Алтернативни енергоизточници > Вашите експерименти

Експерименти с трифазни мотори

(1/11) > >>

Lambo_Rambo:
Здравейте, пиша темата основно защото имам нужда от помощ и не знам към кого да се обърна. Преди да напиша каквото и да е да кажа че съм инженер, а не фризьор, но не съм и ел инженер, тоест имам някакво логическо и техническо мислене, но не ме застрелвайте с ел. терминология. Четох доста теми из българските и чуждите форуми, както и гледах доста клипчета в ютуб на подобни проекти, но всички хора които са постигнали някакъв успех вече не влизат по форумите и не мога да намеря контакт с тях.

Последните месеци се занимавам със опити да подкарам трифазни мотори, първо правих опити със BLDC електромотор на 12V с мощност 850W от автомобилна електрическа перка, като се опитах да я подкарам със ESC за хоби (колички, хеликоптерчета и тн), а сигнал му давам със серво тестер пак за хоби цели.

Втория ми опит е да направя електромотор от автомобилен алтернатор, като за целите на един работещ алтернатор разпоих диодния блок, свързах фазите към спийд контролера, и тъй като ротора не е с постоянни магнити пробвах да го възбудя със напрежение 12V и 5V, тъй като четох че при ниско напрежение към ротора се постигат по-добри резултати.

Е, и в двата случая успях да накарам електромоторите да се въртят, но със много ниски обороти и никаква мощност. Под ниски обороти имам предвид може би 100тина оборота в минута, а под никаква мощност - и двете ги спирам без проблем с ръка. Явно има нещо което не правя като хората и имам нужда някой по-компетентен от мен да ме насочи към проблема. И двата електромотора са пробвани със 2 различни спийд контролера, и двата са рекламирани като 100 амперови, в общи линии най-мощното което успях да намеря на българския пазар, както и със 2 различни серво тестера - един самоделен и един който поръчах по интернет, и при двата тестера, и при двата контролера, и при двата електромотора, резултатите са много ниски обороти и никаква мощност, също много слаба реакция на въртенето на потенциометъра на серво тестера (завъртам го малко-тръгва, навъртам го до край - оборотите почти не се променят до колкото мога да определя на око). Захранвам ги със автомобилен акумулатор 12V 75Ah... Моля всеки който има някаква идея какъв може да е проблема да сподели някакви насоки...

Електромотора от електрическата перка е същия като от това клипче, човека го е подкарал също със хоби спийд контролер и същия серво тестер като този който аз имам..
https://www.youtube.com/watch?v=In40bskrRaY

EDM electronics:
Темата с BLCD въобще не е проста и не може да се обясни накратко. Ако не си наясно с принципа на работа и на двигателя, и на инвертора, трудно ще се справиш. А проблема при тръгването може да бъде от всякакво естество.

Най-общо казано при тези трифазни мотори магнитното поле на статора трябва да се направи въртящо и то да си взаимодейства с ротора в зависимост от развъртането - оборотите. Информацията за това се взима по два начина: 1. с магнитни датчици на Холи и 2. електромагнитни такива, като се ползват самите намотки. При първия вариант още преди да запуснеш двигателя инвертора има информация, какво е положението на магнитния ротор спрямо статора и съответно подава първия импулс на съответната намотка, за да се завърти в правилната посока, после нещата вървят по план и се подават импулси в зависимост от достигнатите обороти в зависимост от натоварването на двигателя и с помощта на датчиците. Когато инвертора е бездатчиков той не знае първоначалното положение на ротора, как е застанал спрямо статора. Тогава, за да се завърти се подава импулс на някоя от намотките и ротора се завърта напред или назад, докато другите намотки вече регистрират положението на ротора. Тогава двигателя се развърта и пак всичко си върви по план, дори по-добре от първия вариант, но недостатъка е огромния начален ток за развъртане и ниския въртящ момент тогава. Иначе при бездатчиковия ввариант предварението е динамично и двигателя работи оптимално на всички обороти, докато при датчиковия той работи оптимално само на фиксирани обороти, освен, ако инвертора няма функцията да изменя предварението.

Какво е предварение?
Същото е като при ДВГ. За да протече максимален ток в намотката е нужно време, защото при индуктивностите напрежението изпреварва тока, затова е необходимо да се подаде импулса преди магнита на ротора да е достигнал началото на бобината на зъба. Това предварение ще е различно при различната ъглова скорост. Толкова накратко за принципа със скопено обяснение за електрическата част.

Най-вероятната причина да не ти тръгва с пълни обороти двигателя е защото инвертора ти не може да работи с най-високия коефициент на запълване на импулсите или несъответстващо управление, лошо управление. Ако той е датчиков, най-вероятно не си настроил авансовата плочка на датчиците /ако има такава/. Ако няма и са стационарни, не е нужна настройка. Ако инвертора ти е бездатчиков, най-вероятната причина е управляващото напрежение за ШИМ на инвертора. Това може лесно да се провери на осцилоскоп, но щом не си в час с ел. частта, едва ли ще се справиш.

Направи един клип и го постни тук или ю-туб, като огледам, мога да те насоча. Казвам ти го като чиляк, дето си е блъскал и продължава да си блъска главицата с BLCD.  ;)

krasias:
Lambo_Rambo, тия спийд контролери дето си ги купил доколкото съм чел се програмират, продават се отделно програматори за тях. И се настройват разни времена при тръгване спиране и други параметри. Извинявай не съм работил досега с такива контролери но мисля че е най добре  да попиташ за тях в някой от сайтовете за авиомоделизъм, там ще ти дадат най добър отговор.

Lambo_Rambo:
Благодаря много за отговора, тези неща са ми смилаеми, но до колкото разбирам и двата контролера които ползвам са "sensorless", иначе електромотора от перката (от клипа в ютуб) има 3 стационарни датчика на хол, но те няма къде да се включат в контролера, както се вижда и на клипа четвъртия кабел (в него има 5 отделни малки кабелчета по спомен) си виси свободно надолу и не се използва. Отдолу в коментарите на клипа си писах с руснака (да живее google translate) и той е писал че неговия контролер има автоматично засичане на ъгъла на "запалване", каквото и да значи това в хардуерен аспект, предполагам че това е проблема и най-вероятно моите контролери нямат такова нещо. Иначе ето каква е ситуацията при мен, същото се случва и с електромотора от автомобилната перка. 5тте волта за възбуждане на намотката ги докарвам чрез автомобилно зарядно за телефон, но дори ако свържа 2те жички директно към акумулатора въртенето е абсолютно същото като скорост и мощност. А и както се вижда като навия рязко серво тестера и електромотора спира.

https://youtu.be/mI0M31hZBVk

krasias - от форумите за моделизъм вдигнах ръце вече, там покажеш ли им нещо което не е конкретно направено за колички/самолети/хеликоптери и те гледат като извънземен, а и честно казано компетентността им е силно под въпрос за мен. относно програмирането на спийд контролерите, за първия ми контролер (който изгоря) купих програмна карта но не успях да постигна нищо с нея, а във форума имаше изказвания че си идвали програмирани тия контролери..

Честно казано съм склонен да отида при човек който наистина разбира и да му платя да ми обясни/настрои нещата, но започвам да си мисля че такива хора няма, всички казват "ми да ве то си става" и в същото време са виждали такива неща само на картинка

Dedo pop:
   Според мен въпроса е в настройките на контролера. В тях има едно място в което казваш колко полета/полюси/ има двигателя и инвертора се оправя нататък. Предполагам при теб се е получило нещо такова. А щом няма начин да му го кажеш изхода е само един - търсиш двигател който ще работи с тоя контролер.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия