Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Начини за акумулиране на енергия.
Vetap:
Има един руски учен Гулия, (предполагам, че е още жив) и книгите му се намират по нета. Та той е анализирал всички известни начини за акумулиране на енергия и е стигнал ( книгата е от преди 20г) до извода, че най-добрия акумулатор се оказва... маховикът, по - точно "супермаховик", който е на магнитна подвеска и се върти в обезвъздушено постранство с 20000 до 40000 r/min. Като си направих сметка какво трябва да похарча ( ако стане) за да го направя този маховик се отказах на часа. Тук се чу за някъкав фермер, който през деня нагнетявал въздух в подземен резервоар с помпа, работеща от слънчеви панели и през нощта въртял турбина, но не можах да проверя информацията. Така, че за сега съм на акумулатори....
montanar:
Хора съсредоточете се върху неща които са конструктивни - тия алабалистики де са в последните мнения са излишни - дали ш са тупузи дали ш са резервоари или цепеници няма значение и е въпрос на възможности и преценка според тях - важен е фундаменталния принцип.
Каквото и да си говорим кинетичното натрупване на енергия от типа инертни маси и температурнокинетични процеси имат много кусури от които мърдане няма.
Най хубавото е да може да се ползва обратим химичен процес който да е с добър КПД от към маса и загуби.
За тая цел водорода е прекрасен енергоносител еле да намерим или да се сетим за начин да го акумулираме безопасно и рентабилно би било пробив.
Малко полет на фантазията от мен - представете си резервоар пълен с вещество което може да абсорбира водород в безопасна форма - подаваме в него водород той се абсорбира и когато ни трябва по някакъв начин го взимаме от там чрез контролиран процес.
lpoik:
montanar--Някъде бях чел,че в Австрия някой си беше направил парно с някакъв химичен елемент(нещо като сода каустик)на люспи.Зимата го смесвал с вода и се получвало енергия,тази вода съхранявал в резервоари и лятото на слънце изпарявал водата и химичния елемент кристализирал.На следващата зима пак го смесвал вода и т.н.Ставаше въпрос за няколко тона от този химикал.
Аtos:
epwpixieq-1, изчисленията съм ги направил (както писах вече по-горе - 4.655 kw/h), на теория си прав, но практическото извличане и ползване на тази енергия е невъзможно дори на 20%.
С 5 килограмова цепеница не можеш да придвижиш влак 475 тона на въпросните 200 метра по нагорнището с 10% наклон и това е практическата истина и всякакво "насадено мнение" не играе роля. Ако искаш, разбий я тая цепеница на трески или я пасирай, каквото искаш я прави ;D
Някои колеги, като гледат и сравняват само числата от сметките казват - да, няма смисъл, все едно е. Не, не е все едно. Ти сам го каза, че "ефективната трансформация на топлинна в механична енергия" е проблемът.
Гледаме кое е практично и възможно, не кое излиза на хартия само като резултат.
Ок, нещата са ясни, да оставим montanar да чопли химията...само да не го докара до някой взрив (или до обгазяване) ;D
Вариантът с компресирания въздух, който споменава Vetap също е доста ефективен (макар и с по-малко КПД), понеже също няма "фира" на енергия, ако не се ползва дълго.
montanar:
atos имам опит и с взривое и с пожари и с обгазяване около пиролизните ми приключения ;D .....
Май там е заровено кучето.
Веднъж правя експеримент с една от пиролизните ми установки и всичко както по дебелите книги ... воден затвор на - това онова .... и приключва процеса установката спира и аз зарязвам нещата както са - и по едно време БУМ ама яко взрив - и ко се оказа - тъй като реакторния съд е яко нагрят и слд като спира процеса започва да изстива тоест обема на газа в реактора се свива и започва да смуче студена вода през водния затвор водата попада в реактора който още си е топъл и започва яко пароотделяне и те ти бум ... добре че пораженията не бяха големи.
Друг случай - почвам да си варя аз пиролизна течност всичко хубаво ама съм пропуснал да затегна капака на реактора - тръгва всичко нормално ама налягането в реактора скача и почва тайно да изпуска пиролизен газ - не го усетих понеже покрай установката заман си мирише на нещо и по едно време като пламна едно огнено кълбо около капака - само се дръпнах и гледах как гори докато падна налягането .....
3ти случай - ще пиролизкам кабел с дебела вкусна изолация - заредих всичко нормално и по едно време както се мотая отстрани усещам как почва да ме сърби и щипе по всички открити части на тялото - и при следващото вдишване тръпката не бе особено приятна ...... хлор ли беше какво ли беше незнам ма супер гадно нещо....
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия