Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер

Генератор на високо напрежение с IR2153D

<< < (2/4) > >>

dymelsoft:
mirkata, много от ТХО-тата на ТВ-тата имат вграден множител в самото ТХО и изходното напрежение е постоянно, което няма как да умножиш по класическия начин. Явно първото, което си пробвал е точно такова. ТХО-тата с вградени множители на изхода (към анода на кинескопа) дават 25kV при захранващо напрежение 110V-120V. Ако искаш да получиш високо напрежение при захранване 12V, можеш да ползваш намотката, подгряваща катода на кинескопа за първична на генератора. ТХО-тата без вграден множител можеш да ги познаеш по това че нямат клема към кинескопа.

x_name41:
dymelsoft, ТХО-то с вграден умножител не изкарваше ли пулсиращо високо напрежение чрез еднопътен изправител на изхода си (или може би зависи от натоварването имайки предвид кондензаторите с малка стойност на капацитетите)

dymelsoft:
x_name41, не не е пулсиращо а си е перфектно постоянно напрежение. Анодния ток на повечето кинескопи е от порядъка на 1-2 mA като на повечето схеми има реализирана токова защита сработващата обикновено на 4mA. При този ток и наличието на кондензатор дори и няколко пикофарада са достатъчни да "изгладят"  пулсациите при работна честота 16kHz, каквато е на повечето ТХО-та за ТВ-та. ТХО-тата на скъпите CRC монитори работят на по-високи честоти  32kHz-84kHz ( това е и честотата на редовата развивка). Между другото в ТХО-тата с вградени множители има и вграден високоволтов резистор няколко MегаОма, който да разрежда капацитета на кинескопа и този на множителя. При някои ТХО-та този резистор дефектира и при гасене на телевизора се получава неприятен остатъчен заряд изразен в продължително пукане в кинескопа.

mito_kupona:

--- Цитат на: mirkata в Май 23, 2018, 10:50:03 am ---Благодарности за  mito_kupona и lz1jer за разясненията. Ще ги приложа с другото ТХО. Като смених ТХО,то всичко се оправи. Не се и задълбочавам повече за да разбера причината, продължавам пробите с другото ТХО.
Да бе, вярно. Не се досетих, че тези диоди са с голямо съпротивление. Такива си поръчал моя приятел и аз, ха сега давай в схемата. Има умножаване, но поради горната причина не е достатъчно. Имам диоди от микровълнова фурна, ще пробвам с тях ( по идея на lz1jer ). Същевременно продължавам да търся по подходящи диоди.
За резултата ще пиша тук.

--- Край на цитат ---
Диодите от миккровълнова печка, са за 50 херца и няма да работят добре при високи честоти от порядъка на десетки килохерци, каквито честоти се получават от ТХО-то. С такива диоди можеш да направиш умножител, като му подадеш високо напрежение от високоволтовата намотка на трансформатора на печката, което е около 2000 волта, но трябва да се спазват  изискванията за безопастност, защото трафа е около 1 киловат и повече и е много опасно. Честотата на напрежението от трафа е 50 херца.

hyparh:
Хубав умножител lz1jer, поздравления за изработката :)
Моят го изградих от диоди 20kV/20mA/100nS и кондензатори 20kV/500pF (2х10kV/1nF последователно). Звената са 14, като ги накиснах в трансформаторно масло за погасяване на коронарните утечки.

Подкарвал съм ТХО с най-различни драйверни схеми, но има едно много простичко решение, което е за хора нямащи възможност да си изготвят сами схема – необходими са само електронен тр-р за халогенни лампи и халогенна крушка за баласт: https://www.youtube.com/watch?v=7HwwqGyKkpk
В зависимост от мощността на крушката, се определя изходящото напрежение на ТХО-то. Обикновено крушка с повече ватове = по-ниско напрежение на изхода и обратното. Този метод не предоставя възможност за променяне на честотата, но пък е лесен и работи много стабилно – няма никакво загряване нито на трафа, нито на ТХО-то, а получената дъга е доста "сочна". Минусът (ако се приема за такъв) е, че работи с мрежово напрежение, т.е. не може да се ползва акумулатор за захранване.

За баласт слагам халогенка с мощност 55W при което получавам изходящо напрежение около 5kV (дъгата се запалва при доближаване електродите на 5мм един от друг, докато разтеглянето ѝ е приблизително с двойно по-голяма дължина). Навивките върху сърцевината на ТХО са 6-8, като може да се експериментира с броя им.
При максимално напрежение (регулирам захранващото с вариак) дължината на искрите от умножителя достига 10 сантиметра (на снимката), като предполагаемото напрежение е около 70kV. Трябва да опитам друг вид баласт за докарване на 8-10kV от ТХО-то.

Dymelsoft правилно отбелязва за видовете ТХО. За умножител трябва от по-старите видове, които са АС.

Mirkata, диодите за микровълнова са за 50/60Hz, та не съм сигурен дали ще издържат честотата на ТХО... може да се опита, но трябва да ги имаш в излишък, за да си готов да ги пожертваш.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия