Справочници, схемотехника, теория > Обща схемотехника

Омекотител на вода

<< < (6/7) > >>

GreenHulk:
И така по същество: "мекота" или "твърдост" на водата доколкото знам касае съдържанието на карбонат в нея. Как магнит влияе на карбонат за мен е интересна тема (и дали).

Някакви устройства се предлагат готови - http://www.thermoeconomic.com/magnitni-omekotiteli-mag-i-mag-mini-p63/ ако някой има информация моля да сподели.

Предлагам да действаме с конкретика по темата.

Дано не е устройството от подобен клас като "лепенка за неутрализация на вредни излъчвания" :o

bserafimova:
Ами четете темата поред и ще видите какви неща са били разисквани:

smsi-h

Подготвен

Re: Омекотител на вода
« Отговор #3 -: Април 29, 2009, 11:26:18 pm »

Цитат

Та, така...

Уважаеми съфорумци!

Ако искате да видите устройства за омекотяване на вода, руско производство, моля вижте следния линк: http://samozdrav-bg.com/types_ipk.phtml . Във файла долу са дадени цените на омекотителите, изработени на базата на различни принципи. Като  види човек, че най-ниската цена е 75 лв. с ДДС, му се завива свят. А най-високата цена е 46 592 лв. с ДДС, която душа не ми дава да я коментирам. Естествено, високите цени са за промишлено приложение. Но не това е важното.
  И преди нова година писах в този форум как постигнах омекотяване на водата към бойлер пералня и тоалетно казанче в къщи. Направих това, защото ми е писнало да чистя варовик от тези места; водата ни е карстова, вадят я от 700-800 метра дълбочина и джипкана с варовик. Заплатката не ми позволява да се подмамя да си купя централен омекотител с постоянни магнити за водопровод, затова си купих плоски магнити от Прамиз, сложих ги на привличане около меките връзки или там където има пластмасови/силиконови тръбопрводи на водата и си реших проблема с варовика веднъж завинаги! На бойлера и пералнята сложих по две двойки пред десетина сантиметра и ги превързах с изолирбанд. Няма калгон, няма сода бикарбонат, ИМА САМО ПОСТОЯННИ МАГНИТИ! От октомври месец в тоалетното казанче няма и помен от варовик до момента... Магнитите, с доставката, за 25 лв. с ДДС-то на Прамиз. И хич не си мислете, че в руските омекотители има някакви по-различни постонянни магнити, от тези, които продава Прамиз. Може и да са по-калпави.
   През миналата година аз също срещах в нета и български производители на подобни устройства за омекотяване на водата в тръбопроводите, но вече съм запилял линка; затова сега показвам веригата магазини, за които имам информация в момента. Между впрочем, в тези магазини има доста добри устройства, също на висока цена, с които човек може да постигне отлично почистване на организма на клетъчно ниво!!!
   Не се лъжете да си купувате подобни скъпи устройства, защото малките магнити от прамиз дето струват по 0,80 лв бройката, ако си купи човек от 10 бр. нагоре, вършат същата работа.

smsi-h:
Брей-й-й-й-й-й-й...

Той Дядо Господ - bserafimova, се сетил за мене бе! Тц-тц-тц-тц...

Сега, уважаеми съфорумци, сме лето 2015-то. За тез години, откакто съм сложил магнитите на казанчето и пералнята, казанчето основно го проверявам /без да чистя варовик от него/, пералнята не е ходила на ремонт за подмяна на лагери, като имате в предвид, че е купена през далечната 2003 година, а тук при нас, варовик мно-о-о-о-го. Миналата година идва техник да подменя нещо в платката й, и каза, че лагерите са като нови.

Подробност. От три години имам наблюдението, че варовикът изтича от тоалетното казанче и упорито се натрупва в тоалетната чиния, но казанчето няма нужда от подръжка и почистване.

Преди имах магнити на бойлера, но ги махнат, щото го сменихме. Не съм му ги слагал наново. И май трябваше.

Преди три седмици сложих тръба преди водомера за преобразуване на обикновената чешмяна вода в изворна. Тръбата се прави от шуменеца Филип Апостолов по профил на Виктор Шаубергер. Тъй като водопроводната ни система има доста метри част от оргона се губи по тръбите, но веднага след поставянето на тръбата усетих промяна вкуса на водата, стана по-вкусна, и при миене на ръцете, миенето е толкова изкусно, след подсушаване чувствувам почти всяка една пора на пръстите си, когато ги допирам един в друг. Имайте в предвид, че и в банята имам такава тръба от около две години. Какви качества има тази вода може да прочетете тук:
http://fenix.styleglassbg.com/izvorna_voda/

При добър опит всеки може да си направи такава тръба. Впечатленията си няма ги казвам сега, щото съм писал мнения в цитирания блог, всеки може да ги прочете. Пиенето на вода, преминала през такава тръба е истинско удоволствие, а къпането, хм... не знам дали скоро сте се чувствували като новородени.

PyroVeso:
Smsi-h, искаш да кажеш, че магнитите не омекотяват водата, т.е. не премахват съдържанието на варовик и магнезиеви соли от нея, а само предотвратяват отлагането им на определени места?
Това звучи много по-логично, отколкото мистичните хипотези с изчезването на варовика от водата, поради които изобщо избягвах да коментирам по темата...

А супер-скъпите инсталации, за които споменаваш в писанието си от лето 2009-о, правят точно това - чрез специални йонообменни смоли отстраняват калциевите и магнезиевите йони, и ефективно омекотяват водата. Тези смоли с времето изчерпват капацитета си и трябва да се сменят, което струва пари и време, съответно системите трябва да се поддържат, а не да се оставят на самотек.

С други думи - чрез постоянните магнити ти си намерил решение на проблема с отлагането на котлен камък в казанчета, тръби и перални, но не и действителното премахване на варовика от самата вода, което всъщност е истинското омекотяване. Ако изпариш една кофа такава вода - на дъното ѝ ще намериш и премериш същото количество котлен камък, каквото ще излезе и от кофа от същата вода, която обаче не е минавала покрай магнити.
Ако наблюденията ти са верни, то магнитите просто активират варовиковите частици по такъв начин, че те временно губят способността си спонтанно да се отлагат по стени, тръби, барабани и лагери. Но пак повтарям - не ги премахват от водата.

smsi-h:
Точно така PyroVeso.
Варовикът не изчезва. Той си остава във водата, която е с структурирана, т.е. променени са качествата й, клъстерите й са много по-малки, отколкото ако не е минала през магнитно поле. Водата става съвсем леко по-мека на вкус и варовикът временно не се отлага по стените на съдовете.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия