали осъзнавате осъзнавате колко малко енергия е необходима за потдържането на движението на един механичен часовник. Разликата мвжду такава система, която вие споменавате и показаната е минимум 4-5 порядъка ( 10000-100000х, а може и доста по-голям не съм го изчислявал с физични величини ), и така ефективността на системата започва играе основна роля. Предполагам че не сте се замисляли да изчислите ефективността на "часовника" за който споменавате.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия