Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване
това наистина трябва да ни плаши
EDM electronics:
--- Цитат на: x_name41 в Март 19, 2019, 08:01:22 pm ---кои са трите основни цвята?
а) син, зелен, червен
б) син, жълт, червен
въпросът го поставям защото по БНТ учат децата, че отговор б) е верният, а мен са ме учили че отговор а) е правилният
--- Край на цитат ---
Правилният отговор е: Родител 1 и Родител 2 :D
Децата трябва да знаят кои са родителите. ;D
Аtos:
--- Цитат на: x_name41 в Март 19, 2019, 08:01:22 pm ---кои са трите основни цвята?
а) син, зелен, червен
б) син, жълт, червен
въпросът го поставям защото по БНТ учат децата, че отговор б) е верният, а мен са ме учили че отговор а) е правилният
--- Край на цитат ---
Явно доста грешни неща си усвоил като малък...зеленият цвят е съставен, не основен, получава се от смесване на жълто и синьо.
Радико:
--- Цитат на: atos в Март 20, 2019, 12:48:01 am ---Явно доста грешни неща си усвоил като малък...зеленият цвят е съставен, не основен, получава се от смесване на жълто и синьо.
--- Край на цитат ---
Зелената боя атос, боя а не цвят. Зелената светлина също е цвят, но не е съставна, даже може и да бъде кохерентна. Има зелени лазери. Мисля предния отговор беше достатъчно изчерпателен, за хора които имат навика да се замислят разбира се. Мисля в нета има достатъчно обяснения от къде тази разлика в смесванията, че и аз да го повтарям и тук.
Михаил Кузмов:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/RGB_color_model
hyparh:
Правилният въпрос по-скоро трябва да изглежда така: "Кои са трите цвята, чрез смесването на които, може да се получат всички останали цветове?"
Както отбеляза Радико, отговорът варира според това дали смесваме светлинни лъчи или боя.
Всъщност се оказва, че човешкото око е доста адаптивно и може успешно да компенсира липсата на цвят ("създавайки" такъв, при това много близък до реалния, в напълно greyscale или черно-бяла зона от дадено изображение) вземайки предвид цветовите нюонси и тяхната наситеност на околните обекти. Изследванията в тази област са проведени от Едуин Ленд (Edwin Land), който открива, че човек може да получи (и съответно види) пълния цветови спектър от смесването само на два цвята – например червен и зелен, които при смесването всъщност се редуцират само до един (червен). Изображението от зеления филтър се конвертира в greyscale.
The Land effect: http://www.aw3rd.us/scief/colorviz.htm#
"Това, което Ленд демонстрира и което вече е било известно на някои фотографи, работещи с цветни филми, е способността на човешката визуална система за компенсиране на цвят. Експериментите на Ленд ясно показват неадекватността на конвенционалната идея, че смесването на червена, зелена и синя светлина, определят възприемания цвят. Възприеманият цвят от един регион на дадено изображение, зависи също от неговите съседни, както и от цялостната окраска на изображението."
https://www.youtube.com/watch?v=XtSP4EVc4Po
Това наистина трябва да ни плаши :D
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия