Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Други ДВГ и топлинни машини

съществуват ли "лъчите на холода"

<< < (3/4) > >>

dmitarp:
Първо искам да направя уточнение, че по горе съм писал имайки впредвит крушка с нажежаема жичка. Охлаждайки се по интензивно, температурата на жичката ще се понижи и тока през нея ще се повиши, съответно и консумацията. 

PyroVeso:
Мда-а... идеята за черната светлина (палиш лампата и става тъмно...) и вакуумът под налягане (пукнеш му главата и целият квартал остане без въздух...) занимават въображението ми от десетилетия... ;)

А иначе за да осъществиш топлообмен или за да протече електрически ток не е необходимо да имаш "+" и "-" задължително... Достатъчно е да имаш РАЗЛИКА в потенциалите, или температурите, или интензитета на лъчението. Примерно между +30'С и +20'С пак става топлообмен.
Даскалът щеше да е прав, ако успее да създаде температура -280'С, примерно.

Аtos:
Все пак...има някои странности, нали?
Ако се поддържа една константна температура на въздуха в дадена стая - 20 градуса и това продължи...100 дни(примерно), без да се отваря вратата, дали дървен и метален предмет, намиращи се в тази стая ще са с еднаква температура?
Логиката на "физичните закони" води натам, че ще са, но...дали?

Оттам трябва да се тръгне, според мен!

merlinbg:

--- Цитат на: atos в Ноември 16, 2017, 02:10:31 am ---Все пак...има някои странности, нали?
Ако се поддържа една константна температура на въздуха в дадена стая - 20 градуса и това продължи...100 дни(примерно), без да се отваря вратата, дали дървен и метален предмет, намиращи се в тази стая ще са с еднаква температура?
Логиката на "физичните закони" води натам, че ще са, но...дали?

Оттам трябва да се тръгне, според мен!

--- Край на цитат ---

Топлопреминаването и топлоотдаването ги игнорираме, можем и без тях. Защо всички топлообменници са метални и защо няма дървени, пластмасови и пенопластови? Може пък да имат различни свойства?!?

dmitarp:
Има три начина за топлообмен, чрез топлопроводност, чрез конвекция и чрез излъчване. Тъй като топлообмена чрез излъчване не зависи много от рзстоянието между телата, то е възмжно да охладиш тяло до температура по-ниска от околната, стига то да гледа към по студено тяло, макар и отдалечено , а също и да нагрееш тяло до температура по-висока от околната. Пример за това са слънчевите панели. През ноща, когато температурата на небето е ниска, тези панели започват да излъчват в обратна посока, и могат да се охладят до по ниски температури от околното пространство. Продават се такива панели, които служат за охлаждане. А и обикновен слънчев панел може да се използва с тази цел, стига да му направиш и студен кръг за през ноща.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия