Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити
Електромагнитна индукция & Импулсен Ток
Михаил Кузмов:
Радико, HVDC далекопроводи вероятно има на 2-3 хиляди места по света, но DC не се пренася импулсно. Това си има точна причина.
dmitarp:
В математиката, физиката и в частност електротехниката периодичните променливи, които нямат синусоидален характер, като импулсните токове се представят с редове на Фурие. Импулсния ток е сума от безкраен брой синусоиди и косинусоиди. Като се има в предвид преходните процеси в електрическите вериги, лесно се вижда, че това представяне не е някаква математическа абстракция, а едно обективно представяне на физичните процеси в електрическите вериги. Ако не виждаш нищо нередно или загадъчно или пък СЕ в една синусоида, как същото това нещо го виждаш в хиляди, по каква логика?
И мисля, че лекции на прогимназиално и гимназиално ниво едва ли ще ти дадат някакъв смислен отговор на въпроса, що е то импулсен ток и как взаимодейства с една бобина.
Bat_Vanko:
--- Цитат на: locco в Април 03, 2018, 04:00:28 am ---За DC Далекопроводите на ABB сте чували, имат една осбенност привличат заряд от въздуха и генерират увеличаване на мощността в зависимост от дължината си КПД-то им расте.
--- Край на цитат ---
За АВВ съм чувал, за DC далекопроводи съм чувал, но съм чувал също, че разноимменните заряди се привличат. Би ли ми обяснил като на средно интелигентен човек как положително зареден проводник на далекопровод след като привлече отрицателни заряди неговата мощност ще се увеличи.
teofilius:
Така не става но има друг вариант за увеличаване на енергията в проводник с постоянен положителен ток. Ами далекопровода се прекарва в йоносферата :)
Михаил Кузмов:
Е ся кво? Радико отплесна темата в посока, нямаща нищо общо с импулсен ток, и давай да нищим DC далекопроводи! Това е "дебела" работа, не е за лаици, които си нямат хал-хабер от предимства и недостатъци, на AC и DC мрежите.
Карайте си на импулсен ток, ама и той не е лесен, трябват знания (онези от учебниците не онези от фантазиите) и ако искате да го разнищите, върнете се на пост #48 на dmitarp. Също никак не е лошо да направите справка със зората на импулсните захранвания до днес. Защо ШИМ (PWM) са по не ефективни от квазирезонансните, или с по-съвременно звучене LC, LCC, LLC.
Останете със здраве!! Аз ще чакам да видя, ще излезе ли нещо!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия