Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Получаване на ел. ток от електрет
dymelsoft:
Vale, надявам се, че няма да го приемеш лично, но грамотността в постовете ти е дразнеща. Форумът, макар и доста критикуван от своите членове, се чете и от доста гости. Предполага се, че аудиторията интересуваща се от темите в този форум е сравнително грамотна и неправилното (неграмотното) изписване на думи би омаловажило смисъла в текста. За твое сведение изписва се източник, а не "источник"; също използване, а не "исползване" и изобщо няма такава представка "ис" в българския език - има само "из", въпреки че в повечето случаи "з" се потъмнява в изговора на думите и звучи като "с" когато представката е последвана от беззвучна съгласна. Обърни внимание и на думата "беззвучна", която се изписва с приставката "без", а не "бесзвучна" , както се изговаря.
П.П. Въпреки, че постът ми не е по темата, надявам се да бъде полезен за пишещите във форума членове.
EDM electronics:
Имам чувството, че не ти е ясно това, което сам говориш.
Устройството с двата променливи кондензатора щяло да бъде много полезно, ако сме имали електростатичен двигател....
Първо, знаеш ли за какво се ползва този разделен на две рамена товар?
Второ, дай ми пример за електростатичен двигател, че не се сещам за такъв?
После много набързо претупа схемата, енергията циркулирала между двете рамена на кондензаторите, а електрета само добавял енергия - имам чувството, че не ти е ясно как работи схемата. Няма как енергията да циркулира от единия в другия кондензатор, защото те са вързани през двата товара паралелно и още при първото включване ще се уравновесят, камо ли да възникнат вибрации. Искаш да кажеш, че това е мултивибратор изграден само с пасивни елементи ли?
Електрета можеш да замениш с една интегрираща верига. Кондензатор, който през едно съпротивление да се зарежда от захранващ източник. Това ще ти е квази електрета. Оттам насетне може да си свържеш схемата и ще установиш, че генерации няма да има по простата причина, че напрежението на електрета е постоянно, а не променливо. На практика, когато започнеш да променяш капацитета на кондензаторите ефекта от това ще е, че ще се заредят с различна скорост от електрета, но заредят ли се токът през товара ще е нула, а кондензаторите ще си останат заредени и през тях няма да протича ток. Те реално са вързани паралелно. Няма как вързани паралелно кондензатори да си обменят енергия, независимо, че им променяш капацитета. Все едно да вържеш в паралел един кондензатор от 10 мФ и един от 1 000 мф към общ захранващ източник. Заряда на единия и другия ще е един и същ - този на захранващия източник. За да се прехвърли енергия от единия към другия трябва да имат разлика в заряда, потенциала, а как да стане това, когато са вързани паралелно?
valex:
В pdf-а ми хареса начина на представяне на електрета като еквивалентно последователно свързани източник на постоянно напрежение и капацитет.
Vale:
EDM, написах ти, че схемата е описана на 70-та страница от материала на професора. И не е на професора, а си има автор. Схемата е измислена без електрет. Поглени страница 70. Точно на местото на електрета има кондензатор. Няма изобразен механизъм за зареждането му, понеже схемата е принципна (разглежда идеален модел). Предполагам, по името на автора на схемата, може да се намери и друго нейно описание. Електрета е добавен по късно вероятно от автора на материала. Ако трябва, може и аз да потърся (утре) описание на работата на тази схема. Но при руснаците не съм я срещал. Има я само в англоезичния интернет.
Vale:
valex, аз съм вмъкнал източника на постоянно напрежение вътре в кондензатора. Има го този символ някъде в началото на темата. Според мен е по добре източника да е от вътре, а не от едната страна на кондензатора. Ето го как изглежда:
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия