Автор Тема: Технологични новости  (Прочетена 1614164 пъти)

Неактивен EDM electronics

• Сериозен Експериментатор
  • Много Напреднал
  • Публикации: 5 390
  • Втория 9-ти септември иди, иди ...
Re: Технологични новости
« Отговор #2100 -: Септември 24, 2025, 03:49:45 pm »
Я да видим колко му вярваш на тоя писател... Кажи колко левкойна притежаваш? :)

Писателят е софиянец и му вярвам, не е наврян в цех с мишарници от пишман софиенец, на който не само не вярвам, но изпитвам съжаление - пълна трагедия.  :D

Левкойни нямам, защото съм не просто малко по-умен.  :)
Притежавам инвестиционно злато.  :) Гледам днес цената на 1 гр. му станала 200 лв. Последно купих май месец на 140 лв.  :)

Не ми трябва луксозно бунгало, като на американската чалма.  :D
Защо ми е да ходя все на едно и също място? - ще ми омръзне.
Тази година направих общо 25 дни Гърция и 60 дни на диво по язовирите - в калта на скара, узо, кеф, почивка...... :D

Да живее комунизма другарки и другари!  :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
  • Публикации: 7 585
« Отговор #2101 -: Септември 24, 2025, 06:19:27 pm »
Начи на приказките му за 4-те свалени самолета вярваш, ма за това че левкойна ще стане от 1 стотинка 1 лев - не...
Ти си богат човек, а той търси такива родолюбиви българи - инвестирай в мечатата на тоя писател: https://levcoin.net/2025/09/20/%d0%b2%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d0%b4%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b8-%d0%bd%d0%b5/

• Много Напреднал
« Отговор #2102 -: Септември 24, 2025, 09:17:44 pm »

Ти си богат човек, .......
Напуши ме на смях.  ;D
Не, не съм богат, аз съм жигуладжия.   :D
По-скоро умея да планирам добре с ограничените си средства, да прекарвам времето така, че веселата част от живота, да преобладава. Който иска да бачка кът побъркан и да си изразходи цялото земно време в бачкане. Като дойде моментът на смъртта, тогава ще разбере какъв какаваняк е бил.  ;)

Иначе богатия тук е американския фес, той парадира с лукс, имоти, бизнеси - взел бизнеса на Вълка в Пловдив. Чалмосал се с шерифски пентаграм и хвалипръцко ни в клин, ни в ръкав, без да го пита някой ни съобщава, как пропуснал пътуването си до Тексас, сякаш ще си ходи на село.

Забравил е този гладните години - скоро ще го споходят....  :)
Глада иди, иди, мирише, като дъжда, усеща се...  :)

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2103 -: Септември 25, 2025, 12:08:25 am »
Не, не съм богат, аз съм жигуладжия.   :D

Притежавам инвестиционно злато.  :)

И отсвирваш идеята за националния ни койн, който ще запази идентичността ни дори и след като ни наложат омразното евро? :)

Активен h2motor

• Сериозен
  • Публикации: 1 171
« Отговор #2104 -: Септември 25, 2025, 06:49:11 am »
juliang, те еврата с които е обезпечен валутния съвет са в търговските банки, БНБ срещу тях е емитирала левове и им ги е дала в сделка - купува. От тях се очаква да сменят всички левове с евро. Парите с които работят трябва да намалеят около два пъти, половината от парите им сега са левове и те ще бъдат изтрити. Не става въпрос за омраза, а за притеснения от друг характер.

Неактивен Радико

• Много Напреднал
  • Публикации: 7 523
  • Потребителя не съществува
    • http://martinov-radiko.blogspot.com/
  • Скайп: radiko1a
« Отговор #2105 -: Септември 25, 2025, 06:58:16 am »
juliang, те еврата с които е обезпечен валутния съвет са в търговските банки, БНБ срещу тях е емитирала левове и им ги е дала в сделка - купува. От тях се очаква да сменят всички левове с евро. Парите с които работят трябва да намалеят около два пъти, половината от парите им сега са левове и те ще бъдат изтрити. Не става въпрос за омраза, а за притеснения от друг характер.
Струва ми се, че си в голяма грешка. Парите няма да намалеят два пъти. Банкнотите ще намалеят два пъти. Това е все едно да имаш 10000 лева  всички банкноти от по 50 лв. И да ги замениш с банкноти от по 100 лева. Ти пак ще имаш 10000 лева, но ще са два пъти по тънка пачка. Нищо повече.

