Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия

Получаване на ел. ток от електрет

<< < (18/51) > >>

x_name41:
Хипарх доколкото съм чувал стиропорът има диелектрическа константа колкото въздуха, но по отношение на получаване на ток от електрет съм твърдо скептичен, освен ако не се направи нещо като навит на руло електрет като при кондензаторите или нещо друго, мога само да гадая

hyparh:
Относно изработка на ВН електрет, съм пробвал само с парафин като диелектрик. Не се получи и мисля, че се досещам защо. При загряване парафинът се разтопява до течност с малък вискозитет, която при прилагане на HV DC, започва да циркулира интензивно в съда (получава се електростатична помпа). Това циркулиране е нежелателно, понеже по този начин поляризираните молекули имат възможност да се подредят така, че да неутрализират зарядите (към което всъщност се стремят). Процесът е до голяма степен хаотичен и накрая парафинът застива в неправилни форми.
Диелектрикът трябва да е такъв, че при нагряване само леко да се размекне, да възникне преориентиране на молекулите подобно на подреденост в кристална решетка и да се остави да изстине така с подадено HV DC. Тогава ще се получи "клапан" (като при магнитите), който пропуска по такъв начин етерните потоци, че се получава постоянна електростатична поляризация.

Дали се е получил електрет, може да се установи с помощта на магнит. Когато единия е в движение спрямо другия, възниква сила, насочена на 90гр. спрямо магнитното поле на магнита.

Тук е описан начин за получаване на ВН електрет с диелектрик плексиглас: http://www.angelfire.com/ak5/energy21/electret.htm

15х15см, с дебелина на плексигласа 5-6мм. Цялото нещо се нагрява до размекване на плексигласа и след това се оставя да изстине като през цялото време се подава HV DC. Накрая електретът се увива с алуминиево фолио (за окъсяване на електродите) и се оставя да престои така около две седмици. След разопаковането би трябвало електретът да е напълно активиран и способен на няколко киловолта искра при периодично окъсяване.

Vale:
Ще сложа описание на разликата между кондензаторен микрофон и електретен микрофон, за да няма неясност по въпроса. Текста е взет от следния адрес:

https://www.thebroadcastbridge.com/content/entry/6180/whats-the-difference-between-a-true-condenser-and-an-electret-condenser-sho

Ще го поставя и като файл, защото много често страниците в интернет изчезват. Ето цитата:

--- Цитат ---In a true condenser mic, power comes from a steady source of phantom power, usually 48 volts. The requirement for a steady source of power is now considered the main downside of using true condensers in the field.

In electret designs, the charge is “pre-polarized” and fixed to the backplate, but it is still used with a conventional diaphragm. This avoids the need for an external polarizing voltage like the true condenser. A major benefit is back electrets can be powered from batteries — including rechargeable lithum-ion cells.

--- Край на цитат ---

Същото на български език:

--- Цитат ---В истински кондензаторен микрофон, мощността идва от постоянен източник на фантомно захранване, обикновено 48 волта. Изискването за постоянен източник на енергия сега се счита за основната тенденция на използване на истински кондензатори в тази област.

В електретен дизайн зарядът е "предварително поляризиран" и фиксиран към задната плоча, но все още се използва с конвенционална диафрагма. Това избягва нуждата от външно поляризиращо напрежение като в истинския кондензаторен микрофон. Основно предимство е, че електретните микрофони могат да се захранват от батерии - включително презареждащи се литоиево-йонни клетки.
--- Край на цитат ---

Пълния текст на страницата в оригинал:

valex:
Една идея за материал за алектрет: да се ползва двукомпонентна смола от типа на епоксидните с добра изолация, която при втвърдяване да се поляризира. Или имаше вид бял силикон, който се втвърдяваше до добра твърдост и се ползваше за фиксации на елементи и кабели по CRT кинескопи.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: hyparh в Април 22, 2018, 05:49:25 pm ---Опитите показаха, че стиропорът има тенденция да се наелектризира предимно отрицателно.

--- Край на цитат ---

Ето как "замервам" с уредчето което посочих, грубо но ефективно, понеже по такъв начин мога да замервам релативен интензитет на полетата.
От време на време си го нося с мен и "замервам" каквото ми хрумне.
При поднасяне на поле с отрицателен заряд ( изяснено благодарение вашите предишни коментари ), светлината на диодчето намалява, докато при приближаване на поле с положителен заряд тя се усилва.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия