Автор Тема: Начини за акумулиране на енергия.  (Прочетена 79299 пъти)

montanar

 • Гост
Начини за акумулиране на енергия.
« -: Октомври 29, 2018, 12:38:55 pm »
Привет колеги!
От много време се мъча с темата акумулиране на енергия.....
Китетичната от вида натрупване в в маса-скорост - не е лоша но не става за дълговременно съхраняване.
Кинетични които ползват гравитацията не са ефективни и приложими в малки мащаби.
Кинетични от вида термоакумулатори са интересни но и те имат сериозни загуби и не са подходящи за дълговременно съхранение.
Химическите източници от типа галванични батерии и акумулатори са скъпи сложни и ограничени от към цикли.
и т.н. .....
Интересен вариант е да речем натриевият ацетат и акумулатори от подобен вид.
Ако знаете други вариации на тема натриев ацетат но по-стабилни за експлоатация моля споделете.

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 290
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #1 -: Октомври 29, 2018, 12:52:52 pm »
Кинетични които ползват гравитацията не са ефективни и приложими в малки мащаби.
Смятам, че по този въпрос може да се работи. Ето ти малък мащаб:


Мисля, че с подходящ реверсивен редуктор, може да се вдига огромна тежест (20-30 тона) на малка височина, около 2-3 метра. За да няма "сакатлъци", може да се направи като метален контейнер, пълен с камъни, "железа" или пръст, който е на панти от едната страна в стабилен бетонен фундамент и да се повдига другата му страна.
Да, иска се да имаш двор и поне 10-15 кв/м свободно място...но за сметка на това нямаш "фира" на енергията, освен загубите от триенето.

montanar

 • Гост
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #2 -: Октомври 29, 2018, 01:06:22 pm »
atos варианта който споменаваш е интересен и си има предимства но аз повече бих склонил към хидравличен принцип - тоест прекачка на вода на високо ниво.

И все пак много повече ме блазни идеята да акумулирам енергия в вещество чрез някаква химическа или биологическа реакция ..... там ми се струва че може да е заровено кучето.

Vale

 • Гост
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #3 -: Октомври 29, 2018, 01:39:04 pm »
montanar, ако искаш химическа реакция, изгледай филмите на Бедини. Той дава и схеми за много бързо зареждане на обикновен акумулатор. Филмите ги има на форума на тази страница:

http://mazeto.net/index.php?topic=1802.0

Тема: Страхотна Библиотека от филми за Свободна Енергия и др.

montanar

 • Гост
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #4 -: Октомври 29, 2018, 01:41:15 pm »
Vale малко си сбъркал човека ;)
С тия Бедини глупости освен да прецакаш акумулатора друго не се постига.

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 290
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #5 -: Октомври 29, 2018, 01:44:18 pm »
Монти, водата предага "по-гъвкав" вариант за работа, но е нужна по-голяма разлика в нивата=много по-височинна конструкция, а за да има "количество" енергия, ще е нужен огромен резервоар на колко...на 10- 20 метра височина?

montanar

 • Гост
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #6 -: Октомври 29, 2018, 01:47:21 pm »
atos спор няма, но като заработи математиката и видим тонове маса, а на изхода няколко киловата някак ТЦ ...... тия неща са според възможности и дадености ....
Ще ми се вариант химически, от към габаритни съображения - химическа реакция съхранява повече енергия на единица маса ..... и си мисля че може и да има някакъв вариант .....
« Последна редакция: Октомври 29, 2018, 01:58:25 pm от atos »

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 290
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #7 -: Октомври 29, 2018, 01:54:36 pm »
Тоновете ли те плашат?
Един контейнер 2х2.5х6 м. има около 30 кубика вместимост = около 50 тона камъни/пръст. Може да се ползва и доста по-малък, но има много по-голяма плътност в съотношение обем - съхранена енергия, "твърда работа", никаква енергийна "фира".
Математиката е проста - колкото вкараш, толкова ще изкараш, минус загубите от триенето, а те при тези малки обороти не са големи.
Ок, занимавай се с химия, но и там трябват обеми. А където има топлинно преобразуване - загубите са големи, както и температурните ограничения.

montanar

 • Гост
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #8 -: Октомври 29, 2018, 02:10:51 pm »
atos доводите ти са железни и съм напълно съгласен но и те си имат особеностите - както се казва дявола се крие в детайлите ..... едно време работех на едно място де разни телфери повдигаха разни тежки неща и сметките си излизат отвсякъде просто 50 тона на един метър височина как и да го смятаме са 0.13кв/ч. :( малко ми се вижда мамка му!

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 930
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #9 -: Октомври 29, 2018, 10:12:41 pm »
Сметките за количеството (потенциална) енергия складирано в тегло на определна височина са доста лесни, просто трябва правилна отправна гледна точка. Земното притегляне е тази отправна точка за силата. Например за да се вдигне 1кг на 1м височина (от земната повърхност), за време 1с, се израходват 9.8 J. За по-лесни изчисления закръгляме това на 10 J. Следващите изчисления са на база на теория, но даже и такива, дават пресдтава за относителността на енергиините нива.
Малко изчисления показват, че за да се вдигнат 475 тона на 3.6 метра, ще са необходими 17.1 MJ. Това е приблизително толкова енергия колкото е складирана в 1 кг дървен материал, 0.6 кг въглища или по народно му, 4.75 kW/h ел. енергия, последната мярка е за колегите за които е трудно да "визуализират" енергията в Джаули.
Така в една цепеница от 5 кг, с която се топлим през зимата, има толква енергия колкото 475 тона видгнати на 18 метра. Сега някои могат да кажат, че времето виляе при тези изчисления, и с абсолютно право, но то е величина която стои и на двете страни на уравненията. Тоест, както и да ги завъртаме нещата със складиране на енергията или нейното консумиране, тя, енергията, като величина не се променя. Порменя се само времето за което я складираме или консумираме, за да балансира нашите уравнения. Затова ако вземем енергията в J без времево отношение, тя ни дава представа за самата гъстота на тази енергия в определен материал или механизъм/начин за складиране ( като гравитационнен ), докато J за секунда, или друга времева еденица, ни дава енергииния разряд.

Това го излагам, с цел идейно разбиране на проблема, а той е, че ние нямяме проблем с енергииното складиране, природата вече е решила този проблем ефективно за нас, имаме проблем с ефективната енергиина трансформация, и особенно с трансформирането от топлинна към механичната енергия. Разбира се не съм първият който казва това, но явно не е лесно за осъзнаване.

montanar

 • Гост
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #10 -: Октомври 29, 2018, 10:37:30 pm »
epwpixieq-1 абсолютно верно ....
Природата го прави биологическо-химически еле тоя процес ако може да се ползва - или поне само химическата част щото хлорофините изпълнения на растенията на дали ще можем да ползваме.....
Идеята в случаят е налична енергия в един период да може да се пренася за употреба в друг период.
Пример:
Соларна централка с мощност 1кв. Цяло лято да помпа енергия в някакъв енергоносител която енергия да е полезна зимата.
Верно - лесно е да насадим да речем едно поле дървета и те ще правят точно същото каквото и тая централка и ще си ги ползваме като енергоносител когато ни е нужно. Но ми се иска а и не само на мен да има начин който да е по-интелигентен от растениевъдството (не казвам че растенията го правят зле просто търся алтернатива)

Замислял съм се да правя водород който да се складира нооооо .... сещате се рисковете какви са .........
Замислял съм се да загрявам в дълбочина основите на къщата само де и тоя номер не е ефективен .....
Замислял съм се топлинно да натрупвам в голям воден резервоар ама колко голям такъв е нужен .............
Замислял съм се да правя ел. акумулатори ама найсе не мога .....
и т.н. и т.н. ......

Нещо друго би трябвало да може се направи ..... и все ми се върти че химията го може - жалко че там съм сравнително бос и не ми хрумва нищо а и не съм попадал на нещо от сорта освен натриевият ацетат..... ама е толко нестабилен че само с извинение да пръднеш около него се активира .......

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 6 311
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #11 -: Октомври 29, 2018, 10:52:02 pm »
Някъде го гледах такова решение ... жп релси положени по склона на един баир и на тях вагони :) Като имаш бол енергия ги качваш нагоре по баира, кат ти трябва енергия ги пускаш надолу и черпиш.

475 тона са 5-6 пълни с баластра вагона, 18 метра при 10% наклон са 200 метра релси.
И в тая конструкция ще складират енергията която я има в една 5 килограмова цепеница... дори и на 5 годишно дете е ясно че нещата с вагоните са неефективни ... така че механичен акумулатор ... просто забравете. Всякакви топузи, маховици и т.н. са нефункционални.

Но пък 475 тона са 475 кубика вода, или дупка с размер 10 х 10 х 5 метра, а 18 метра е преодолима височина за почти всяка помпа... Не е ли значително по-лесно за изпълнение? И хората са направили ПАВЕЦ-ите.

Неактивен Аtos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 4 290
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #12 -: Октомври 30, 2018, 12:55:39 am »
epwpixieq-1, сметките ти са погрешни, не знам дали си сгрешил в дименсиите или във времето и дали не бъркаш енергия с работа за конкретния случай?
Казваш - 475 тона (що пък точно толкова) и то на 3,6 метра?
Ок, дава по изчисления 4,655 кw/h наистина, но я се опитай да ги извлечеш тия 4,655 киловатчаса в електричество от 1 кг. дърво? Или да се топлиш над 5 часа с едно дърво 1 кг. еквивалент на 900 вата електрическа печка, включена за 5 часа?
То ако ставаше така, щяхме да се топлим с по двеста килограма дърва за цялата зима.

Тук изчисленията наистина са прости - с колкото енергия повдигнеш нещо на "N" метра височина, толкова и енергия ще си акумулирал! А за колко време ще я ползваш и на какви порции - личен избор.
Никой не може да ме убеди, че с енергията от 5 килограма дърва може да се вдигнат 475 000 килограма на 18 метра височина!!! И то за една секунда, може би (та ако ще и за 10 часа да е)? Освен ако не я разпаднеш термоядрено тази цепеница!
Смешно е! Изчисления даже не са нужни, за да го осъзнае човек!
Искаш да кажеш, че фотоволтаична система на къща примерно, с работна мощност 7 кw ще я вдигне тази тежест на 18 метра височина за по-малко от 3 часа? А дано, ама надали!
А ако не я вдигне, значи произвежда енергия по-малко от една дебела цепеница?

Идеята, разбира се е подходяща за акумулиране на енергия денем и ползването и нощем, когато няма слънце.
Ако очакваш да събираш енергия лятото и да я ползваш зимата, естествено, че не става...

Юлиане и ти сякаш си спрял да мислиш?
475 тона са 5-6 пълни с баластра вагона, 18 метра при 10% наклон са 200 метра релси.
И в тая конструкция ще складират енергията която я има в една 5 килограмова цепеница... дори и на 5 годишно дете е ясно че нещата с вагоните са неефективни ...
Как смяташ, дали с 5 килограмова цепеница можеш да придвижиш подобен влак, на въпросните 200 метра по нагорнището?
Открихте СЕ-то, господа, поздравления ;D
« Последна редакция: Октомври 30, 2018, 01:14:48 am от atos »

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 930
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #13 -: Октомври 30, 2018, 02:57:23 am »
epwpixieq-1, сметките ти са погрешни, не знам дали си сгрешил в дименсиите или във времето и дали не бъркаш енергия с работа за конкретния случай?
atos, няма проблем да не се съгласявате с мен, но не мисля че греша в изчисленията. Точно за да няма недоразумения изразих всичко в Джаули.
Има таблици, изпитани в практиката вече от 100-тина че и повече години, по отношение на енергийната концентрация и освен ако не ги подложим тях под съмнение не виждам къде другаде може да ми е грешката, поне в изчисленията. Ако вие виждате моля покажете.

Казваш - 475 тона (що пък точно толкова) и то на 3,6 метра?
числата съм ги избрал така за да могат да могат да представят потенциалната енергия на товара, така че тя да е приблизително 17 MJ, което е теоретичната енергийна плътност на 1 кг дърво ( изключа самите характеристики на различните видове дървета или тяхната влажност ).

Ок, дава по изчисления 4,655 кw/h наистина, но я се опитай да ги извлечеш тия 4,655 киловатчаса в електричество от 1 кг. дърво?
Това е съвсем друг въпрос и опира, както подчертах, до технологията за ефективна трансформация на енергията. Имаме страхотно разхищение на енергия, но ние просто не свикнали да го виждаме, понеже сме израснали и постоянно заобиколени от такова разхищение. Затова подчертах, че проблема върху който има смисъл да се концентрират усилията за изследване е относно ефективната трансформация на топлинна в механична енергия.

Или да се топлиш над 5 часа с едно дърво 1 кг. еквивалент на 900 вата електрическа печка, включена за 5 часа?
То ако ставаше така, щяхме да се топлим с по двеста килограма дърва за цялата зима.
1 кг дърво, няма как да го горите 5 часа, но ако го изгорите напълно за кратко време, така че да останат само минералите от него, като при горенето достъпа до кислород е такъв, че имате стойкометрично съотношение на гориво към кислород, тогава и това което наричаме въглени или въглерода започва да се окислява, при концентриране на температурата, и се получава пълно горене.
Ако се направят изчисленията се вижда, че 40% от енергията при горене на дърво идва от окисляването/горенето на въглерода/въглените, и е важно не само окислението, а и това дали въглерода се окислява до СО или СО2, като един кислороден атом в повече, дава 3.5x повече енергия. Килограм въглерод изгорен до СО отдава 10 000 BTU или 10 MJ, а до СО2 отдава 35 000 BTU или 35 MJ. Ако това се разбере от хората, които горят, дърва или въглища, и се концентрират усилията върху ефективно горене, най-малко за утопление, тогава вече наистина може да говорим за свободна енергия, понеже какво по-свободно от въздуха, или по точно от кислорода в него.

Никой не може да ме убеди, че с енергията от 5 килограма дърва може да се вдигнат 475 000 килограма на 18 метра височина!!! И то за една секунда, може би (та ако ще и за 10 часа да е)? Освен ако не я разпаднеш термоядрено тази цепеница!
Смешно е! Изчисления даже не са нужни, за да го осъзнае човек!
Разбрал съм че човек не може да бъде убеден в нищо, особено ако има вече насадено мнение по въпроса който се дискутира. Затова ако имате възможност, прочетете в литературата, даже и Интернет става за това, и сам си направете изчисленията и изводите. И тук не говорим за ядрен разпад, а за съвсем, на пръв поглед елементарни, химични процеси.

Искаш да кажеш, че фотоволтаична система на къща примерно, с работна мощност 7 кw ще я вдигне тази тежест на 18 метра височина за по-малко от 3 часа? А дано, ама надали!
А ако не я вдигне, значи произвежда енергия по-малко от една дебела цепеница?
за 3 часа ще направи, при максимално оптимално слънцегреене и ъгъл, 21 kW/h, докато в цепеницата която посочих теоретично има 25 kW/h,  не точно, но да кажем достатъчно близко.  Числата няма как да лъжат, сега друг въпрос е, че системата ясно трябва да е хидравлична, но като оставим загубите от преобразуването настрана, това е точно така. Интересно е, че вместо тонове камъни, някой спокойно може да си направи цялата къща на хидравлика. Колкото по-нависоко, толкова повече енергия складира, през деня на високо а през нощта се приземява :). Само доста скъпичко ще излезе такова акумулаторче, а и зимата ще му е доста студеничко.

Открихте СЕ-то, господа, поздравления ;D
Колкото и хумористично да е това изказване, в него има голяма доза истина. Много неща са невидими за нас понеже сме свикнали да ги виждаме постоянно, като просто ги приемаме за даденост и изобщо не им обръщаме внимание.

Неактивен Maistora52

 • I'm first Omnologist in World
 • Почетен член на Форума
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 643
 • Пол: Мъж
Re: Начини за акумулиране на енергия.
« Отговор #14 -: Октомври 30, 2018, 09:41:24 am »
Подсещате ме за нещо прозаично с няколко от горните закачки и също като Архимед бих извикал "Еврика!".
Става въпрос за нещо, което може да си го направи човек във всяка селска къща с височина на тавана на 1-вия етаж поне 4-5 метра (над земята, а не над пода), снабдена с ВОДОПРОВОД и налягане на водата, което да може да напълни сериозен воден резервоар разположен под покрива.
Сещате се, че колкото по-високо е резервоара, толкова по-висок е водния стълб - респективно налягането, което може да се употреби. Тук може да се употребят и бидони от по 200 литра единият, вързани в паралел, също и наредени по на три-четири височини едни над други и т.н. - варианти много.
Пълним ги бавно с 3/4 цоловата тръба, а можем да ги изпразваме СКОРОСТНО към подобни по вместимост съдове на нивото на чешмата в кухнята. Водният стълб от 4-5 метра И изчислен съответен дебит към долните съдове, може да докара сериозно налягане, и... на практика то излиза БЕЗПЛАТНО!
Така или иначе, всеки човек си мие поне ръцете десетина пъти на ден, мие си чиниите, пие вода, готви, къпе се. Аз - при крайни ограничения за икономии, харча на месец около два до три кубика вода - по 1,4лв кубика - това са 4-5 лв на месец. Айде умножавайте - по двама души, по трима, отпуснете и повечко "колана" и закръглете кубиците на 30 на месец. Това са около 50 лв. А който има и градина и я полива с чешмяна вода - може да докара и до 100-200 кубика на месец.
Това е много вода! ... АМА И ДОСТА ПАРИ! - което си зависи от КАКЪВ НИ Е КЯРА ОТ ДАЛАВЕРАТА?!?

Превърнете я в дебит и вържете на изхода на съответния резервоар Водна турбина - може и тип "Тесла", която да върти маховик и със съответни предавки - електрогенератор.
Управлението на системата също не е сложно.
Инсталирате един тахометър - датчик за скорост на маховика. И сигнала от него отива към прост електрически клапан, с който ПЕРИОДИЧНО отваряте водния стълб, за да върти маховика.

Разбира се, варианти за получаване на налягане, дебит, скорости и пр. има много, който му е драго, нека си го прави.

Останалото са го казали Шопите в своите вицове.