Активен h2motor

• Сериозен
« Отговор #2106 -: Септември 25, 2025, 08:09:01 am »
  Радико, в балансите на банките, тези числа които показват колко лева...изчезват и те трябва да ги променят на евро, не става въпрос за парите в джоба ти. Ако погледнем в Хърванска какво са направили, имат 35 милиарда евро преди да го приемат и след като го приели вече М2 се оказва 70 милиарда евро, има в интернет графика как се движи М2 при тях. Дано и при нас да стане така. Някой вкарва в банките им 35 милиарда евро вместо хърванската куна, еврото което са имали в системата + тези евра по курса на обмяна на куната. Това се вижда на графиката.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 408
  • Vae victis !
« Отговор #2107 -: Септември 25, 2025, 08:49:09 am »

• Много Напреднал
« Отговор #2108 -: Септември 25, 2025, 11:13:50 am »
И отсвирваш идеята за националния ни койн, който ще запази идентичността ни дори и след като ни наложат омразното евро? :)

Простовато момче си ти.  :)
Дори не става въпрос за идеологическо противопоставяне тука.

Западните икономики са такива при които БВП се сформира предимно от търговия с ценни книги и заеми. Само по време на ковида се наляха в САЩ и Европа трилиони. Това се нарича монетарна реформа и тя води до инфлация - задължително. Рано или късно стойността на вкараните пари в оборот ще се изравни със стойността на стоките и услугите, като скачен съд. Знаем до кокво води инфлацията - тя стопява спестяванията.

И понеже западният свят с редица политически и икономически, военни лостове е наложила на целия свят, да се извършват всички сделки по света с тези валути, то хитреците им с хитреци буквално изнасят инфлацията навън във всички държави, които ползват тяхната валута за разплащания и тази, които най-вече я спестяват. така те предизвикват инфлация в държави, които не са правили монетарна реформа, не са наливали инфлационни пари в своите икономики. Това се нарича износ на инфлация. Това споделя инфлацията на западните държави и затова икономиките им се задържат много по-дълго от обикновено, преди да фалират, както в общия случай. Но рано или късно ще фалират. Просто агонията им се плаща от всички държави. Затова и за да фалират по-бързо трябва всички държави да не търгуват с техните валути, така те няма да могат да изнасят инфлация и тя ще остане на тяхна територия - това се случва в момента в света и именно за това се води и войната. Западняците знаят много добре какво ги чака.

Ти нали спестяваш евро и долари? - ей за това говоря.  :)
Този, който се е набълбукал са евро и долари, ще плаща цената на инфлацията. С други думи западните държави спасяват своите икономики от фалит, а цената я плащат абдалите, които кътат техните валути.

Аз казах ли ти, че съм малко по-умен?  :D

И сега:
Когато България приеме Еврото, тя автоматически ще го приеме с всичките му салтанати, в т.ч. и неизбежната инфлация. Това ще стане, като всички цени се повишат и спестяванията на българите покрият загубите в икономиките на твоя дрислив запад.

Да ти сера на еврото, да ти сера
- ще кажа аз.  :)

Ти като си една тъпа система и искаш да плащаш чужд масраф, такива като мен не искат - и няма да го платят по отношение на спестяванията си, защото са взели превантивни мерки.  :)

Понеже много рива колко лошо било през соца и как ни навредил СССР, ще ти припомня, че България нито е бил съветска република, каквато е сега европейска, нито е заменила лева за рублата тогава, нито руската диктатура е имала тези колосални размери, като западната "демократична" диктатура.

България влиза в семейството на богатите фалирали, да им платят масрафа и да стане още по-беден българина.
Дали ще стане или не ми е все едно - дано поне тогава умрете от глад и мизерия евроатлантически отрепки и с радост ще искате парче сух хляб, който ще ви го даде Русия.

Впрочем Русия има интерес България да приеме еврото, защото тогава не 80% ще са русофилите, а 95%, дори ти ще станеш русофил от глада и мизерията, които те чакат след влизане в еврозовата.

Неактивен Михаил Кузмов

• Специалист
  • Много Напреднал
  • Публикации: 2 728
« Отговор #2109 -: Септември 25, 2025, 11:37:31 am »
Сакам думата! За копейката съм!

Неактивен juliang

• Заинтригуван
  • Много Напреднал
  • *
« Отговор #2110 -: Септември 25, 2025, 11:47:32 am »
Простовато момче си ти.  :)
Дори не става въпрос за идеологическо противопоставяне тука.
Тогаз к'во ми се прайш на идеолог. Кажи си че се продаваш на тоя, който плаща повече и да приключваме :)

После има няколко абзаца, които би трябвало да се включат в учебниците в основното училище и с които всеки човек с IQ по-голямо от номера на обувката трябва да е наясно. На тях няма да се спирам.

Ти нали спестяваш евро и долари? - ей за това говоря.  :)
Не, в грешка си. Аз не спестявам. Харча, живея си живота. За какво да спестявам - за надгробна плоча ли? За четвърти автомобил, за трета вила, за трети апартамент? Ще си ги нося на оня свят ли?

И сега:
Когато България приеме Еврото, тя автоматически ще го приеме с всичките му салтанати, в т.ч. и неизбежната инфлация. Това ще стане, като всички цени се повишат и спестяванията на българите покрият загубите в икономиките на твоя дрислив запад.
А когато България не беше приела еврото преди 25 години, нямаше валутен борд, да те подсещам ли какво се случи? Какви висини достигна независимия бълагрски лев?
Смяташ ли че българския лев може да се остави "свободно плаващ" спрямо основните световни валути? Имаш ли на представа, че БВП на страната ни е по-малък от активите на поне първите 100 компании в света, както и на активите на поне първите 10 физически лица в света? Буквално в света има хора, които могат да купят България с все парцалите. За каква стабилност на валутата можем да говорим?

... ще ти припомня, че България нито е бил съветска република...
Юридически погледнато Беларус сега не е съветска република. Технически обаче... В същото положение бяхме и ние тогава. Ако се загледаш в изявленията на Лукашенко, ще намериш поразителна прилика с поведението на другаря Тодор Жовков. И да - гледам и изявите на другаря Лукашенко в тубата, колкото и да не ти се вярва :)

... дано поне тогава умрете от глад и мизерия евроатлантически отрепки...
Кълнеш кат дърта циганка на някой светофар... дръж се на положение :)

Неактивен epwpixieq-1

• Много Напреднал
  • Публикации: 2 213
  • e^(π*ι)+1=0
« Отговор #2111 -: Септември 25, 2025, 11:56:26 am »
Ако погледнем в Хърванска какво са направили, имат 35 милиарда евро преди да го приемат и след като го приели вече М2 се оказва 70 милиарда евро, има в интернет графика как се движи М2 при тях. Дано и при нас да стане така. Някой вкарва в банките им 35 милиарда евро вместо хърванската куна, еврото което са имали в системата + тези евра по курса на обмяна на куната.
h2motor мислите ли че киличеството "парите" (кавото и това да означава) има значение или тяхното отношение към стоките и услугите които се купуват?

При едно наратване на М2 с 100%, особенно за кратко време, от година две, при равни дуги усливия, и без нарастване на обема на стоките и услугите, отношението на цените на тези стоки и услуги (теоретично) нараства 2х, което означава инфлация от 100%, за този кратък период от време. Разбира се в реалната икономика нещата са мнооооооого по-различни, като включим парични водовъртежи ( тип задъжанае на М2 пари ), но като цяло закона се апзва. Относителното нарастане на М2, сравнено с обема на стоки и услуги ( в административния район) води до бърза инфлация.

Западните икономики са такива при които БВП се сформира предимно от търговия с ценни книги и заеми.
Много по важно от това заеми които в последствие се пакетират и се продават отново на други. Или да го кажем доста вугарно, една тоалетна хартия да се използва 3-4ри пъти от различни потребители ;D, преди да отиде за рециклиране, какво богатство нали, още повече когато в тоалетната е поставен човек (цяла индустрия) която взема използваниете тоалетни хартики, сортира ги, напръсква ги с пърфюм и ги дава на повторно, потретно и тъй нататък използване.

Китайската икономика, изразена в покупна стойност на валутната единициа (на еквивалетни стоки и услуги) задмина икономиката на САЩ още през 2019 година. По това също изражение, най-голямата икономика в Еропа е Руската. Това може да е учудващо за Западно Европейските бюрократи, но поне за източните такива, въпреки че не го казват на глас, това е пределно ясно. САЩ имат още 2-3 години (най-много) след това ще бъдат сериозно пренебрегнати от Азиатските държави. За Европа, най-добрия вариант е Русия да си възвърне източната част на Украйна ( което най-вероятно ще стане) и след отдръпване на САЩ, да си възобнови отношенията със Русия. При положение че не го направи, ще има систематична стагнация на икономическата активност идвайки от драстичното нарастване на цените на енергиините ресурси в сравнение с останалите стоки и услуги.

Неактивен VITAN

• Много Напреднал
  • Публикации: 5 408
  • Vae victis !
« Отговор #2112 -: Септември 25, 2025, 12:02:24 pm »
Лъжеш. Не си за копейката.
Думата копейка идва от една монета, която на гърба има коннкик с копие.
Ето ти конника:

Чини ми се богоборци не могат да тачат св. Георги (с копието на герба). Или да?!

P.s. Яденето на агнешко и пиенето на вино на 6 Май не е почит към Копиеносеца...

• Много Напреднал
« Отговор #2113 -: Септември 25, 2025, 01:48:02 pm »
Тогаз к'во ми се прайш на идеолог. Кажи си че се продаваш на тоя, който плаща повече и да приключваме :)

После има няколко абзаца, които би трябвало да се включат в учебниците в основното училище и с които всеки човек с IQ по-голямо от номера на обувката трябва да е наясно. На тях няма да се спирам.
Не, в грешка си. Аз не спестявам. Харча, живея си живота. За какво да спестявам - за надгробна плоча ли? За четвърти автомобил, за трета вила, за трети апартамент? Ще си ги нося на оня свят ли?
А когато България не беше приела еврото преди 25 години, нямаше валутен борд, да те подсещам ли какво се случи? Какви висини достигна независимия бълагрски лев?
Смяташ ли че българския лев може да се остави "свободно плаващ" спрямо основните световни валути? Имаш ли на представа, че БВП на страната ни е по-малък от активите на поне първите 100 компании в света, както и на активите на поне първите 10 физически лица в света? Буквално в света има хора, които могат да купят България с все парцалите. За каква стабилност на валутата можем да говорим?
Юридически погледнато Беларус сега не е съветска република. Технически обаче... В същото положение бяхме и ние тогава. Ако се загледаш в изявленията на Лукашенко, ще намериш поразителна прилика с поведението на другаря Тодор Жовков. И да - гледам и изявите на другаря Лукашенко в тубата, колкото и да не ти се вярва :)
Кълнеш кат дърта циганка на някой светофар... дръж се на положение :)

Аз не прочетох аргументи в защита на приемане на еврото и контрааргументи на моите. Вместо това ми даваш някакви бутафорни сравнения, как било при СССР, ма как Беларус фактически била част от Русия и бла-бла.

По тази логика и ЕС е част от САЩ, да не говорим че са на тотален контрол, управление и окупация с войски. Та това с нищо не оправдава моите доводи.

По въпроса за IQ ти:
Ти като си с голямо такова, защо си се наврял в мишарниците по цеховете?  :)
Умните хора работят работа с акъл и за много пари, не в циганските махали.  :)

И не спестяваш не щото много харчиш, а защото ти е нисък дохода и не остава за спестяване. Ама нали си голям капиталист - стои си с оловните сапаги.  :)

Другия пък, тоя направо не ви се хаби времето и приказката за него.
Тоя никога нищо стойностно и съществено не е казал и възразил. Само едни прости намеси, просто се излага. Ама то какво може да каже по тези въпроси с образование за зидар?

Хората учили, че и по 2-3 магистратури завършили  ;)  :D, че нямат претенции, той с неговите плитки изказвания се мисли за фактор. Тя и техниката му толкоз. Ако му проведа един елементарен изпит по електроника съм сигурен, че ще заслужи чиста 2-ка. 3-ка и по милост ме мога да му пиша. Ето вижте му аргументи за еврото - пълен треш е тоя:  :D

Да кажа и нещо позитивно, щото от тия двамата горе само токсини във форума:
Благодаря на колегата epwpixieq-1, че винаги е бил обективен и компетентен и изказванията му не са свързани с пристрастия, макар, че е живял и работил в САЩ дълги години и то като преподавател, не зидар от БАН.  :)

Но това е така, защото човека е учил и му сече пипето, а тия горните двама, когато хората си налягали парцалите, те лапали мухите и гледали абажура и сега имат образователен комплекс.  :)
Много умни, но само тъпотии от тях.  :)

Активен h2motor

• Сериозен
« Отговор #2114 -: Септември 25, 2025, 02:06:47 pm »
epwpixieq-1, Азия не носи само решения, тя внася точно толкова проблеми. Глупаво е да се бием помежду си и да не приемаме техния модел на икономическо - финансово поведение. Най големия проблем е че се държи на валути, които не са локални. Трябва да се мине на локална валута, нямаш право да я изнасяш и да купуваш с нея от чужбина, транзакции от този модел банките да ги прекратят. Както е с юана и това е предимство, не е недостатък. Например еврото да е работещи пари само на територията на ЕС, няма да купуват европейски стоки но няма въобще да могат да изнасят и техните тук. Разбира се търговията понеже не е забранена и няма да се обремени с други разрешителни или забранителни режими, ще си върви и ще се намерят търговци, които да я въртят. Стария модел вече е на умирине, той никога не е бил работещ и съществуваше благодарение на ресурси генерирани от обединението на изтока и запада на Европа. Да бъдем честни и САЩ яко са източвани в посока Азия, тези дрънкулки които се купуват от там не струват и една десета от инветираните от Запада средства.
 Това е положението в момента - минава се на локални валути и системата ще оздравее постепенно с времето, еврото си стои в Европа, доларите в САЩ, а китайския юан не е напускал Китай.
 Всъщност този модел е хубав, той е по добър а не по лош. Дефакто той е приноса на Китай за всички, нещо което можем да използваме.