Справочници, схемотехника, теория > Практически опит
Уред за домашно топло и студено пушене на месо
Аtos:
Мишо, тази твоя технология я прилага един мой познат, но просто ползва...хладилник :D
Нацелил е човекът точния режим и винаги му се получава!
А и приготвянето на домашно сушено филе няма общо с опушването, за което става дума.
Опушването просто "запечатва" повърхностния слой и придава специфичен вкус, това е.
Радико, филе "Елена" става в град Елена (и околията) най-добре, заради бактерия със строго локален ареал, както киселото мляко (истинското) става най-добро в България!
Същото с голяма сила важи и за "Еленския бут" - цял свински бут, леко осолен, просто се окача на кука да виси известно време и сам си става, какъвто трябва да е!
Радико:
--- Цитат ---не ми препоръчвай драги Радико, ментето течен пушек.
--- Край на цитат ---
И къде точно съм го препоръчал. Оставам с впечатлението, че си прочел нещата или диагонално или презредово поради което стигаш до такова заключение. Ако си пропуснал този ред ето го пак:
--- Цитат ---В моята и на Юлиян крайност, спазваш достатъчно стриктно всички класически подробности в технологията и променяш много внимателно много малко неща.
--- Край на цитат ---
Радико:
За да не бъда отново криворазбран ще пиша вече в стил Twiter
Пушек от слама.
Пушк от тютюн.
Пушек от матихуана.
Дали има разлика?
Михаил Кузмов:
atose, точно, ако името 'филе елена' произлиза от еленският балкан, убеден съм че там технологията без пушек, на 100% ще бъде успешна през зимата. При мен, само веднъж имаше провал при сушене в хладилна витрина. Както знаеш, витрините имат вентилатор за вътрешно въртене на въздуха. Т.е. има 'вятър'. Очевидно нещо обърках, най вероятно не намалих температурата.
Относно запечатването мисля си в грешка. Става въпрос за дълбочинно убиване на плесенни бактерии и др. гадини които развалят месото. Пушека е нещо като естествен консервант. Забележете че руснаците го прекарват през воден бъблър. Известна е универсалната способност на водата да разтваря мн. вещества. Вероятно разтваря и вредните в пушека.
Цялата тая галимация с обработките с високо напрежение се обезсмисля поради наличито на течен пушек. Радико, това беше твой коментар от отговор #8. Според мен, състава на течният пушек са изкуствени консерванти и миризми. Ако ще мажа с това нещо, по добре да си купя от магазина, резултата е гарантиран, поне 5-6 Ета.
Не си криворазбран по отношение на пушека. Просто ако прибавиш и пушек от автомобилни гуми, ще станеш ясен и за тъпаците.
Така твърдят някъде по форуми, но не уточняват, кой пушек? За съжаление и аз не мога да уточня! Със сигурност съм убеден че няма да стне с градски смог.
Не съм се начел достатъчно. Има информация и на други езици. Като докопам нещо ще докладвам!
Михаил Кузмов:
https://www.youtube.com/watch?v=ckKg5v71UF4
Под звуците на лека келтска музика, погледайте как човека си опушва риба.
https://www.youtube.com/watch?v=2sNrqgIiqrE
https://www.youtube.com/watch?v=3MIMdbTeocM
Тук уреда змия за производство на пушек.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия