Автор Тема: СЕ от "Контакта"  (Прочетена 35213 пъти)

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 4 644
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #30 -: Юли 03, 2018, 07:35:57 am »
Един хипотетичен пример: вземаме два консуматора с еднаква изходна мощност, първият с PF=1, вторият с PF=0.5! Двата консуматора вършат една и съща  изходяща работа, обаче първият ще дъпа ток от мрежата 10А а вторият 20А.
Потрудих се да го обясня възможно най просто.
Само едно допълнение - напрежението както и тока в променливотокова верига не са константни - те имат пикове и нули (ако се абстрахираме че имат и отрицателни стойности, които ние пак си плащаме, защото те също са енергия която потребяваме). При "изместен" ток спрмо напрежението ние искаме да консумираме максимален ток в момент, в който напрежението не е максимално.
Един реотан - неговата характеристика зависи от формулата U = R * I. Ако приемем че съпротивлението не се влияе от температурата, то когато синусоидата на напрежението почне да се "катери нагоре", синусоидата на тока почва също да се качва синхронно. Същото се случва и при "слизане от баира" на синусоидата.
Обаче сега си представете един кондензатор. Той в изпразнено състояние няма съпротивление, или то е незначително. В момента на "отлепването" на синусоидата от нулата той ще пожелае да консумира безкрайно количество ток. С покачването на напрежението той ще се зарежда все повече и повече и съответно ще консумира по-малко и по-малко ток. Синусоидата на тока вече няма да съвпада със синусоидата на напрежението. Когато напрежението достигне максимума кондензатора ще е напълно пълен. Напрежението почва да пада, обаче кондензатора е пълен и какво се получава? Нашия уред не иска да консумира нищо, щот си има пълен кондензатор, или още по-зле - почваме да връщаме обратно в мрежата това, което го има в кондензатора. Тоест при максимума на напрежението нашия уред консумира минимум ток, или дори връщаме енергия.
Сега си представете един генератор, на който са вързани само кондензатори. Той физически няма как да даде 100 ампера при 0.1 волта ток в началото на синусоидата и 0.1 ампера при 100 волта в максимума на синусоидата си. Той може да дава 0.1 ампера при 0.1 волта и 100 ампера при 100 волта. Ако го товарите само "точково" в дадено положение на ротора му, а след това го оставяте да се върти почти свободно, му е*авате майката. Същото се случва и с всички ел. двигатели вързани във веригата - в момента в който те разчитат че при качване на напрежението ще се качва тока, то се оказва че напрежението "кляка", измсукано от кондензаторите. В следващия момент пък то се вдига, щот кондензаторите са се напълнили, оттам и напрежението се вдига. Моторите почват да работят неравномерно, да греят без да могат да отдадат мощността която биха отдали ако синусоидата е нормална.
Да, ако източника на напрежение е идеален, и може да отдаде безкрайно количество ток в произволен момент, тогава синусоидата ще си остане синусоида с правилна форма. Но такъв източник няма, и при включване на много кондензаторни товари в мрежата синусоидата на енергото почва да не е синусоида. Затой и енергото се цупи. За да задържи сниусоидата трябва да слага трансформатори с по-голяма мощност които не "клякат" от моментните консумации на кондензаторите. Кабелите също трябва да са по-дебели, за да може да мине големия ток поискан в грешното време на синусоидата.

Същото се случва и ако във веригата има само бобини, само че там тока изостава спрямо напрежението. Защо - сещайте се сами. Там разни свивания на магнитното поле, при които бобината генерира електричество, разни BEMF и т.н.

Е това накратко е реактивната енергия, защо тя е вредна. Няма нищо фрий в нея. Просто искате грешното количество ток в неправилния момент на синусоидата.

Неактивен valex

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 415
 • Пол: Мъж
 • изчислителна техника
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #31 -: Юли 03, 2018, 07:59:09 am »
Радико
По принцип и по-формулата за работа на механичния електромер си отчита индуктивната реактивна енергия. Затова съм пробвал да въздействам с капацетивен товар.
Само най-първите монофазни електронни електромери бяха с универсален едночипов  компютъри зимерване с ADC.
Сегашните са малко по специализирани за измерване.
Пускам едни чипове с които се измерва енергия. На който му е интересно може да разбере как работи измерването.

Неактивен VeleV

 • Beginner
 • *
 • Публикации: 84
 • Пол: Мъж
 • Дай на глупака власт и му гледай сеира!
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #32 -: Юли 03, 2018, 11:12:54 am »
Тук други специалисти говорят за реактивната енергия:
http://www.engineering-review.bg/bg/kompensirane-na-reaktivna-energiya/2/1344/

Цитат
В България начинът на заплащане на реактивната енергия е определен с "Наредба за регулиране на цените на електрическата енергия", обнародвана в ДВ бр. 17 от 2 март 2004 г. и изменена, и допълнена в ДВ бр.62 от 31 юли 2007 г. Наредбата е свободно достъпна в сайта на ДКЕВР.
Според член 7 на наредбата, ползвателите на електрическа мощност, по-голяма от 100 kW, трябва да заплащат реактивната енергия, ако техният фактор на мощността (cosj) е по-лош от 0,9. Измерва се както активната, така и реактивната енергия. Заплаща се не цялото потребено количество реактивна енергия, а само част от него. За целта се използва израза: Wзаплащане = Wконсумирана – 0,49Еконсумирана. В него Wконсумирана и Еконсумирана са потребените реактивна и активна енергии, измерени съответно в kVAr и kW, а коефициентът 0.49 отговаря на фактор на мощността 0,9 (тангенс от ъгъла j, за който cosj=0.9). Цената на реактивната енергия е равна на 10% от средната цена на активната енергия за предходната година.
Върнатата в мрежата реактивна енергия (или генерираната капацитивна) се заплаша по цена, равна на средната цена на активната енергия от предходната година. Потребителите, произвеждащи електроенергия от възобновяеми енергийни източници или по комбиниран начин, уреждат въпросите, свързани със заплащане на реактивната енергия с индивидуални споразумения.

Така че някои хора се ядосват, че се компенсира реактивната енергия, вместо да се използва.

Неактивен Михаил Кузмов

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 877
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #33 -: Юли 03, 2018, 02:37:17 pm »
Поздравления vdomov! Успешно ни върза, да коментираме рекламата която правиш. Твоето мнение за показаното къде е?

Неактивен Михаил Кузмов

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 877
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #34 -: Юли 03, 2018, 05:09:27 pm »
vdomov, не разбрах какво предизвика такава реакция у теб, мнението само на един човек (моя милост)!?
В началото под снимките има схема, по нататък има видео. На тяхна база могат да се правят коментари. Всичко написано, вкл. и предпоследният ти пост ми изглеждат като копи-пейст. Ако тези текстове са твои, или имаш участие, беше редно да съобщиш. Но описанието и видеото от предпоследният пост са само описателни с твърдението че устройството има коеф. над 1. И още, че е само с опознателна цел и информация за съществуването му. Ако нещо съм недогледал, поднасям извинението си!!
Относно схемата и видеото от началото, имам собствен анализ и мнение, и мога да ги напиша ако е необходимо!

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #35 -: Юли 03, 2018, 09:11:40 pm »
Радико
По принцип и по-формулата за работа на механичния електромер си отчита индуктивната реактивна енергия. Затова съм пробвал да въздействам с капацетивен товар.
Само най-първите монофазни електронни електромери бяха с универсален едночипов  компютъри зимерване с ADC.
Сегашните са малко по специализирани за измерване.
Пускам едни чипове с които се измерва енергия. На който му е интересно може да разбере как работи измерването.
Има си механични електромери за активна енергия има си за реактивна. пак механични.
Ето ти тук линк към дни други чипове за мерене на електроенергия. Някой от тях измерват и косинуса други мерят строго активна енергия:
https://store.comet.bg/Catalogue/IC/Integrated+Circuits/EMETER/IC+-+Energy+Meters/?group=SEMCD#eyJpcHAiOiIyMCJ9
Ако се загледаш ще забележиш в описанието на едните:
: Energy Meter Front End, SPI Interface, 6 chan
Не че това е особенно важно защото енергийните оператори имат много по прости начини да манипулират електромерите при това по недоказуем начин. въобще не им е до вашият косинус.
Не е вярно и това, че всички уреди който имат кондензатори и индуктивности имат лош косинус. всичко това което е зад грец въобще не може да влияе на мрежата. греца  е като защитна стена. Правият ток няма косинус а греца това прави. Остана само хладилника май, но двигателят му е изчислен според компресора така, че да работи в режим на малко претоварване и косинуса ми не е единица но е над 0,92
Изобщо за домашното потребление бистренето на темата за косинуса си е чиста загуба на време.
Ааа, Кузмов твърдението, че енергията тече само и единствено от генератор към консуматор противоречи на примера със камиона с ракия и съответно отива в графата определена за него там.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 4 644
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #36 -: Юли 03, 2018, 09:31:41 pm »
Изобщо за домашното потребление бистренето на темата за косинуса си е чиста загуба на време.
При съвременните темпове на растеж на битовата електроника не е съвсем загуба на време. В момента в стаята на малкия бучи един комп, дето само аз знам как му плащам тока :) Вероятно гони киловат при пълно натоварване. Аз съм с лаптоп в скута дет захранването му също е импулсно. Жената гледа Кьосем султан на 40 иночвата плазма дет също няма трафове в захранването, а не е от икономичните модели. Навсякъде светят някакви икономични ламБи. Така че в момента аз лично не се сещам в моята къща да има някакъв чисто активен товар който да работи.

Неактивен Михаил Кузмов

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 877
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #37 -: Юли 03, 2018, 09:51:27 pm »
Радико, като започнеш да си въртиш електромера обратно, не пропускай да уредиш ЕРПто да ти плаща, вместо ти на него!

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #38 -: Юли 03, 2018, 10:06:42 pm »
Кузмов не мога да разбра защо реши, че смятам че мога или че изобщо е възможно да се върне електромера назад.
Добре ще ти го кажа в прав текст:
Може да се върне електромера назад чрез манипулиране през коуникационният порт. Да обаче софтурът и хардурът необходими за целта се пазят от ЕРПтата повече от банковите им сметки.
Юлияне всичките изрдни от теб устройства работят с постоянно "изправено" напрежение което ги прави активни консуматори с косинус близък до единица.
Главата си залагам, че който и да е от оптимизаторите на Кадуцея ще ви спести много повече пари от който и да е оптимизтор на косинуса за битови нужди за които стана дума по горе.

Неактивен Михаил Кузмов

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 877
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #39 -: Юли 03, 2018, 10:16:37 pm »
Написа го като отговор на nizo в #26.
копи-пейст
Юлияне всичките изрдни от теб устройства работят с постоянно "изправено" напрежение което ги прави активни консуматори с косинус близък до единица.
Този текст показва неразбиране!

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #40 -: Юли 03, 2018, 10:31:24 pm »
Добре защо не включиш осцилоскопа и с едната сонда да визуализираш напрежението 220 в. а с другата чрез някакъв подходящ шунт да визуализираш тока на такъв консуматор да видим какво ще се покаже. Може пък верно нещата да са се променили от времто когато се занимавах с такива устройства, при това да са се променили към по лошо. Аз бих го направил но нямам осцилоскоп.

Неактивен Bat_Vanko

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 233
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #41 -: Юли 03, 2018, 10:46:38 pm »
Всъщност Радико хем е прав хем не е. Импулсните зарядни устройства не работят с прав ток, но техният косинус Фи е близък до 1.
Принципа на зареждане в началото на нарастването на синосуидата важи само за първият импулс след включването на тока. И само в този момент имаме силно разместване между ток и напрежение консумирано от мрежата. След преминаването на максимума на мрежовото напрежение филтриращият кондензатор започва да се разрежда, но само до около 80 - 90 % от максимума (или по високо). След започването на новата полу синосуида, филтриращият кондензатор все още има достатъчно запасена енергия в себе си и започва да се зарежда едва когато мрежовото напрежение надхвърли това, до което той е зареден. Т.е. максимума на зареждащият ток почти съвпада с максимума на мрежовото напрежение. Последващото дозареждане на кондензатора става само по върховете на синосуидата и косинуса е близък до 1.

Неактивен Михаил Кузмов

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 877
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #42 -: Юли 03, 2018, 10:57:29 pm »
Това е така само когато между греца и bulk (обемният) кондензатор има PFC. Ако няма PFC заряда и разряда на кондензатора са зависими от товара. Вече съм показвал на графики.

Неактивен juliang

 • Главен инквизитор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 4 644
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #43 -: Юли 03, 2018, 11:48:47 pm »
След преминаването на максимума на мрежовото напрежение филтриращият кондензатор започва да се разрежда, но само до около 80 - 90 % от максимума (или по високо). След започването на новата полу синосуида, филтриращият кондензатор все още има достатъчно запасена енергия в себе си и започва да се зарежда едва когато мрежовото напрежение надхвърли това, до което той е зареден.
Сега се сети кой производител ще сложи кондензатор който е 5 пъти по-голям от това което му трябва за да задържи изходното напрежение...
Имаш вход 220 волта и изход в най-честия случай между 12 и 20 волта. НИКОЙ производител няма да сложи кондензатор, който да дръжи повече от ... 25 волта между синусоидите, просто защото на него му трябват 20 волта на изхода. Ти ми говориш за 80%, или някъде около 200 волта... кой е луд да преоразмерява така битова електроника? Нали ще стане на двойна цена и двоен размер?

Неактивен ndm

 • Специалист
 • Стабилен
 • ***
 • Публикации: 710
 • и има и ш извади ако трее - че даже ш и работи
Re: СЕ от "Контакта"
« Отговор #44 -: Юли 04, 2018, 02:36:52 pm »
А какво ли щеше да прави ерп-то, ако ел.двигателите в ЗММ-то например, бяха кондензатори,  хипотетично. 2 в 1, ЗММ и елпром. ;)